Les liquidacions dels cítrics per la venda «a resultes» són les pitjors de la història

Les conseqüències de l’anomenada venda a resultes a comercialitzar , és a dir, aquella que es realitza sense que agricultor i comerciant pacten per endavant un preu previ per la mercaderia, comença a mostrar el rostre de la crisi tarongera amb tota la seua cruesa. És precisament ara quan arriben les primeres liquidacions als productors i els resultats no poden ser més desesperançadors, ja que en la immensa majoria dels casos els preus obtinguts són els pitjors que es recorden en la llarga història citrícola i per descomptat no cobrixen ni els costos de cultiu. Les primeres liquidacions que estan percebent els agricultors valencians per la fruita que van entregar al comerç sense saber el que cobrarien posteriorment per ella parlen per si soles de l’estat d’indigència a què ha arribat el negoci citrícola per als productors: l’arrova (12,5 quilos) de satsumas es paga a 1,5 euros, la d’oronules -una varietat ben cotitzada fins fa poc de temps- a 1 euro, mentres que l’arrova de clemenules s’està arribant a liquidar a 30 cèntims d’euro. El manteniment de l’activitat citrícola en el camp amb semblants nivells de renda resulta insostenible. O dit d’una altra manera, eixa comercialització sense preu previ per al citricultor -una pràctica que s’ha convertit en dominant durant estos els últims anys- ja té preu ara que arriba el temps de liquidar la mercaderia i el que s’està obtenint no pot ser pitjor.

Temor en les cooperatives

L’afonament de les cotitzacions s’ha generalitzat en el camp i la situació ha arribat a tal extrem que no falten consells rectors de cooperatives -unes entitats que igual que fa ara el comerç privat també venen la fruita dels seus socis sense acordar prèviament el preu- que estan retardant al màxim la comunicació de les deplorables liquidacions obtingudes davant del temor que les assemblees es convertisquen en un escàndol de conseqüències imprevisibles. Les mesures impulsades per la Conselleria d’Agricultura per a afavorir la retirada de cítrics i promocionar el seu consum, igual que aquell suposat pacte de costos mínims entre el comerç i les cooperatives, s’han revelat inútils a la vista dels resultats en el camp. Amb tot, el president de la interprofessional InterIntercitrus, el veterà exportador Antonio Muñoz, va tractar d’infondre ahir certes dosis d’optimisme al mig d’un panorama tan ombriu a l’expressar a l’agència Efe la seua confiança en què les exportacions a Estats Units aconseguixen esta campanya la xifra rècord de 150.000 tones.


La Unió de Llauradors prepara noves mobilitzacions
La Unió de Llauradors i Ramaders-Coag està preparant la convocatòria de noves mobilitzacions en la citricultura valenciana davant de la dimensió de la crisi i davant de la falta de respostes eficaces a la mateixa per part de les administracions central i autonòmica. De fet, les protestes que ultima l’esmentada organització agrària apuntaran tant contra el el Ministeri d’Agricultura com contra la Generalitat a l’entendre que els responsables polítics de la Comunitat Valenciana i de Madrid s’han limitat a utilitzar els problemes del sector taronger com una arma llancívola més amb la que alimentar el seu desencontre permanent en compte de treballar braç a braç per a reconduir una situació tan complicada com la que travessa el sector. Els responsables de la La Unió de Llauradorsja s’han posat en contacte amb l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) per a plantejar-los la possibilitat de tornar a eixir junts al carrer per a denunciar la crisi citrícola. De moment, encara no han rebut resposta.

D’un altre costat, els preus agraris en origen es van multiplicar per 11 en destí durant 2006, amb una diferència mitjana del 390%, segons va informar ahir la Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders (Coag). Tal sindicat va culpar « als agents de la cadena comercial que especulen amb les cotitzacions» d’eixe increment dels preus entre el seu origen en el camp i el destí final.



744 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!