Pego a punt per al dol de Pinyata

La mort d´En Carnestoltes es produirà demà a la nit. Abans, se l´honorarà amb una cercavila que enguany arrancarà des de la Plaça del Mercat, però que finalitzarà, com cada any, al Pla de la Font. Allí la foguera cremarà a sardines, taüts… L´alegria i el color de carnestoltes donaran pas a la tristor i el negre de Na Quaresma a través de la Pinyata, la darrera de les festes d´aquest període de disbauxa i oci. Xarxa Teatre serà la companyia encarregada enguany de dur a terme el correfoc, a partir de les 2 de la matinada. No se sap amb certesa els anys que fa que la Pinyata se celebra a Pego en l´època democràtica. El que se sap és que es va iniciar pocs anys després de Carnestoltes, una vegada aquest es va consolidar com a festa gran. Així que podríem aventurar que com a mínim fa vint anys, de segur que algun més, que l´enterro de la sardina se celebra pels carrers d´aquest municipi tan fester. Sabem que els promotors d´aquesta nit festiva van ser un grup de joves que van pensar que s´havia de dir adéu a en Carnestoltes. Els inicis van ser un tant durs, perquè tota festa necessita un suport econòmic i aquest, generalment, és difícil d´aconseguir. Així que al principi molts pubs de Pego es van negar a ajudar. Qui ho diria ara? De fet, tret del primer any que l´ajuntament els va deixar cremar els taüts al Pla de la Font, els anys següents va relegar el centre de la nit de Pinyata al que ara és el pati de l´institut. Fins que la gent va començar a respondre a la crida i actualment és una de les festes més volgudes pels pegolins i les pegolines. Recordem, però, alguna cosa més sobre l´origen de l´enterro de la sardina o la Pinyata, Rafel Ruiz, animador cultural ho contava l´any passat en un Taula Oberta.

Demà a la nit la societat pegolina traurà dels armaris les seues millors gales de dol per a rendir homenatge a En Carnestoltes. El seguici fúnebre, format per les múltiples colles que hi ha a Pego es concentraran enguany a la Plaça del Mercat, a partir de les 23.30 hores. Allí la música començarà a marcar el tempo de la cercavila que s´encaminarà cap a l´Avinguda d´Alacant, després agafarà el carrer Dénia i ja enllaçarà amb l´itinerari habitual fins a arribar al Pla de La Font on, a mesura que vagen arribant les colles, aniran cremant la sardina, el taüt, el ninot que duguen… per a incinerar l´esperit d´En Carnestoltes i que aquest, convertit en cendres, com si d´un au fènix es tractés, l´any vivent, renaisca d´aquestes en tota la seua esplendor.

I… a les 2 de la matinada… els focs d´artifici seran protagonistes. Pego recupera enguany un dels primers grups teatrals que van dur el correfoc de Pinyata pels carrers de la vila. Xarxa Teatre és una companyia que porta 25 anys de trajectòria innovadora a les esquenes i un èxit voraç arreu del planeta.

No desvelarem res, però direm que només hi ha un requisit que s´haurà de complir: la ciutat deurà romandre a fosques al lloc i l’hora exactes en què Xarxa Teatre es farà present com un seguidor psicodèlic a una sala expectant. Aquesta és l´atmosfera propici i el preàmbul perfecte per a l´esdevenir de l´espectacle, esclat de color i música… En aquest sentit, Folqués fa una petició als participants en la desfilada de Pinyata.

L´itinerari del correfoc per a enguany: Pla de La Font, carrers Ausiàs March, Carmel Giner, Llavador, Sant Agustí i circularment s´acabarà, de nou al Pla de la Font. Es recorda a tota la gent que viu en els carrers mencionats que ha de protegir les finestres i portes per tal d´evitar desperfectes.

En acabant, i com ja és tradicional, els assistents alhora que participants de Pinyata es distribuiran pels distints pubs i bars del municipi perquè ja en època de Quaresma, la festa no es pot donar al carrer.
709 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!