Les dues fosses comunes del cementeri de Pego seran obertes

L’Ajuntament i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica han convingut en donar continuïtat al projecte de recerca de les fosses comunes al cementeri de Pego per tal d’obrir-les.


La secretària autonòmica de Cooperació i Qualitat Democràtica, Toñi Serna Serrano, ha visitat aquest matí el cementeri de Pego per tal de conéixer el resultat de la primera fase del projecte de localització, excavació i exhumació de les fosses comunes per a la recuperació dels cossos que puga haver-hi de persones víctimes de la repressió franquista.


Fa unes dues setmanes s’inicià aquesta primera fase en la qual l’empresa Arqueoantro ha intentat localitzar amb georadars les dues fosses comunes que hi ha al cementeri municipal de Pego, documentades tant arxivística com oralment, segons l’estudi que la mateixa empresa ha realitzat per al Ministeri de Cultura.


A més de localitzar les fosses, també s’ha intentat determinar si dins hi ha cap resta humana, però, segons ha manifestat la regidora de Cultura, Laura Castellà, els treballs no han pogut determinar si el que es troba dins dels dos espais són ossos o altres objectes, com podrien ser arrels dels arbres centenaris que hi ha. És per això que els arqueòlegs del projecte recomanen que s’ha de fer unes cates i obrir les fosses. Tant l’Ajuntament de Pego, com la secretària autonòmica han convingut en què s’ha de seguir les recomanacions dels arqueòlegs i posar en marxa la segona fase del projecte; la d’obertura de les fosses. Escoltem la secretària autonòmica Toñi Serna, qui ha recalcat la importància de la memòria oral, dels testimonis que afirmen que al cementeri de Pego es va represaliar a vàries persones veïnes del poble i pot ser, també d’altres municipis.


Serna ha insistit en què hi ha constància dels afusellaments, però no de què els cossos puguen estar a les dues fosses que hi ha documentats.


Després de la geolocalització, i ara de l’excavació, vindrà una altre fase per a l’exhumació de les restes i la identificació dels cossos, la qual cosa necessitarà de la implicació de les famílies.


Com ha recordat la secretària autonòmica, aquest projecte de localització, excavació i exhumació de les fosses comunes que es troben al cementeri municipal per a recuperar els cossos de persones víctimes de la repressió franquista que puga haver-hi, ha estat posat en marxa per l’Ajuntament de Pego amb una subvenció de 10.000€ del Ministeri de Cultura, que el consistori ha aconseguit mitjançant una convocatòria de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

1028 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!