Més naiximents a la Marina Alta

L’any passat van nàixer en l’hospital de la Pedrera un total de 1.155 xiquets. El centre hospitalari supera en nombre de xiquets de bolquers sols als de Vinarós, Requena, Ontinyent, Sagunt i Alcoi. La majoria de nous residents són extrangers jubilats. La Marina Alta comença a estar condicionada absolutament pel seu urbanisme. Des de fa anys es registra un boom demogràfic que ha multiplicat la població dels principals municipis. Amb tot, eixe augment poblacional no es traduïx en un increment de la taxa de natalitat perquè molts dels nous veïns són jubilats europeus. Els naixements en l’hospital de la Pedrera en 2005, respecte al 2004, han crescut però s’han quedat molt lluny d’altres comarques.

La Marina Alta va recuperar durant l’any 2005 el ritme de naixements dels primers anys del segle XXI. Un augment que no obstant s’havia vist interromput per la desacceleració que va tindre lloc en 2004. Durant l’any passat van nàixer en l’hospital comarcal de la Marina Alta 1.155 xiquets i xiquetes, segons va informar esta passada setmana la Conselleria de Sanitat. Mentres que del 2003 al 2004 només van vindre al món 1045 nens.

Un increment, el de 2005, que es correspon amb la lleugera acceleració que ha viscut durant el mateix període la taxa de natalitat en tot el Pais Valencià. De 38.241 xiquets de bolquers l’any 2004 s’ha passat a 38.612 en 2005 en tot el territori valencià.
No obstant, les xifres globals de naixements a la Marina Alta no coincidixen amb el boom demogràfic que viu la comarca des de principis del segle XXI i que arriba de la mà d’un desenvolupament urbanístic imparable. Poblacions principalment del litoral com Dénia, Xàbia, Calp, Benissa o Teulada han multiplicat el nombre dels seus habitants a un ritme frenètic que no coincidix amb el de la taxa de natalitat de la mateixa geografia.

És així perquè quan apareix l’element del tipus de població que s’instal•la en la comarca. Existix sens dubte un flux important d’immigrants d’origen sud-americà, d’Europa De l’Est i de països del Magreb sobretot. Fruit d’esta presència és el fet que més del 30% dels xiquets nascuts en 2004 en l’hospital comarcal de la Pedrera són fills d’estrangers amb equatorians i colombians al cap.

Amb tot, la immigració, que ha condicionat l’estancament de la taxa de natalitat en la Marina Alta, està protagonitzada pels residents de països europeus. Ciutadans procedents d’Anglaterra, França, Alemanya, Holanda o Bèlgica que arriben per estes llars a una edat en què els seus nuclis familiars ja no creixeran més, quasi amb total seguretat. En tot cas vénen els seus fills també, però estos ja són majors.

D’esta manera, l’hospital comarcal de la Pedrera de Dénia, que és el que la Conselleria de Sanitat pren com a referència per a baremar el nombre de naixements en la Marina Alta a pesar que les dones parixen també en altres centres, només supera a cinc hospitals de la resta de la Comunitat en taxa de natalitat.

Malgrat que la comarca creix a un ritme imprevisible des de fa anys el centre hospitalari de la Marina Alta únicament està per davant, en les xifres de 2005, dels hospitals de Vinarós, Requena, Ontinyent, Sagunt i Alcoi.
Hospitals d’altres comarques de la mateixa o inclús menor importància demogràfica que la Marina Alta com els de la Vila Joiosa (1.199), Xàtiva (1.178), Elda (1.598) o Gandia (1.205) van presenciar més parts que el de Dénia en 2005. En naixements, el de la Marina Alta ocupa el lloc 16 en la llista dels 21 hospitals públics del Pais Valencià.
353 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!