Les II Jornades per la Memòria Històrica celebren els 75 anys de la Casa del Poble

Les I Jornades es van realitzar per commemorar els 75 anys de la proclamació de la II República, enguany, dos anys després, el protagonisme se l’emporta una construcció emblemàtica del poble de Pego que va ser acabada de construir el 1933. Per a l’ocasió s’han programat actes avui divendres i demà dissabte com una exposició de litografies sobre la República i la Guerra civil, la projecció d’un documental i el concert d’Oscar Briz. Demà hi haurà concentració al cementiri municipal a les 5 de la vesprada. A les 7 una xerrada sobre la casa del poble. “L’abril de 1933, inauguraren un saló d’actes en la Casa del Poble, i l’acte va constituir un gran esdeveniment. El nombre d’obrers i obreres que s’hi congregaren s’apropava als dos milers. A més acudiren representacions de tots els pobles de la comarca […] La Casa del Poble va tenir sempre una gran activitat, que va continuar durant tota la guerra…” resa en la pàgina 85 del llibre de la II República a Pego i continua en la pàgina següent “La Casa del Poble va passar per tot un seguit de problemes quan a nivell general va canviar el signe polític dels governants.”

Dins les II Jornades per la memòria històrica a Pego es rendeix homenatge als 75 anys d’existència de la Casa del Poble de Pego que explica Saül Ortolà, president del Casal Cultural, lloc on se celebraran els actes organitzats que “un grup d’obrers del nostre poble, aconseguien construir un lloc de reunió per organitzar-se i lluitar per els seus drets i llibertats.” Serà demà dissabte de vesprada quan es realitze, a les 7, una xerrada sota el títol “La Casa del Poble ahir i avui” impartida per part dels obrers que van ocupar la casa durant la transició que donaran a conèixer detalls desconeguts per molts.

Però no es redueixen a aquest els actes organitzats al si de les II Jornades per la Memòria Històrica ja que avui mateix, divendres a les 8’30 de la vesprada s’inaugura l’exposició “Litografies de la República i la Guerra Civil”. Seguint amb l’acte a les 9’30 està previst un sopar de germanor al Casal Cultural i a continuació es projectarà, a partir de les 10’30 de la nit un documental sobre la II República i en acabar hi haurà un concert del cantautor Oscar Briz.

Per al dissabte, l’acte més emotiu es produirà a les 5 al cementiri, on es rendirà homenatge a les víctimes republicanes de la Guerra Civil davant el moment en el seu honor. Es tornarà en cercavila al Casal Cultural i allà debutarà la muixeranga de Pego.

A les 7 ja ho hem dit, xerrada sobre la Casa del Poble. I per a acabar les Jornades, concert ta partir de les 11 de la nit amb l’actuació de “Deixant petjada”, “Naia” i “Donant pel sak”.603 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!