Pego insta el Govern Central a destinar 120 milions d’euros dels Pressupostos Generals de l’Estat a la lluita contra les violències masclistes

La moció que va ser presentada per tots els grups polítics que conformen la corporació municipal. Sol·licita, com van demanar les associacions i federacions feministes el passat 19 de juny, un augment substancial en la partida pressupostària destinada a lluitar contra les violències masclistes i a favor de la igualtat de gènere perquè el Pacte d’Estat siga una realitat. El PP demana que no només l’Estat augmente l’assignació pressupostària, sinó que l’esforç es realitze en tots els esglaons de l’administració.

P1330795Els Grups municipals que conformen la corporació municipal de Pego: PSPV, Compromís per Pego, PP, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego signaven la moció que «insta el Govern de l’Estat a augmentar / modificar en els pressupostos generals de l’Estat 2017 l’assignació destinada tant per a la lluita contra la violència de gènere, com en relació a les polítiques d’igualtat». La xifra que es demana és la de 120 milions d’euros per a frenar «el nombre incessant de dones i criatures assassinades per les violències masclistes en el que portem d’any, l’increment del nombre de denúncies (2,3%) i el nombre de dones amb ordres de protecció i/o mesures cautelars (7%) en l’any 2016 respecte a l’any anterior».

La moció recorda que «la quantia assignada al Programa “Actuacions per a la prevenció de la violència de gènere” previst en el Projecte de Pressupostos de l’Estat per a 2017, presentat pel Govern, puja, després de la pressió política i social dels col·lectius feministes, a 31,7 milions d’euros, que és un 25,7% més que el 2016 però continua sent un 2,20% menys que el de 2010. Així mateix, congela en 19.741.840 € el Programa “Igualtat entre dones i homes”, un 41,2% menys que el de 2010».

P1330887Estes dos assignacions, que sumen 51,4 milions d’euros representen «el 0,00011% de les despeses del Projecte de Pressupostos de l’Estat per a 2017 (443.133.000 d’euros), percentatge ridícul del que s’ha anomenat pomposament des de novembre de 2016 “Pacte de estat contra la Violència de Gènere”». És per això que critiquen que «si no s’augmenta significativament en els PGE 2017, almenys en 120 milions d’euros, el Programa “Violència de Gènere”, el “Pacte d’Estat” que s’està intentant activar al Congrés dels Diputats, «seria una ofensa i una burla a totes les dones que pateixen o han patit violència de gènere». Segons la Macroenquesta 2015 del Govern són 4 milions de dones les que pateixen violència de parella (2,5 milions de dones) o sexual fora de la parella (1,5 milions).

Si no s’assigna eixa quantitat, 120 milions d’euros, com a mínim, s‘estèn que se seguix «sense assignar ni un euro a la prevenció en els àmbits educatiu, sanitari i de mitjans de comunicació, sense cobrir la prevenció i atenció a la violència sexual que exigeix el Conveni d’Istanbul (vigent des del 2014), sense millorar la resposta policial i judicial i sense cobrir el cost dels serveis jurídics, psicològics i socials en les Entitats Locals establerts en l’art.19 de la Llei O 1/2004».

Per tot això, el regidor d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego, José Merí, traslladava al ple eixe consens per instar al Govern d’Espanya a assignar 120 milions d’euros a la lluita contra la violència de gènere i per la igualtat en els Pressupostos Generals de l’Estat.

P1330807La portaveu del PP, Ana Ortolà, deixava clar que signaven la moció però que no compartien els arguments de la mateixa ja que els consideraven «partidistes». Feia constar també que «en els pressupostos de la Generalitat el PP també va presentar una esmena perquè es doblara la dotació pressupostària en esta matèria i es va rebutjar», per tant «demanaríem que s’incrementaren els pressupostos en totes les institucions, no només l’Estatal, sinó també l’autonòmica i la municipal».

P1330857Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego, manifestava que «totes les administracions s’han d’involucrar en esta faena i intentar acabar amb la violència masclista» i apuntava que «cal vore l’esforç que fa cada administració en cadascuna de les coses» i ressaltava el percentatge que destina el Govern de l’Estat per a polítiques de violència de gènere, el 0,00011%. I criticava que mentrestant el Govern ha pagat «el rescat de les autopistes, hem pagat 60.000 milions d’euros als bancs i per tant, és un poc vergonyós que només es destine el 0,00011% a una cosa que plena molts diaris i que tots els partits diuen que s’ha de lluitar contra ella».

José Merí informava que la xifra que actualment destina la Conselleria de Polítiques Inclusives i d’Igualtat dobla la de 2014, quan manava el PP. Així mateix, destacava que en l’àmbit municipal, «des de la Regidoria d’Igualtat es posa a disposició de les dones maltractades un assessorament jurídic a través d’una subvenció de la Diputació».

P1330810En esta línia, l’alcalde, Enrique Moll, criticava que «les administracions supramunicipals deixen en mans dels ajuntament este tipus de polítiques». I recordava que Pego «uns Serveis Socials prou amplis que estan donant una cobertura i un treball complet ja que disposem de treballadora social, de recolzament psicològic, disposem d’educadores per a treballar en els xiquets i xiquetes, disposem de servei jurídic i d’una treballadora social especialitzada». Denunciava, però, «que és lamentable que un ajuntament haja de posar els seus recursos quan la llei indica qui és qui ha de fer eixes polítiques específiques».

1571 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!