MACRO OPERACIÓ contra la falsificació de documents agrícoles (DATA): 45 detinguts i investigats entre els que hi ha veïns de Pego, Ondara, Oliva, Xeraco i Tavernes

L‘Equip Roca de Calp, part de la Guàrdia Civil d’Alacant, desarticula un entramat de centenars de documents agrícoles falsificats per a la venda de cítrics. Els agents han analitzat més de 4.000 documents agrícoles, en un període de tres mesos d’investigació. S’ha detectat més de 424 tones de taronges venudes amb DATA falsificats, superant els 51.000 euros de benefici il·lícit. Les 45 persones detingudes han passat totes a disposició dels Jutjats 1, 2 i 3 d’Instrucció de Dénia, quedant en llibertat provisional amb càrrecs, a l’espera de judici.

Op_Traza_Alicante_Editada.Imagen fija003La Guàrdia Civil de Calp ha dut a terme una macro operació contra la falsificació de documents agrícoles, necessaris per a la venda de gènere, en este cas, de cítrics, de les comarques de la Marina Alta i la Safor. S’han investigat a desenes de sospitosos i analitzat milers de documents, donant com a resultat la detenció i investigació de 45 persones, de diverses nacionalitats, veïns de les províncies d’Alacant i València.

45 persones detingudes i investigades

Op_Traza_Alicante_Editada.Imagen fija001El resultat final de l’operació és el de 23 persones detingudes (18 hòmens i 5 dones), de nacionalitats espanyola i marroquina, d’entre 24 i 54 anys, i de 22 persones imputades (18 hòmens i 4 dones), de nacionalitats espanyola, marroquina, romanesa i algeriana, d’entre 21 i 49 anys d’edat.

Els 45 detinguts i investigats són veïns i veïnes, majoritàriament, de les localitats alacantines de Pego i Ondara i d’Oliva, Xeraco i Tavernes, a la província de València. Entre tots ells sumen 44 delictes de falsificació de document privat. Ja han passat tots a disposició dels Jutjats 1, 2 i 3 d’Instrucció de Dénia, quedant en llibertat provisional amb càrrecs, a l’espera de judici.

Dins del marc del “Pla Contra Robatoris en Explotacions Agrícoles i Ramaderes” i, coincidint amb l’inici de la campanya de recol·lecció del cítrics, els agents de l’Equip ROCA de la Guàrdia Civil, reforcen, com cada any, les inspeccions periòdiques en magatzems de recepció d’estos fruits.

Gràcies a estes nombroses inspeccions, la Guàrdia Civil de Calp, en este cas, va detectar certs documents DATA amb irregularitats, per la qual cosa es va donar inici a una operació, per a verificar la totalitat dels documents de compra de cítrics en les comarques de la Marina Alta i la Safor.

Document d’Acompanyament i Traçabilitat Agrària (DATA)

El DATA es torna obligatori a partir de l’entrada en vigor de l’Orde 11/2013 de la Conselleria de Presidència d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua. Eixe document té com a finalitat donar una traçabilitat als productes del camp, sent imprescindible en cada partida de producte que supere els 20 kg de pes, sempre que no siga el propietari del mateix qui el porte.

El DATA presenta una sèrie de camps a omplir pel propietari del terreny i inclou dades personals, com la filiació d’eixa persona, la localització del terreny (partida, polígon, parcel·la) en el que es realitza la recol·lecció i la data d’esta, la identificació dels diferents transportistes i/o recol·lectors, així com la quantitat de producció estimada i la seua destinació final.

Baix estes primeres sospites, va donar començament, el passat mes de setembre de 2017 l’operació Traça, duent a terme, per a això, una detallada i cuidada tasca de classificació i estudi de milers de documents DATA, entregats en els diferents magatzems en les milers de transaccions de venda de taronja, durant este últim any.

Més de 4.000 documents analitzats

Op_Traza_Alicante_Editada.Imagen fija004Del minuciós estudi de més de 4.000 documents, la Guàrdia Civil finalment ha detectat 400 DATA, constatats com falsificats, amb els que s’han pogut justificar més de 424 tones de taronja, amb un valor estimat de més de 51.000 euros, d’origen desconegut, suposadament provinents de sostraccions, dotant-los així d’una procedència lícita, per a poder introduir-les en el mercat legal.

Com a resultat de les nombrosíssimes entrevistes dutes a terme als propietaris dels diferents terrenys, així com de les manifestacions preses als sospitosos, s’ha pogut constatar que estos, els ara detinguts i investigats, procedien a omplir ells mateixos els DATA amb dades personals reals, de propietaris dexplotacions i terrenys.

Esta informació era obtinguda d’autoritzacions de campanyes anteriors o gràcies a altres implicats, que els les cedien. Inclús, s’ha pogut constatar l’existència d’una trama entre certes quadrilles, que s’anaven cedint les unes a les altres les dades de propietaris de terrenys, amb l’única finalitat de confeccionar estos documents falsos. De fet, en molts dels casos, es falsificava fins a la firma del propietari legal, tot això sense el consentiment dels perjudicats, arribant a acumular una mateixa persona fins a 30 DATA, sense el seu coneixement.

Notable baixada dels delictes en el camp

La Guàrdia Civil constata que gràcies a esta operació, s’ha produït una baixada substancial en els delictes comesos contra el patrimoni en la campanya del cítric en el que va de temporada, ja que este document ha servit per a portar un major control sobre les vendes de cítrics en els diferents magatzems.

D’altra banda, posa l’accent la Guàrdia Civil en el fet que gran part de la fruita objecte de robatori, pertany al comerç de destria i, de vegades, la quantitat de taronja furtada no ocasiona massa perjudici econòmic per als propietaris de les explotacions, el que provoca que estos no denuncien els robatoris.

Este fet, però, dificulta encara més, si és possible, la tasca d’investigació dels agents per la qual cosa la Guàrdia Civil remarca la necessitat de denunciar qualsevol fet il·lícit, per lleu que es considere.

També es recorda des de l’equip ROCA l’obligació que tenen els agricultors i propietaris de terrenys agrícoles de confeccionar el DATA quan es realitze la recol·lecció de qualsevol tipus de fruit, sempre que el trasllat de l’esmentada mercaderia no siga realitzat per ells mateixos.

La no confecció del DATA per part de l’agricultor per al trasllat de la mercaderia pot desencadenar en la comissió d’un fet delictiu, quant a la seua falsificació i, d’altra banda, l’agricultor estaria incorrent en una infracció administrativa, a estar incomplint amb les seues obligacions de traçabilitat.

 

1614 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!