‘L’Estiuet de Sant Miquel’ enguany perd el seu sentit original

Si tenim en compte que no hi hagut una baixada acusada de temperatures abans d’entrar a la tardor. I que l’Agència Estatal de Meteorologia preveu pluges a partir de dijous i fins diumenge. No obstant això, este cap de setmana el barri de Sant Miquel de Pego té previst vestir-se de gala per a honorar el seu patró.
La cultura popular arreplega la saviesa de l’observació. Un exemple el tenim este cap de setmana, quan se celebre ‘l’estiuet de Sant Miquel’, molt arrelat a la població pegolina, a través del barri que duu el nom del sant. I es diu e’stiuet de Sant Miquel’ per un suposat episodi meteorològic de caràcter anual en el que, a l’Hemisferi Nord, durant els últims dies de l’estiu i primers de la tardor, la temperatura ascendix per sobre dels valors anteriors per a després recuperar la progressió de baixada típica de la tardor.

No obstant, tot apunta que enguany el dèficit acusat de pluges s’ha estat esperant a ‘l’estiuet de Sant Miquel’ per a fer paliar-se. I és que segons l’Agència Estatal de Meteorologia a partir de dijous i fins diumenge hi ha una alta probabilitat de que ploga.

No obstant això, enguany la Comunitat Valenciana ha tancat el segon estiu més càlid des de 1950, només superat per l’any 2003, i amb una temperatura 2,2 graus per damunt del normal en la sèrie del 1971 al 2000. Així mateix, la precipitació mitjana ha sigut de 27,3 litres per metre quadrat, un 60 per cent menys del que es considera normal.

Segons l’avanç climatològic de la Delegació Territorial en la Comunitat Valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia, este passat estiu que va concloure el dissabte ha sigut “extremadament càlid”, amb majors anomalies de temperatura en l’interior que en la costa.

El més destacat de l’any hidrològic –de l’1 d’octubre del 2011 a 24 de setembre de 2012– és que s’ha registrat un 33 per cent menys de pluja que el normal, de manera que este és el més sec dels últims 12 anys i l’onzé any més sec des de 1950.

En el 30 per cent del territori, fonamentalment de zones litorals i prelitorals de la Comunitat, l’anomalia de temperatura de l’estiu ha oscil·lat entre 1,5 i dos graus per damunt del valor normal, mentres que en el 70 per cent del territori, sobretot zones d’interior, l’anomalia de temperatura ha oscil·lat entre dos i tres graus superior.

Per a este cap de setmana, en el que se celebra Sant Miquel (29 de setembre) el barri que duu el seu nom a Pego ha preparat este programa d’activitats:

– El divendres 28 de setembre i a les 12:30 de la nit, aurora en honor al sant.

– El dissabte 29, a partir de les 11 i des de les 4 de la vesprada castell unflable, jocs populars, cucanyes i carreres de sacs amb premis, berenar per a tots i totes i molt més! A les 7 de la vesprada, tradicional missa al carrer per honorar el seu patró. A partir de les 10 de la nit, sopar popular al que pot assistir qui vullga, divertir-se i col·laborar amb la festa. Cal encomanar taula abans. El sopar estarà amenitzat pel cantant Fernando Melonet.

Si es poden desenvolupar amb normalitat… el temps ho dirà.
839 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!