Més de 8.000 persones acudeixen a la XXIV Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta

Les AMPA dels tres col•legis públics de Pego van estar presents a l’esdeveniment lúdic i reivindicatiu celebrat dissabte passat a Moraira oferint tres dels més de seixanta tallers dirigits als xiquets i xiquetes de la comarca. Enguany amb el lema ‘El valencià és teu’ la Cappev i Escola Valenciana reivindicaven un model educatiu determinat, aquell que garanteix que l’alumnat del País Valencià siga realment bilingüe, és a dir, el model que aplica els programes d’ensenyament en valencià i els programes d’immersió lingüística. El temps va marcar que enguany a la gent li costara un poc més eixir de casa, perquè l’amenaça de pluja va estar present durant bona part de la diada, tot i això, entre 7.000 i 8.000 persones, segons el president de la Cappev, Jaume Fullana, van acudir per la vesprada a la XXIV Trobada d’Escoles en Valencià. A aquesta gent se li hauria d’afegir la gent que pel matí presenciava, entre d’altres, el I Festival de la Cançó Infantil de la Trobada . Així les coses, Fullana es mostrava “contentíssim amb el resultat de la trobada”.

Al voltant del I Festival de la Cançó explicava el president de la Cappev que “fins ara teníem consolidat el tema de la Gira que agafa una franja d’edat entre els 18 i els 30 i escaig, però ens faltava una franja d’edat per a cobrir que era entre els 5 i els 14 anys”. En la primera mostra van participar 4 grups amb molt bon nivell i acollida, el que fa preveure a l’organització que de cara a la segona edició “puguen participar entre 10 i 12 grups”. L’objectiu d’aquesta nova iniciativa, en paral•lel al premi literari Sambori, ja consolidat, és “fomentar la música en valencià”.

Passejant pels més de 60 tallers es trobaven a les AMPA dels tres col•legis públics de Pego. Rosalia Bondia va apostar pels jocs tradicionals de carrer, més concretament per recuperar el 7 i mig. Ambra tornava a apostar per taller de perruqueria que tants bons resultats els ha donat tots aquests anys –de fet, en arribar només els quedaven esprais de dos colors, la resta s’havia esfumat entre els cabells dels i les participants. Per últim, Carolina Sala apostava enguany per un taller de portafotos de fang on els xiquets i xiquetes només havien d’elegir els colors que preferien per al peu del portafotos i pintar-lo. L’originalitat radicava en què una pinça de la roba és l’objecte que aguantarà la foto.

En aquestos i altres tallers els materials s’acabaven per moments i la imaginació era la vencedora de la vesprada, perquè a més del portafotos amb pinça podíem trobar peixos fets amb plastilina i una anou o arracades o titelles fabricades amb calcetins i pegatines, entre molts altres tallers.

A més dels tallers les editorials i els autors de la comarca tragueren al carrer els seus llibres perquè la Trobada d’enguany tenia molt de reivindicació de la lectura. A més les danses populars, el teatre i els correfocs també va tenir la seua parcel•la particular per endolcir un any més aquest esdeveniment anual que acabà amb l’actuació del concert de la Gira 2009 amb la música d’Skalissai, Desgavell i Skapolits.

I és que allò important en la Trobada d’Escoles en Valencià és passar-ho bé, perquè recordava Jaume Fullana, president de la Cappev, que la Trobada d’Escoles en Valencià “és un acte festiu, una festa per la llengua” i enguany més que mai, perquè el lema era clar ‘El valencià és teu’. Fullana, però, afegia que no hem d’oblidar, que “cal pensar que també és un acte reivindicatiu. El que reivindiquem és un model determinat d’escola; l’escola que està garantint que els alumnes valencians i valencianes, i m’estic referint a tota la població, els nouvinguts també, doncs siguen usuaris del valencià i el castellà, és a dir, que siguen realment bilingües. I només està garantint aquest model els programes d’ensenyament en valencià i els programes d’immersió lingüística. 25 anys d’experiència ens donen aquests resultats. Ara falta una aposta ferma per aquests programes”.


814 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!