L’incendi a Ebo continua avançant amb un front de 22 quilòmetres

“En una nit s’ha cremat més superfície que en l’incendi de 2015”, són paraules de Néstor Portes, president de Pego Viu, qui segueix de molt a prop l’evolució de l’incendi provocat ahir dissabte per la tormenta seca a la partida Frigalet de la Vall d’Ebo. Sobre les 21:40 hores el Consorci Provincial de Bombers rebia l’avís de que un raig havia impactat contra el terra i s’havia iniciat un foc que adquiria grans dimensions en poc de temps.

Al voltant de les 11:45  hores del matí de diumenge les flames han arrasat més de 1.500 hectàrees de pi i vegetació, segons han informat els bombers. El foc està “totalment descontrolat”, segons ha indicat Ximo Sala, membre del Centre Excursionista Pego i bomber i avança en tres direccions: cap a la Vall de Laguar pel barranc de l’Infern, cap a la Vall de Gallinera i cap a Pego -per ara el front que més lentament avança-. I és que el front té una extensió de 22 quilòmetres, com ha indicat l’alcalde de Pego, Enrique Moll, qui es troba al PMA (lloc de comandament) junt amb altres membres de l’equip de govern. S’hi troben, també, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències GVA112, José María Ángel, i el director general d’Interior, Salva Almenar. Cap al migdia s’espera l’arribada de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo i del president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón. 

A més de massa forestal, les flames d’aquest devastador incendi han afectat també a tres o quatre cases. L’alcaldessa de la Vall d’Ebo, Nori Jiménez, ha confirmat el desallotjament d’algunes famílies que viuen als afores dels nuclis urbans d’Ebo, les quals han estat  reallotjades durant el matí. Fins i tot s’ha hagut de llogar un habitatge per a una família amb persones malaltes perquè el foc s’ha engolit la seua casa.

Des del Consorci Provincial de Bombers s’ha informat al voltant de les 11:00 que els mitjans terrestres que treballen en l’extinció de l’incendi són 3 UMJ unitat mane prefectura 3 bombes forestals pesada 2 bombes rural pesada 1 bomba nodrissa lleugera 4 bombes nodrisses pesades de so un 36 bombers dels parcs de tots els parcs. Més 5 unitats de bombers forestals amb les seues autobombes. També intervenen mitjans aeris: Helicòpters Alpha 0 de coordinació més Alpha 2 i 3. Avions FOCA 1 i 2. Avions A 50 i 55 i C-50 i 52 més un Victor 1. A més, a més, s’hi troba la Unitat Militar d’Emergències (UME), desplaçada a petició de la Generalitat Valenciana a tenor de la magnitud de la catàstrofe.

La situació és molt complicada i no hi ha massa esperança. Ximo Sala ha afegit que els mitjans aeris no poden treballar al 100% perquè hi ha massa fum i no tenen visibilitat. I Enrique Moll ha advertit que en el PMA hi ha certa preocupació perquè les previsions apunten la direcció del vent canviarà a partir del migdia. S’espera l’entrada de ratxes de vent de ponent que podrien complicar encara més la situació avivant les flames que avancen cap a Pego.

El Club de Caça i Pesca de Pego ha fet un comunicat en què el seu president, Antonio Ferrando, posa  “a la disposició del consorci de bombers de la Generalitat Valenciana tres basses de 5.000 litres per cada bassa i un aljub de 3.000 litres situats en plena muntanya ha escassos quilòmetres de l’incendi.  Des del club sabem que el que aportem és molt poc per a la quantitat d’aigua que es necessita per a extingir un incendi però des d’aquest Club oferim
tot allò que està al nostre abast”. A més, el club agraeix ” als bombers, agents forestals, guàrdies civils, policies locals i nacionals d’aquestes labors d’extinció i valorar especialment als bombers el treball que exerceixen arriscant les seues vides per les nostres muntanyes”.

Tant Enrique Moll com Néstor Portes pensen que aquests incendis forestals només es poden evitar des de la prevenció i han coincidit a assenyalar que la despoblació i l’abandonament del medi rural són els factors que propicien aquests tipus de desastres. El president de Pego Viu afirma que és el despoblament i l’abandonament de l’agricultura propicien que aquestes catàstrofes naturals es repetisquen cada poc temps al nostre territori. Portes contempla amb desolació cóm les flames estan cremant la zona del Tossal del Temple i les terres que Pego Viu cuida i ha repoblat en els últims anys.

Passades les 12:30 hores, al lloc de comandament hi ha arribat la consellera Gabriela Bravo i minuts més tard des del Consorci Provincial de Bombers s’actualitzava els mitjans que intervenen en les tasques de control i extinció de l’incendi. Quant als mitjans terrestres, en són vint vehicles i 51 bombers del Consorci, a més 10 vehicles i 71 membres de les unitats de bombers forestals. Els mitjans aeris han estat reforçats amb 5 unitats de diferents procedències.

1063 Visites
Hola!!