Neteja de plàstics al riu Racons per Pego Viu

Este diumenge el col·lectiu que treballa per mantindre sa el terme municipal de Pego ha convocat una nova jornada de voluntariat per continuar la tasca ja encetada al març. Esta tasca beneficia que els rius del parc natural continuen tenint una excel·lent qualitat de l’aigua i, com informen des de l’Equip Tècnic de la Unitat de Gestió del Parc Natural de Marjal Pego-Oliva, es puguen trobar una espècie estranya de lentilla d’aigua o que la població de nenúfars siga la més important del territori.

Pego Viu organitza una nova jornada de voluntariat al riu Racons. La cita és este diumenge, 23 de setembre, a les 9 del matí a l’oficina de Turisme de Pego i les Valls. Esta campanya té com a objectiu continuar amb la tasca d’eliminació de plàstics del naixement del riu Racons que es va encetar al mes de març amb el projecte Libera, natura sense fem‘, apadrinat per SEO/BirdLife en aliança amb Ecoembes.

La tria del naixement del riu Racons no és aleatòria, sinó que s’ha seleccionat per Pego Viu perquè és on més s’acumula la brutícia i les deixalles que s’abandonen cada dia al poble i en l’anterior jornada de voluntariat van ser molts els plàstics que es van extraure allí.

Per a esta nova jornada de neteja de plàstics al riu Racons, Pego Viu, tornarà a comptar amb barques per a poder recollir tot allò que siga aliè al parc natural, ja que col·laboren amb la jornada l’Ajuntament de Pego, la unitat de gestió del parc natural i la Generalitat Valenciana.

Les persones interessades en participar en esta jornada de voluntariat poden escriure un correu electrònic a l’adreça pegoviu@gmail.com

Iniciatives com estes beneficien que els rius del parc natural continuen tenint una excel·lent qualitat de l’aigua i, com informen des de l’Equip Tècnic de la Unitat de Gestió del Parc Natural de Marjal Pego-Oliva, es puguen trobar espècies fins ara absents o que la població de nenúfars siga la més important del territori.

En el segon número de la revista Ullals, informa d’una troballa molt positiva a les aigües del riu Bullent. Es tracta d’una espècie de lentilla d’aigua (Lemna trisulca) que feia anys que no es veia a la Marjal. Una planta aquàtica molt escassa en la nostra comunitat, i, de moment, l’única localització coneguda d’esta espècie en la província d’Alacant.

D’altra banda, l’ Equip Tècnic de la Unitat de Gestió del Parc Natural de Marjal Pego-Oliva també informa que la repoblació de nenúfar i asprella que va realitzar el servei de vida silvestre de la Conselleria de Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural durant el mes de juny a diferents punts de l’aiguamoll, és un èxit. Això comporta que es consolide la major població de nenúfars silvestres de tota la Comunitat Valenciana. I és que l’excel·lent qualitat de l’aigua del Parc Natural permet la presència de moltes espècies de flora que cada vegada son més difícils de trobar en altres llocs, apunten des de la direcció del parc.

Una de les bones notícies que publicada en el nº2 d’Ullals és que «l’aigua de la marjal està lliure de plom», segons els resultats obtinguts de l’estudi que s’ha dut a terme a la Marjal i que ha analitzat l’aigua de la marjal per tal d’esbrinar si l’ús que s’ha fet històricament de munició de plom en l’activitat cinegètica, i qué està present en els sols, afecta actualment a l’aigua de la marjal. Eixos resultats «han estat molt positius ja que no s’ha trobat indicis de plom en cap de les mostres d’aigua analitzades en 12 punts de mostreig de la marjal, açò ve a ratificar la bona qualitat de l’aigua de la Marjal de Pego-Oliva», afirmen des de la direcció del parc.

El plom és un element altament tòxic per a la salut dels éssers vius, per esta raó el seu ús ha anat regulant-se en les darreres dècades, per tal de disminuir els efectes negatius en la salut de les persones i del medi ambient. En aquest sentit, la Generalitat Valenciana va prohibir a l’any 2004 l’ús de munició de plom en aiguamolls de la Comunitat Valenciana.

1793 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!