Llibertat d´expressió a Ràdio Pego

Les diverses reaccions que s´han produït després de la sol•licitud del cessament del consell d´administració de Ràdio Pego i del seu director, el periodista independent, César Monzonís, no han deixat de produir-se. PSOE, BLOC, La Unió de Llauradors, la Unió de Periodistes i la Xarxa d’emisores públiques de València i molta gent anònima han expressat la seua preocupació per la situació en la que es troba l´ens públic i municipal. Divendres coneixíem que dijous passat el portaveu del PP a l´Ajuntament de Pego, Eduardo Síscar i 8 dels regidos d´Iniciativa Independent havien sol•licitat a l´Alcalde del municipi la convocatòria de la Junta General d´Accionistes de Ràdio Pego, un plenari al que després de més de tres anys i mig acudiria l´oposició. En ell es realitzaria el cessament de tot el Consell d´Administració de Ràdio Pego i posteriorment de director de l´ens públic i municipal, César Monzonís. Durant el cap de setmana no han deixat d´aparèixer veus de dins i fora de la població per a valorar el fet.

El portaveu socialista a la Diputació d’Alacant, Antonio Amorós va alertar, dissabte, de la vinculació que es produeix entre l’edil del PP, Eduardo Síscar, amb els regidors afins a l’exalcalde de Pego, Carlos Pascual. «La primera manifestació d’esta vinculació, que considere perillosa i pròxima a l’extrema dreta, té a veure amb l’atemptat contra la ràdio municipal i la seua intenció de donar un colp d’estat en tota regla», va assenyalar el diputat provincial del PSOE. Amorós va assenyalar que «en tots els manuals colpistes el control dels mitjans de comunicació s’estableix com el primer pas. El segon és violar la voluntat dels ciutadans amb les armes que siguen necessàries, bé siga la mentida, la demagògia o la manipulació».

En este sentit, el dirigent socialista va manifestar el seu convenciment absolut de què el president de la diputació, «com a màxim representant del zaplanisme en la província, no participa ideològicament d’esta manera de fer política i es va mostrar convençut que Ripoll rectificarà, allunyant-se de determinats grups d’interés».

Amorós també va eixir en defensa dels professionals dels mitjans de comunicació «que no tenen per què ser víctimes de la guerra política que apliquen a Pego tant els regidors independents com el PP». El diputat va apuntar: «està molt clar, la legislació ofereix a tots els ciutadans einess de control contra els abusos comesos en els mitjans de comunicació. Si estos professionals han mentit, manipulat, no han actuat amb criteri professional o han vetat a algun col•lectiu tots estem en dret a protestar i denunciar. Però les opinions són lliures i si la informació que donen és veraç, estem davant d’un absolut dret a la informació», va concloure.

Al seu torn el Bloc de Pego, a través del seu portaveu, Joan Carles Cambrils, assegurava diumenge que des del seu partit aposten per la defensa de l’actual direcció de Ràdio Pego així com de totes les persones que allí treballen. Per esta raó, el nacionalista va alertar que des del Bloc es van a esgotar totes les vies administratives i mercantils per a evitar que els huit edils d’Iniciativa Independent i l’edil zaplanista del PP, Eduardo Síscar, acaben controlant la ràdio local.

Els regidors de l’exalcalde, Carlos Pascual, i Síscar, van demanar la setmana passada el cessament dels actuals membres del consell d’administració de l’emissora municipal per a nomenar i comunicar a uns nous candidats al considerar que les notícies que s’emeten des de Ràdio Pego falten al respecte tant al PP com a Iniciativa Independent.

Malgrat tot, Cambrils va destacar que la seua sol•licitud no pot anar avant ja que no conté una «justificació clara» per a cessar la direcció del mitjà de comunicació. Per contra, va considerar que és «la ràdio més plural i participativa de la Comunitat», matisant, al mateix temps, que està conduïda per un «gran equip de professionals».

Si els huit edils independents i el regidor zaplanista aconsegueixen el control de l´emissora «tornaran a emetre informatius a l’estil Nodo com ja van fer des de l’any 1999 fins al 2003 en els que primava la falta de professionalitat i qualitat i en els que no existia ni tan sols la voluntat de participació», va criticar Cambrils.

Esta petició no és més que la «voluntat d’este sector de trencar el pacte del tripartit -PSOE, PP i Bloc- al no ser capaços de presentar la moció de censura contra l’alcalde de Pego, el popular Carmelo Ortolà, per falta de raons polítiques i de suport social». D’esta manera, el nacionalista va explicar que ara intenten «atacar» al mitjà de comunicació municipal perquè «la nostra reacció siga agressiva i dura».

L’escrit presentat la setmana passada en l’ajuntament per un dels edils del PP «posa de manifest que s’ha traït el pacte per interessos electoralistes oblidant-se del que va passar fa quatre anys quan les diferències eren abismals i els atacs entre polítics eren continus». D’esta manera, el portaveu del Bloc va advertir que «hem tornat arrere, a la mateixa situació d’enfrontament polític que quan governava Carlos Pascual».

A través de la petició del cessament de Ràdio Pego es posa de manifest que l’únic edil zaplanista del PP de la localitat s’ha aliat oficialment amb els seguidors de l’exalcalde. Amb esta unió els firmants de la demanda són majoria. Si procedeix legalment la seua convocatòria, seria el primer plenari al què acudirien els huit regidors independents després de tres anys absentant-se de les sessions i, per tant, podrien donar llum verda al cessament dels actuals membres del consell d’administració de Ràdio Pego.

L’alcalde, el popular Carmelo Ortolà, encara no ha volgut fer declaracions sobre el menyspreu del seu company de partit Síscar, ni sobre la petició que este ha realitzat junt amb els edils de Pascual.

Per la seua banda, el portaveu dels nacionalistes, va confirmar que ell ja haguera llevat les competències polítiques que en l’actualitat té Síscar com a regidor d’Urbanisme encara que, va matisar, «açò és competència de l’alcalde».

L’últim escrit d´adhesió cap a la direcció de Ràdio Pego s’ha produït fa escasses hores mitjançant un comunicat de La Unió de Llauradors que destaca la informació agrícola que s’ha fet en el mitjà. Per la seua banda, tant des de La Unió de Periodistes de la Comunitat Valenciana, que arreplega a professionals de tots els mitjans de comunicació, com des de la Xarxa d’Emissores Públiques de València s’han solidaritzat amb Ràdio Pego. Així mateix ho ha fet altra gent anònima que reconeix l´esforç del consell d´administració i la direcció de l´emissora pública i municipal per la seua varietat i riquesa en els programes oferts.
878 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!