Pego, en la concentració per a exigir a la Diputació que participe en el Fons de Cooperació Municipal

L’alcalde de Pego, Enrique Moll, ha estat aquest matí en una concentració d’alcaldes i alcaldesses de municipis de la província d’Alacant, i diputats i diputades provincials, convocada per a exigir a la Diputació d’Alacant la seua adhesió al Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana. La concentració ha tingut lloc a les deu i mitja del matí davant del palau provincial de la Diputació d’Alacant, segons la convocatòria realitzada pel Pspv-Psoe de la província d’Alacant.

Hi ha hagut diferents manifestacions des dels grups de l’oposició a l’ens provincial, els socialistes i Compromís, arran la presentació per part de l’equip de govern de la Diputació, format pel PP i Ciudadanos, d’un avantprojecte de pressuposts per a l’exercici 2023 que no inclou una partida per al Fons de Cooperació Municipal, amb una inversió de més de 13 milions d’euros segons marca la llei.

Enrique Moll ha comentat que el Fons de Cooperació serveix com a eina per a la distribució equitativa de diners per als municipis i que la Diputació d’Alacant és la única de les tres de la Comunitat Valenciana que s’oposa a participar en ell. En resum, els motius de la convocatòria que ha reunit a pràcticament la totalitat dels alcaldes i alcaldesses socialistes de la província d’Alacant, al costat del Grup socialista de la Diputació d’Alacant i de Compromís. L’escoltem:

El portaveu del Grup socialista en la Diputació, Toni Francés ha expressat que “manifestem la nostra clara oposició davant l’actitud de Mazón i dels populars respecte al Fons de Cooperació. Davant una reivindicació històrica del municipalisme, que gràcies al Govern del Botànic, ha suposat un avanç en la millora del finançament, reducció de la burocràcia i aposta per l’autonomia local. Mentre València i Castelló, han avançat més en la seua aposta pel municipalisme aportant al Fons de Cooperació, els municipis de la província d’Alacant ens hem quedat a mig fer perquè la Diputació no s’ha sumat”.

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, anunciava al mes d’octubre passat que s’anava a presentar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) contra l’acord del Consell de 17 de juny de 2022 pel qual s’aprovava el Fons de Cooperació Municipal, per considerar que és “inconstitucional” i que “atempta” contra l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana.

L’acord, que es va dictar en compliment de la Llei 5/2021 reguladora del Fons de Cooperació Municipal dels Municipis i Entitats Locals Menors de la Comunitat Valenciana, obliga la institució alacantina a aportar al Fons de Cooperació 13,4 milions d’euros en 2023.

Per ara, el Tribunal Superior de Justícia ha suspés cautelarment l’obligació de la Diputació d’aportar eixos quasi 13 milions i mig al Fons. Al respecte, en la presentació de la proposta de pressupostos, el diputat d’Infraestructures, Javier Gutiérrez, de Ciudadanos, manifestava que de moment s’aprovarà els comptes de la Diputació i ja es vorà més endavant si la resolució definitiva dels tribunals afecta o no als pressupostos aprovats.

L’alcalde de Pego pensa que la resolució arribarà massa tard per als pobles de la província:

Des del Partit Popular de la província d’Alacant s’ha fet un comunicat en el qual la seua secretària general, Ana Serna, ha manifestat que els “berrinches del PSPV per a intentar canviar el funcionament de la Diputació d’Alacant suposen una falta de respecte a l’autonomia d’aquesta institució provincial i a les decisions judicials”. L’escoltem:

Fotografia: Intercomarcal TV

666 Visites
Hola!!