Pego i la Diputació d’Alacant signen un conveni per restaurar la cúpula de la capella de l’Ecce-Homo

El projecte té un cost de 70.900€, dels quals la Diputació aportarà 65.000€ i l’Ajuntament de Pego 5.900€. La confraria de l’Ecce-Homo i la parròquia estan assumint el cost del lloguer del bastiment que suposa uns 600€ al mes. Les obres de restauració de la cúpula està previst que duren 5 mesos.
El 2 de novembre de 2015, al voltant de les 10 del matí, la notícia a Pego era el despreniment de part de les teules policromades en blau que conformen la característica cúpula de la capella de l’Ecce-Homo. Durant la matinada i eixe mateix matí s’havien registrat a la localitat més de 111 litres per metre quadrat d’aigua. Quasi un any després de produir-se el despreniment de part de la cúpula de la capella del Santíssim Ecce-Homo de Pego, les ajudes econòmiques arriben per poder reparar-la.
El 20 de novembre de 2015 l’alcalde, Enrique Moll, acompanyat del rector de la parròquia de l’Assumpció, José Daniel Garcia i el President de la Confraria de l’Ecce-Homo, Carlos Company, es van reunir a Alacant amb el president de la Diputació, César Sánchez, amb l’objectiu de transmetre-li la necessitat d’una intervenció integral sobre la cúpula del temple del patró de Pego. I la possibilitat de col·laboració econòmica de la Diputació en la mateixa. Aleshores el president de la Diputació es comprometia a impulsar un projecte de rehabilitació.

Este projecte, quan està a punt de complir-se un any dels despreniments, es materialitzava ahir amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Pego per a impulsar les obres de restauració. Per a tal efecte es va desplaçar fins a la nostra localitat el diputat de Plans de Millores a Municipis, Bernabé Cano, que junt amb l’alcalde, Enrique Moll, va signar el document. Van estar presents en eixa signatura el rector de la parròquia de l’Assumpció i el President de la Confraria de l’Ecce-Homo.El projecte de restauració té un cost de 70.900€, dels quals 65.000€ són aportats per la Diputació d’Alacant i 5.900€ per l’Ajuntament de Pego. La confraria de l’Ecce-Homo i la parròquia estan assumint el cost del lloguer del bastiment que suposa uns 600€ al mes. El termini d’execució és de 5 mesos i l’actuació consistirà en la reparació dels desperfectes de la volta, amb forma octogonal, substituint el tauler encadellat ceràmic i el revestiment de teula de la coberta, alhora que reconstruint la cornisa derruïda.

Una vegada signat el conveni el diputat de Plans de Millores a Municipis, acompanyat per l’alcalde, regidors i regidores de l’equip de govern i del PP i representants de la confraria i la parròquia, va visitar la capella de l’Ecce-Homo i va poder veure in situ la situació de la cúpula. En eixe context, l’alcalde de Pego, Enrique Moll va agrair el recolzament de la Diputació des del primer moment
Bernabé Cano va ratificar que, «des del primer moment que l’alcalde li va transmetre la preocupació que tenien per la cúpula d’esta església i, sobretot, pel que suposa per a la gent de Pego, el president va vore immediatament que era una obra necessària i per això va fer un conveni com el que hui hem signat». El desig de la Diputació és que les obres comencen el més prompte possible per la situació en la que es troba la cúpula.
Destacava el Diputat de Plans de Millora a Municipis que «des de la Diputació el que volem és fer aquelles obres que els municipis necessiten» i apuntava que des de principi de legislatura s’han invertit a la Marina Alta 21 milions d’euros.

En el terrat que dóna accés a la cúpula de la capella de l’Ecce-Homo, l’arquitecte que dirigirà les obres de restauració, el pegolí José Ricardo Alemany, explicava al diputat Bernabé Cano que la rosca que subjectava les teules es va quedar al descobert amb el despreniment i per això van haver de cobrir una part de la cúpula amb espuma de poliuretà, per protegir-la de futures filtracions. Explicava en la restauració «va a desmuntar-se tota la teulada i va a tornar-se a posar». Destacava que, «el fet d’haver muntat tota la bastida permet sanejar tota la cúpula».
Com a anècdota hem d’explicar que les camareres del Santíssim Ecce-Homo van comunicar al diputat Cano que des què es va produir el despreniment de la cúpula han estat resant perquè no ploga i no empitjore el seu estat. Una pregària que fins ara ha estat satisfeta. La Confraria li va regalar a representant de la Diputació d’Alacant un taulell amb la imatge pintada a mà del patró de Pego.
La capella de l’Ecce-Homo és un edifici monumental construït entre els anys 1759 i 1776 aprofitant el solar de l’antic hospital de pobres de la vila. Aquest edifici alberga la imatge e l’Ecce-Homo (del segle XVI), patró de la vila de Pego, vinculat a l’antiga Confraria de la Sang que el venerava a l’esmentat hospital.

L’obra del perfil i planta de la capella va ser encarregada al frare d’Enguera, Francesc Cabezas, arquitecte també dels convents de Sant Maur d’Alcoi, de Sant Bàrbara d’Alzira i de la Santa Faç d’Alacant, i de la més coneguda església de Sant Francesc el Gran de Madrid.
1220 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!