Milers de persones contemplen les entrades mora i cristiana del cap de setmana

Ha-Ben-Sahines i Conqueridores regalaren al nombrós públic pegolí i de la resta de la comarca dos “boatos” plens de color i espectacularitat. Era el punt i apart a la primera part de les festes. Avui és el dia del xiquet, demà la música amb l’Orfeó de Pego i Los Rebeldes seran els protagonistes abans de què la festa entre en la seua vessant religiosa. Un passeig per Pego aquest matí mostrava un poble que funcionava a mig gas. I és que la intensitat en la que milers de pegolins i pegolines viuen les festes de moros i cristians reclama una treva per a recuperar-se de tanta batalla. Merescut descans el de tots i totes els festers i festeres dels dos bàndols, però en especial per a les dos filades que enguany tenien la responsabilitat de les capitanies: Ha-Ben-Sahines i Conqueridores que han estat a l’altura de les expectatives alçades abans de la festa.

I és que a Pego, no feia falta que les dones reivindicaren el seu lloc a la festa, perquè ja fa molts anys que demostren el seu ben fer, però, si alguns festers d’altres localitats on es viuen els moros amb una actitud masclista han estat contemplant les entrades, de segur que hauran eixit de Pego amb molts dubtes al seu cap.

Però anem per parts. El divendres es va realitzar l’ambaixada amb el mateix text que l’any passat. La intenció de la Junta és deixar un escrit per a què es repetisca tots els anys. La principal novetat va ser l’actuació en directe per membres de les diferents filades i que van tindre una gran interpretació. El text i l’ambaixada, després de dos anys igual, comença a ser avorrit, al menys per una part de pegolins, acostumats a les ambaixades d’abans, quan cada filà s’encarregava d’organitzar l’acte i es creava una sensació de curiositat entre el públic, que el divendres passat no va ocórrer. Aquest mètode, si no evoluciona, corre el perill de perdre públic any rere any.

Després de l’ambaixada, la festa es va traslladar a les càbiles i el poble en un autèntic intercanvi de persones i festers. Precisament, una de les característiques més atractives de les festes dels moros és la cordialitat i amabilitat que hi ha en les diferents filaes cap als visitants. Per això el més normal és trobar-te una gran barreja de persones a cada càbila. La festa continuava en moltes de les seues variants.

A l’equador de la festa tot rodava d’allò més bé. La capitana cristiana, Encarna Rocher, al 50% del transcorregut de la festa, es mostrava molt contenta per com anaven les coses en general i la seua capitania en particular i sobretot tenia paraules d’agraïment per a les seues conqueridores. Assegurava sentir-se “desenvanida” pel traje, pels homenatges i per com s’ho estava passant.

I ja el dissabte per la vesprada la primera de les entrades: Ha-ben-Sahines i Negrers van obrir l’entrada mora. Primer amb els cavallers de Jaume I i Berbegal, els seguia el ballet d’Imma Cortés que representava el miracle de la vida, acompanyats entre d’altres per l’agrupació musical de Pego. I Després el grup de dansa Malaball amb la colla de percussió Coratge i la Tarana. I més música, la banda de piles i la d’Aielo de Malferit es barrejaven entre el grup de camells que donava pas a la carrossa capitana que portava a una preciosa Tere Escrivà encapçalant les seues tropes. Després un cavall galopant donava pas al sultà que marcava el pas dels negrers i les esquadres d’Ha-ben-Sahines.

I el diumenge tocava el torn als cristians. El Rei Jaume I, el conqueridor, ha aconseguit que l’exèrcit moro rendisca la ciutat després de molts mesos de setge. Les tropes conqueridores fan l’entrada triomfal a la vila de Pego. Al capdavant un infant cristià porta amb orgull l’estendard de la filà, mentre un trobador anuncia l’arribada de la capitania. Unes joves camperoles canten i dansen per celebrar la victòria que es trenca amb l’assalt d’uns moros que són sotmesos pels Cavallers de Legend. Tot el poble està content en un dia de mercat, mentre el ballet Malaball intenta aconseguir alguna almoina. Dalt d’una carrossa avancen tots els xiquets i darrere d’ells la primera esquadra de Conqueridores amb la Clandestina. Escoltada per joves guerreres es troba la filla de la capitana.

Darrere la segona esquadra de conqueridores precedint a un gran ós que fa el que li mana el seu cuidador. L’escolta dóna pas a la carrossa de la capitana, Encarna Rocher, vestida amb les millors gales i pedreries. I darrere, la tercera esquadra de conqueridores que dóna pas a la resta de filaes del bàndol cristià.

Després de l’entrada cristiana, la càbila va servir de refugi per als més valents i els que intentaven apurar els últims minuts d’aquestes festes de moros i cristians. Avui continua la festa però amb altres actes.

I és que en aquesta jornada de dilluns els protagonistes són els xiquets, de matí l’aigua els refresca d’un dia dominat pel ponent. Des de les 11 del matí el Pla de la Font és tota una festa de l’aigua i els castells inflables. Xiquets i xiquetes de totes les edats s’ho passen d’allò més bé anant d’una atracció a l’altra.

Aquesta vesprada més. A les 18.00h. Gran espectacle d’animació i música per part de “Lucky i cia”.

19.00h. Classe magistral d’AEROBIC i HIP-HOP al Passeig Cervantes per a totes les xiquetes i tots els xiquets del poble.

21.00h. Actuació dels distints GRUPS DE BALL DE LES ESCOLES al Passeig Cervantes.

