Pego i l’Aztúbia han estat incloses en la zona de control i seguretat davant la Xylella fastidiosa


En la darrera actualització de les dades de l’afecció per la Xylella fastidiosa, la número deu ja, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ha ampliat la zona demarcada per control i seguretat, que ara se situa en 134.600 hectàrees i els municipis que es troben en aquesta zona passen de 60 a 73. S’inclou ara el termes municipals d’Alcosser de Planes, Beniarrés, Benimarfull, Cocentaina, Ràfol d’Almunia, l’Alqueria d’Asnar, l’Atzubia, l’Orxa, Muro d’Alcoi, Orxeta i Pego de la província d’Alacant, així com Oliva i Vilallonga de la província de València.

A més, aquesta actualització inclou 19 nous municipis amb vegetals infectats (Benasau, Beniaberg, Benidoleg, Benillup, El Verger, Gorga, La Nucia, La Vall de Laguar, L’Alfàs del Pi, Millena, Ondara, Orba, Pedreguer, Plans, Sagra, Tollos, Vall d’Ebo i la Vall de Gallinera), que se sumen als 31 existents fins ara.

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural informà ahir d’aquestes dades a les organitzacions agràries, cooperatives, operadors i planteristes de la Comunitat Valenciana aquesta desena actualització de les dades d’afecció de la Xylella fastidiosa.

Per part de les associacions agràries ASAJA i AXFA, s’ha alertat de què executar el protocol d’eradicació d’aquest desè brot de Xylella suposarà arrancar la totalitat dels ametlers del nord d’Alacant. Ambdues organitzacions han demanat a la Conselleria responsabilitat i continuen denunciant que el protocol d’Eradicació no serà efectiu en l’escenari actual que pateix Alacant. Afirmen que és necessari substituir-ho per un pla de contenció que contemple arrancar i destruir només l’ametler infectat i reduir l’activitat de l’insecte vector.

Al respecte, la consellera ha manifestat que s’està aplicant el pla de contingència acordat amb les organitzacions agràries i ha recordat que l’eradicació és una obligació. Cebrián ha assenyalat que la contenció no és una opció ni una decisió de la Comunitat Valenciana, perquè hauria de ser prèviament aprovada per la Comissió i pels 27 estats membres, com a canvi d’estratègia que podria posar en risc altres territoris de la UE.

Elena Cebrián ha afegit que s’està preparant un pla de reconversió en el qual s’han inclòs possibles cultius alternatius i ha destacat que s’han convocat 2,35 milions d’euros en 2018 i 2,2 milions en 2019 per a indemnitzacions.

Per part de l’Ajuntament de Pego, el regidor d’Agricultura, Andreu Dominguis, ha manifestat que la situació no és alarmant en el cas de Pego i l’Atzúbia, però sí hi ha certa preocupació, tot i que el cultiu de l’ametler no és massa significatiu a la zona. També ha incidit en què el protocol d’eradicació que s’aplica des de Conselleria no ve marcat ni tan sols per l’estat espanyol, sinó per la Unió Europea.

1405 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!