Meteorologia típica de tardor a l’agost

Les tempestes a l’estiu no estranyen, però si que un núvol estacione durant diversos dies produint pluges dèbils però constants. Pego ha registrat fins a aquest matí 15 litres per metre quadrat, el que beneficiarà als tarongers i refrescarà les muntanyes. La meteorologia està canviada. Això és un fet i es pot comprovar des de fa uns dies a Pego. A l’estiu és normal que de tant en tant es produisquen tempestes ocasionades per l’acumulació de calor i humitat, però el que no és tan habitual és que estacione una massa nuvolosa sobre la costa i produisca diversos dies de moderada precipitació. A Pego fins a aquest matí s’havien enregistrat fins a 15 litres per metre quadrat, un tímida saó que beneficiarà les plantacions de tarongers i refrescarà el terra muntanyenc, el que esperem evite futurs incendis.

Des de l’Organització Mundial de Meteorologia (OMM), dependent de Nacions Unides, adverteixen en un informe que els registres climàtics d’enguany són els més extrems des que es mesuren, remuntant-se al 1880. I pareix que cada vegada van a més. Onades de calor. Temperatures gèlides. Precipitacions catastròfiques. Vents huracanats són alguns dels fenòmens que prenen protagonisme en la meteorologia global. Enguany s’han marcat rècords històrics de pluges i temperatures per tot el món; el que ha provocat entre d’altres, que centenars de persones hagen mort i s’hagen produït milions de desplaçaments humans.

Es pot dir que Pego ha estat privilegiat amb la manera de ploure, perquè tot i que no s’estiga acostumat a aquest temps durant el mes d’agost, s’ha de tenir en compte que enguany l’aigua ha caigut amb fúria en quasi tots els racons del món. Els cicles de monsons d’esta temporada a l’Índia s’han duplicat. En el Regne Unit, les precipitacions entre maig i juliol han sigut les majors en eixos mesos des de 1766. Ahir mateix les pluges torrencials a Nova York van provocar el retard de nombrosos vols en els tres aeroports internacionals i van paralitzar completament el transport urbà. Barcelona ha patit quasi els mateixos efectes per les pluges que la ciutat nordamericana. I aquestos només són alguns exemples dels efectes de les pluges.

El problema que denuncia l’OMM no és només el de les precipitacions, sinó també els forts contrastos. Han estat sonades les onades de calor que han fet pujar els termòmetres fins nivells inèdits en països com Bulgària o Rússia. Així mateix, a Alemanya, a l’abril més sec mai conegut (quatre litres per metre quadrat), li va succeir el maig més plujós (120 litres). I les temperatures no es queden enrere en quant a canvis. Gener ha sigut el mes més càlid de la història en tot el món, amb 1,89 graus per damunt de la mitjana des que van començar els mesuraments en 1880.

La tendència, segons l’opinió de l’OMM és “inequívoca”; 11 dels últims 12 anys estan entre els més càlids des que hi ha registres. L’escalfament dels últims 50 anys (0,13 graus per dècada) és quasi el doble que el de l’últim segle. La predicció de L’OMM no és optimista: “Les projeccions de canvi climàtic indiquen que és molt probable que les altes temperatures, les onades de calor i les fortes precipitacions siguen cada vegada més freqüents”.293 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!