Pego ja disposa d’un mapa topogràfic de les Valls de la Marina Alta i el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva

Després de dos anys de feina, dimarts passat l’oficina de Turisme de Pego i les Valls feia públic que ja disposaven de mapes detallats que contenen, no només l’orografia del terreny, sinó també les rutes més destacades de la zona amb perfil, dificultat i durada i la senyalització dels elements de patrimoni cultural i geogràfics que es poden trobar en el trajecte.
Pego i les Valls estan d’enhorabona perquè des de dimarts tenen un mapa topogràfic molt complet sobre les Valls de la Marina Alta (Vall de Gallinera, Vall d’Ebo, Vall de Laguar, Vall d’Alcalà), que també inclou Pego, l’Atzúbia i Forna i un mapa del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. La causa d’este mapa la trobem en la gran demanda de rutes de senderisme per la zona. I és que, admeten des de la regidoria de Turisme, «el plànol que teníem s’havia quedat antic i els turistes volien un mapa més detallat. A més a més no existia cap plànol que recollira tota la zona de les valls de la Marina Alta i el Parc Natural de La Marjal».

Fa 3 anys l’editorial Piolet va editar el mapa topogràfic del parc natural del Montgó i, des de l’oficina de turisme es va contactar amb l’empresa Terra Ferma per a fer alguna cosa similar a Pego i les Valls. Esta empresa ha estat l’encarregada de recopilar les rutes i editar el doble mapa.
Expliquen des de Turisme que l’elaboració del mapa ha sigut «exhaustiva i complicada» perquè s’han hagut d’ajuntat diferents bases de dades (toponímia, geografia, cultura…). En eixe procés destaquen la feina realitzada per Ximo Sala, membre del Centre Excursionista de Pego. Ell ha estat del treball de camp, fent les rutes amb una aplicació de GPS per a marcar els tracks, actualitzant algunes rutes i afegint-ne d’altres. De fet, el mateix Ximo assegura que «és un mapa viu que s’anirà actualitzant, afegint nous elements i noves rutes».

Ressalten des de Turisme que «s’ha consultat la biografia específica de la zona: La Vall de Gallinera per camins de moriscos i mallorquins; Els pous de reg de Pego i les seues aigües; A un tir de pedra. Inventari de senders i camins de muntanya de la Safor, entre d’altres».

En l’elaboració de les rutes de senderisme ha participat, a més de Ximo Sala, Fernando Sendra Bañuls i Vicent Morera per a comprovar la topografia. També l’ha revisat Josep A. Gisbert Santonja (arqueòleg de l’Ajuntament de Dénia), Paul Beavitt i Rafael Pla Salvador. L’oficina de turisme ha col·laborat en el disseny i coordinació de la informació.
La diferència d’este mapa amb els anteriors és que este és molt més detallat amb les rutes i a més és més complet perquè assenyala tots els elements de patrimoni cultural (forns de calç, torres, pintures rupestres, pous, …) i geogràfics. També inclou tres rutes de bici senyalitzades, la de la marjal, de Parcent a Pego (del Centre BTT, que elabora Conselleria) i la ruta dels 8 pobles de Vall de Gallinera. Estes rutes també es poden fer caminant però són molt llargues. El mapa topogràfic abraça els municipis de Pego, L’Atzúvia, la Vall de Gallinera, La Vall d’Alcalà, la Vall d’Ebo, La Vall de Laguar i Vilallonga. A més a més, al mapa també figuren La Marjal Pego-Oliva i les fitxes de les rutes, amb perfil, dificultat i durada.
Amb este projecte, assenyalen des de la regidoria de Turisme, s’aconseguix «cobrir el buit que hi havia en aquest àmbit al no existir cap plànol amb aquestes característiques, així com mostrar algunes de les rutes més boniques de la zona, per a poder gaudir de la natura i el patrimoni cultural ja que tot això està senyalitzat. I a més a més ,cal dir que és un material indispensable per a altres feines, com la de la guàrdia civil, bombers, arquitectes, arqueòlegs…».

El mapa topogràfic de les Valls de la Marina Alta i el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva no és gratuït per la seua costosa elaboració. Este es vendrà a l’Oficina de Turisme de Pego i les Valls i a altres establiments comercials. A l´oficina de turisme el preu serà de 9 euros i altres llocs el preu serà de 10 euros. La Mancomunitat de Pego i les Valls ha sigut la que ha sufragat la despesa prèvia.
775 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!