Llum verda al pagament de les factures rebutjat en el ple ordinari de febrer

Aquest matí s’ha celebrat un ple extraordinari i urgent, que ha tingut de lloc manera presencial a a la Casa de Cultura. La sessió ha estat convocada per tal de desbloquejar la situació creada en el ple ordinari de febrer quan l’oposició es posicionà en contra d’aprovar un reconeixement extrajudicial de crèdits, el primer d’enguany, per a pagar factures -que anaven acompanyades d’informes de reparo- corresponents a exercicis anteriors. El desbloquejament ha estat finalment possible perquè el Partit Popular ha canviat la seua postura inicial i ha votat abstenció, donant un vot de confiança a l’equip de govern perquè puga pagar als proveïdors.

Recordem que les factures del primer reconeixent de crèdits de 2022 sumaven uns 151.000€ i que una part d’elles, que sumava uns 12.000€ anaven acompanyades per informes de reparo, en els quals el departament d’Intervenció de l’Ajuntament de Pego adverteix d’irregularitats en la contractació de productes o de serveis, segons la llei de contractes del sector públic.

Van ser aquestes irregularitats, reiterades en el temps, -de fet acompanyen la documentació cada vegada que es presenta al ple un reconeixement de crèdits per a pagar factures d’exercicis anteriors-, les que portaren als tres partits de l’oposició, Compromís, Partit Popular i Ciudadanos, a votar en contra de la proposta de l’equip de govern i les factures quedaren damunt la taula en el ple ordinari celebrat dijous passat.

És per que l’equip de govern ha presentat en el ple extraordinari de hui dos reconeixements de crèdits, separant, per un costat, les factures que no tenen cap informe de reparo, i per altre les que sí.

En el primer apartat, les factures sense cap irregularitat sumaven un uns 139.000€. Escoltem al regidor d’Hisenda, Juan José Arbona.

Aquest primer reconeixement extrajudicial de crèdits ha estat aprovat amb els vots a favor dels socialistes, de Ciutadans Independents de Pego i de Compromís. Escoltem la postura dels valencianistes, expressada per la seua portaveu, Anna Sastre.


D’altra banda, el Partit Popular i Ciudadanos han votat abstenció. Escoltem el portaveu del PP, Ferran Gonzàlez, i al de Ciudadanos, Simón Ortolà.


Pel que fa al punt del reconeixement extrajudicial de crèdits per a fer front a les factures que tenen informes de reparo, també ha estat aprovat, per l’abstenció del PP. El total que sumen les factures és de 12.622€. El regidor d’Hisenda ha tornat a comprometre’s a reduir tot el possible el nombre d’informes de reparo esmenant les irregularitats en la contractació. Al respecte, l’alcalde, Enrique Moll, ha recalcat, una vegada més, que la llei de contractacions dificulta molt que les xicotetes empreses puguen presentar-se a les licitacions de contractes públics.

Ciudadanos s’ha mantingut ferm en la seua negativa a donar aprovació a aquestes factures.


El Partit Popular, com ja havia manifestat Ferran Gonzàlez en el torn anterior, canvià la seua postura, i va votar abstenció amb condicions


Els populars han demanat que les irregularitats en la contractació i les seues peticions estiguen resoltes com a màxim al mes d’abril, després de Setmana Santa i ham obtingut el compromís de l’equip de govern.


Per part d’aquest últim, la regidora de Ciutadans de Pego, Alícia Siscar, ha agraït el canvi de postura dels populars.


D’altra banda, Ciudadanos s’ha sumat a la petició del PP de més transparència a l’equip de govern i de que l’oposició puga accedir a la plataforma Gestiona, com es fa en altres localitats. L’alcalde, Enrique Moll, ha instat a Simón Ortolà a fer una petició per registre d’entrada perquè, ha afirmat, la negativa de facilitar l’accés al Gestiona no és per part de l’equip de govern, sinó dels tècnics municipals. De fet, Moll ha assegurat que dels regidors i regidores del PSPV i Ciutadans de Pego Independents només ell té accés, per la llei de protecció de dades i per seguretat informàtica.


Quant a Compromís, en aquest últim punt ha destacat que si el PP haguera votat abstenció en el ple ordinari les arques municipals s’haurien estalviat uns 3.000€ en les retribucions als regidors i regidores per les comissions i ple extraordinari. I, a més, ha recordat als socialistes que governen en minoria i que hauríen de negociar amb la resta de partits les seues proposicions al ple. Anna Sastre també ha parlat sobre el comunicat que feia l’alcalde a través de la pàgina de Facebook de l’Ajuntament de Pego després del plenari de febrer. Ciudadanos i Compromís han coincidit en afirmar que el primer edil va fer un ús partidista d’aquest canal de comunicació.


I, d’altre costat, Enrique Moll ha llegit un registre d’entrada en el qual l’associació d’empreses del sector de la construcció i afins demanava a la corporació municipal de Pego que desbloquejara el pagament de les factures. A més, a més, en el transcurs del debat sobre les dificultats que planteja la llei dels contractes en el sector públic i els entrebanc que suposa per a les xicotetes empreses i comerços a l’hora de constituir-se com a proveïdores de serveis i productes per a l’Ajuntament, Moll ha anunciat que l’Associació de Comerciants de Pego ha iniciat els tràmits escaients per a adquirir la condició legal necessària per a presentar-se a les licitacions. Des de Compromís s’ha afirmat que aquest és el camí que s’ha de seguir i que l’Ajuntament de Pego hauria d’assessorar i facilitar la formació de les PYME perquè s’adapten als requeriments d’aquesta llei i puguen optar als contractes públics.


En aquest punt, els socialistes i Ciutadans han votat a favor, Compromís i Ciudadanos en contra i Partit Popular abstenció.10

520 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!