«’Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’, és un primer intent a favor de les dones escriptores perquè estes siguen familiars als lectors i les lectores»

És el que afirmava l’escriptora pegolina Elvira Cambrils durant la inauguració d’esta exposició itinerant que estarà a la Casa de Cultura fins el 24 de novembre. Es necessita, però, fer moltes més coses com crear nous lectors i lectores. S’ha de fomentar molt més la lectura perquè «un poble que no llig no va enlloc, va cap a la barbàrie absoluta», afirmava l’escriptora pegolina. La regidora de Cultura hi va destacar que l’exposició «posa en valor a les dones des del segle XV fins al dia de hui». A la presentació també hi van estar les escriptores Maria Dolors Pellicer i Lluna Pons.

p1290386«És la primera volta que s’intenta catalogar a les escriptores valencianes», afirma l’autora pegolina Elvira Cambrils en la inauguració de ‘Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’ que estarà a la Casa de Cultura de Pego fins dijous 24 de novembre.

La finalitat de la mostra itinerant comissariada per Manola i Rosa Roig és donar visibilitat a les escriptores valencianes que des de Sor Isabel de Villena fins l’actualitat han escrit en el nostre territori. A més, l’exposició posa un especial èmfasi sobre les autores que escriuen en valencià, perquè pateixen una doble, i de vegades, triple invisibilització: per raó de sexe, llengua i territori. Sobre esta qüestió, Elvira Cambrils Miralles confirmava «que el públic de les escriptores valencianes està totalment reduït» i assenyalava com a causes «el món masclista [en el que vivim] on l’índex de lectura en valencià està entorn al 2%».

p1290388«Necessitem fer moltes més coses per a fer primer lectors i lectores que reconeguen els escriptors i les escriptores», declarava Elvira Cambrils. Defensava l’autora pegolina la necessitat de campanyes duradores en el temps de foment de la lectura «perquè un país que no llig, un país inculte no va enlloc, va cap a la barbàrie absoluta», concloïa.

La regidora de Cultura, Laura Castellà, hi destacava «la profunditat» de l’exposició ‘Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’ i posava l’accent en el fet «que posa en valor a les dones des del segle XV fins a dia de hui. La importància que han tingut en la societat en tots els nivells». A més, ressaltava el fet que la mostra s’inaugure una setmana abans de la celebració del 25 de novembre, ja que la setmana que ve hi ha programats diferents actes per a lluitar contra la violència de gènere i a favor de la igualtat.

p_20161116_193941La inauguració de ‘Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’ va córrer a càrrec de les escriptores Elvira Cambrils, Maria Dolors Pellicer i Lluna Pons. Les dos primeres estan incloses el llistat de 454 escriptores valencianes que mostra un dels panells que formen part de l’exposició itinerant ‘Nosaltres, les escriptores. Valencianes en el temps’. Una mostra organitzada per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL) amb la col•laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, dins de les activitats programades per al Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura. D’autores pegolines també està inclosa a la mostra la poetessa Isabel Garcia Canet que va no hi va poder assistir a la inauguració, però que va estar present a través de la lectura que va fer Lluna Pons d’un dels seus poemes.

El catàleg d’autores valencianes, però, no inclou Lluna Pons, que ha publicat poemes en obres col·lectives, ni tampoc Anaïs Siscar, autora de ‘La bruixa de Diània’ o Maria Seguí.





2463 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!