Més de 16.000 persones reivindiquen l’escola en valencià a la Marina Alta

En la primera Trobada de 2014, celebrada a Gata de Gorgos. La nota festiva de les trobades es va viure principalment durant els centenars de tallers que es podien realitzar pels carrers del nucli urbà i durant el concert de La Gira. La nota més reivindicativa es va fer sentir en els discursos de benvinguda, especialment en el de Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana. Va anunciar la presentació d’un contenciós administratiu contra l’arranjament escolar.
En 2014 la Marina Alta ha encetat un seguit de Trobades d’escoles en valencià al llarg i ample de tot el territori. Va ser dissabte 5 d’abril a Gata, on per primera vegada se celebra la Trobada comarcal. Durant tota la jornada, però sobretot per la vesprada, la Trobada va reunir a més de 16.000 persones, segons la Cappev Marina Alta, organitzadora de l’esdeveniment educatiu de l’any. Sota el lema ‘la nostra escola’ i la pancarta de capçalera de les Trobades que anuncia ‘Sí al valencià’, la cercavila en la que van participar milers de xiquets i xiquetes, pares i mares i professorat del 19 pobles de la Marina Alta, va recórrer els principals carrers de Gata de Gorgos.
Durant els discursos de benvinguda a la Trobada, immediatament després de la cercavila, a l’escenari muntat al pati del Ceip Santíssim Crist, Josep Ochoa, representant de la Universitat d’Alacant (UA) va traslladar que “és un plaer acompanyar als milers de persones reunits a Gata durant el dia de la nostra escola”. Així mateix va anunciar que “des de l’equip rectoral estem intentant ampliar l’educació en valencià i en altres llengües, però necessitem que la base siga molt sòlida perquè quan els nostres alumnes arriben a la Universitat no puguen [els governants] traure les excuses de què són poquets i tot costa molt [l’educació]”. Des de la UA defensen que el model d’Escola Valenciana és “el vàlid i l’únic possible”.
Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, no va tenir pèls a la llengua. En primer lloc va lloar la feina de les comunitats educatives de cada centre i de cada poble perquè són elles les que “organitzen les trobades any rere any [i amb eixa organització] estem demostrant que volem una escola digna, de qualitat i en valencià i volem que no ens suprimisquen cap línia en valencià. Volem que a totes les parts del territori tinguem suficient oferta d’ensenyament en valencià”.
Informava Moreno que Escola Valenciana està preparant i va a presentar “un contenciós administratiu en contra de l’arranjament escolar, en contra de les supressions d’unitats d’ensenyament en valencià, per a demostrar-li a l’administració que s’han equivocat, que les persones que tenen coneixement, les persones que tenen seny, estan a l’escola, són les famílies que creuen en el nostre projecte”. Manifestava Moreno que “el nostre Govern de la Generalitat Valenciana i la Conselleria d’Educació s’estan equivocant, es falta un poquet de coneixement i un poquet de seny”.

L’alcaldessa en funcions de Gata, Maite Signes, ressaltava que “el municipi acull la Trobada en els braços oberts” i destacava que “ha estat possible perquè els tres grups polítics s’han posat d’acord i han treballat units per la llengua i per la nostra educació”. Assegurava que “la llengua no té color i ha de ser una cosa que ens unisca i que faça que estem orgullosos de la nostra cultura i de l’educació, del futur dels nostres fills”.
Música ambient i, sobretot molts tallers dels diferents centres escolars participants, AMPA, Universitat de València i d’Alacant, van protagonitzar les hores immediates als discursos de benvinguda. Els carrers del nucli urbà de Gata era un riu de color, de joventut, d’imaginació i creativitat.
La representació pegolina va ser, finalment, completa. Hi vam poder veure desfilant a representants del Ceip Carolina Sala, també es van poder trobar pels carrers de Gata els tallers de perruqueria del Ceip i l’AMPA d’Ambra i el taller de cocktails divertits oferit pel Ceip i l’AMPA de Rosalia Bondia.


Per la nit, La Gira va posar el punt musical i final de la XXIX Trobada d’escoles en valencià de la Marina Alta.

539 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!