Les ràdios municipals valencianes es reuneixen a Mislata i dissenyen una estratègia comuna per al futur

Les emissores que han sobreviscut a estos anys de crisi afronten amb optimisme el nou horitzó, en el qual demanaran el suport de les administracions supramunicipals. Les emissores pretenen que el marc jurídic de la futura XEMV tinga el paraigua d’un ens autonòmic capaç d’oferir estabilitat, al que posteriorment es puguen adherir els municipis.
Divendres passat un bon nombre d’emissores municipals valencianes es van donar cita a Mislata per a abordar el seu futur en conjunt. La majoria de les emissores presents porten més de vint anys de servei públic. Han passat moments difícils i situacions precàries, però s’han mantingut en peu gràcies al recolzament econòmic dels seus ajuntaments i al compromís dels seus professionals, convençuts del paper d’uns mitjans que difonen a través de les ones la informació més propera a la ciutadania. Són les emissores de ràdio de titularitat pública de la Comunitat, més d’una vintena de supervivents, que després de passar els anys més durs de la crisi econòmica, han decidit organitzar-se i afronten el futur amb optimisme i il·lusió.
Mislata va ser la ciutat triada per a celebrar esta decisiva reunió de la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes (XEMV), un ens que va començar a gestar-se fa ara deu anys i —del que durant una bona temporada Ràdio Pego hi va formar part— que ha servit perquè els seus integrants anaren entreteixint lligams i compartint continguts i programes. Però els objectius que s’han marcat a partir d’ara són molt més ambiciosos. «Amb les conclusions d’esta trobada estem redactant un document, consensuat entre totes les emissores, que serà el full de ruta de la Xarxa per al futur més immediat», explica Ivan Esteve, director de Mislata Ràdio i amfitrió de la cita. El document, a més, el signaran tots els alcaldes i alcaldesses dels municipis integrants, per a posteriorment traslladar-lo a les administracions supramunicipals amb la finalitat de demanar-los el seu suport.
El nou horitzó polític que es dibuixa a la Comunitat ha reactivat la voluntat d’alguns ajuntaments d’engegar una emissora de ràdio i fins i tot de reobrir les que han tancat en els últims anys. Tot açò s’uneix, explica el president de la XEMV i director de Ràdio l’Om de Picassent, Julio Gómez, «a la predisposició que ens han traslladat d’altres administracions com les diputacions, la Generalitat o la Federació Valenciana de Municipis per a ajudar-nos a fomentar i consolidar les ràdios municipals».
Les emissores pretenen que el marc jurídic de la futura XEMV tinga el paraigua d’un ens autonòmic capaç d’oferir estabilitat, al que posteriorment es puguen adherir els municipis. En la reunió de Mislata es van detallar moltes de les funcions que han de dotar de contingut a la futura Xarxa: assessorar a ajuntaments per a la posada en marxa d’emissores, gestionar la tramitació de les llicències, promocionar les ràdios amb campanyes de publicitat i fòrums anuals, elaborar un estudi estadístic a nivell autonòmic o incentivar la formació dels professionals del sector, ja siguen tècnics o periodistes.
Els directors i les directores de les ràdios municipals valencianes també van parlar de necessitats i mancances que poder satisfer amb l’anunciat suport institucional. Des de la producció de continguts de servei públic, inclusió social o promoció del valencià, fins a programes concrets que servisquen a les emissores per a dotar-se dels recursos tècnics i humans necessaris amb els quals prestar un servei de qualitat, entre els quals es van apuntar des de plans d’ocupació per a joves acabats de graduar a contractes comuns de manteniment tècnic i ajudes directes a la inversió.
Quant al futur de la nova RTVV, tots i totes van coincidir en la necessitat d’un «model inclusiu», en el qual «les emissores municipals puguen oferir informació puntual d’allò que passa en els nostres municipis, que siguen ràdios associades a l’ens autonòmic i que la convivència i col·laboració siga recíproca», van manifestar els i les responsables dels mitjans locals.
En la reunió van participar representants de les emissores de ràdio de Picassent, Albal, Burjassot, Almàssera, Mislata, Pego, Villar del Arzobispo, Manises i Torrent. També formen part ja de la XEMV les ràdios de Godella, l’Eliana i Riba-Roja i han manifestat el seu desig de sumar-se al projecte els municipis d’Altea, Cocentaina, Novelda, Ibi, Canals, Monover, el Pinós i Banyeres de Mariola.
779 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!