I ja per la nit la resta del poble té una cita, a partir de les 22.30h., amb les VARIETÉS al Polisportiu municipal amb l’actuació de la Década Prodigiosa i Jaimito Borromeo, acompanyats per Forever Show, Carlos Viruete i Rocío Madrid.

Durant aquest matí també es realitzaven els diferents preparatius per a la festa religiosa que serà la protagonista el proper dimecres. Ja feia hores que netejaven 7 ó 8 de les dones encarregades de deixar la capella de l’Ecce-Homo més que presentable. Enguany, com ens indicaven elles mateixes, les obres han deslluït un poc la feina feta, però netejar l’Ecce-Homo continua sent tot un orgull per aquestes dones que durant tot l’any mantenen netes les instal•lacions.

Per a demà la música i l’inici dels actes religiosos acaparen tot el protagonisme:

08.30 h. EXPOSICIÓ DE LA IMATGE DEL SANTÍSSIM ECCE-HOMO. Es baixarà la imatge del Patró a l’altar per a que tots els devots puguen donar-li culte i resar prop d’Ell. Romandrà en l’altar durant tot el matí, fins les 13 hores.

12.00 h. Volteig general de campanes, anunciant la festa de la Sang.

18.00 h. Cercavila per la Banda de Cornetes i Tambors de la Confraria del Santíssim Ecce-Homo.

19.00 h. PRIMERES VESPRES SOLEMNES DE LA PRECIOSÍSSIMA SANG I EUCARISTIA concelebrada a la Capella del Santíssim Ecce-Homo per la “Germandat Sacerdotal del Santíssim Ecce-Homo de Pego”.

TRASLLAT PROCESSIONAL de la Imatge del Santíssim Ecce-Homo pels carrers Ecce-Homo, Capità Cendra, Sant Jaume, Sant Agustí, Plaça del Majoral Cendra, Plaça de l’Ajuntament i Parròquia

A la porta de la parròquia, podrem gaudir de les danses que protagonitzaran el grup de danses “Dansaires d’Uxola” en honor al Santíssim Ecce-Homo.

22.00h. Els Dansaires d’Uxola faran una exhibició de balls populars a la Pl. de les Franciscanes de la Puríssima Concepció.
Tot seguit, en acabar les danses, a la mateixa plaça tindrà lloc un concert per part del la Colla de Dolçaines i Tabalets “La Clandestina”.

22.30h. CONCERT DE FIRA de l’Orfeó de Pego, a l’Església Arxiprestal.

24.00h. NIT DE ROCK amb l’actuació de “LOS REBELDES” al Camp de Futbol “Cervantes”. Aquest grup comptarà amb la col•laboració estel•lar de: JAIME URRUTIA (GABINETE CALIGARI), COQUE MAYA (LOS RONALDOS), AURORA BELTRÁN (TAHÚRES ZURDOS) i JAVIER CASANY (SEGURETAT SOCIAL).

24.00 h. AURORA, que eixint de la Capella del Santíssim Ecce-Homo, recorrerà els carrers de la població. Quedeu totes i tots convidats.


Dimecres 27 de juny – DIA DE LA SANG

07.30 h. Volteig general de campanes i “despertà” per la Banda de Cornetes i Tambors de la Confraria del Santíssim Ecce-Homo.

11.00 h. SOLEMNE EUCARISTIA concelebrada pels sacerdots de Pego i membres de la “Germandat Sacerdotal del Santíssim Ecce-Homo”. L’Eucaristia serà cantada pel Cor del santíssim Ecce-Homo i comptarà amb l’assistència de les Autoritats Municipal, la Junta Directiva de la Confraria el Santíssim Ecce-Homo, el grup de matrimonis que celebren les bodes de plata i or matrimonials.
En acabar, es dispararà una mascletà a la Pl. de l’Ajuntament.

Tot seguit, els matrimonis que celebren les seues bodes de plata i or portaran les ofrenes dipositades davant l’altar fins la Residència Sant Joan de Déu, per a que els nostres majors que allí viuen gaudixquen d’elles.

19.00 h. Tradicional repartiment de murta, que eixirà de la Parròquia i recorrerà la Plaça de l’Ajuntament, Plaça del Majoral Cendra, C/ Ramón y Cajal, C/ Camilo Pérez Pastor, C/ Mar, Avda. Jaume I, C/ Major, Plaça de l’Ajuntament fins arribar a la Capella del Santíssim Ecce-Homo.

21.00 h. SOLEMNE PROCESSÓ amb la Imatge del Santíssim Ecce-Homo en la què participaran els Capitans d’aquest any, representants de la Junta Central de Moros i Cristians, la Fallera Major del poble i la seua Cort d’Honor, així com, les Falleres Majors i Infantil de cada falla. La processó seguirà l’itinerari següent: Plaça de l’Ajuntament, Plaça del Majoral Cendra, C/ Ramón y Cajil, C/ Camilo Pérez Pastor, C/ Mar, Avda. Jaume I, C/ Major, Plaça de l’Ajuntament fins arribar a la Capella del Santíssim Ecce-Homo.
Al finalitzar, es cantarà l’Himne al Santíssim Ecce-Homo a la seua Capella.

En acabar, es dispararà un castell de focs d’artifici a la Plaça de l’Ajuntament.

24.00h. Dispar d’una castell de focs d’artifici a càrrec de la pirotècnia CABALLER al camp de futbol de “El Clot”.

620 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!