Les Falles de Pego no cremaran en 2012

Per la negativa del Consorci Provincial de Bombers a efectuar el servei de prevenció d’incendis el dia de la Cremà. Des de Diputació es nega la petició tant a l’Ajuntament de Pego com a les tres Juntes Falleres de Pego perquè el consistori té contret un important deute amb el Consorci. No obstant això, el 12 de desembre de 2011, en l’assemblea del Consorci es decidia, per unanimitat, el fraccionament dels pagaments per a poder fer front als mateixos. Pagaments que l’Ajuntament de Pego, assegura, té al dia. Les tres comissions falleres alberguen l’esperança que se solucione el problema d’ací al dilluns. Les negociacions estan encara obertes.

“A les portes de la primavera els colors de la natura s’avancen en els estampats dels vestits de valenciana de les falleres que, per aquestes dates ixen dels armaris per a embellir a qui els porta. Els casals s’obrin, la música i els coets es fan presents, les ganes de passar-ho bé, la rivalitat de qui tindrà el millor monument, el millor llibre o la millor presentació; la companyonia de l’ofrena i el culte a Sant Josep. Tot es barreja entre el 15 i el 19 de març en les Falles”.

Així començàvem hui la notícia que feia referència a l’esplendor de les Falles de Pego 2012. Malauradament, però, només acabar l’Informatiu la regidora de Cultura comunicava que el Consorci Provincial per al Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament d’Alacant denegava el servei de bombers la nit de la ‘Cremà’ a Pego. El que es traduix en què Pego no podrà cremar les seues Falles en 2012, si d’ací a dilluns, 19 de març, no hi ha un canvi d’opinió des del Consorci de Bombers.

L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, explicava que “el desencadenant és el deute que té l’Ajuntament de Pego, com molts altres ajuntaments de la comarca de la Marina Alta, amb el Consorci Provincial de Bombers”, un deute acumulat de 2010, 2011 i el que duguem de 2012 de 65.000 euros amb el Consorci de Bombers. Ortolà informava que per a facilitar el pagament d’eixos deutes, es va dur a terme una assemblea el passat 12 de desembre de 2011, a la que va acudir, per part de l’Ajuntament de Pego el regidor de Medi Ambient, en la que es van acordar el fraccionament del pagament del deute. Així, en 2012 es pagaria cada dos mesos “una part del que correspon a l’any”. El deute de 2010 es pagarà en dos anys, també cada dos mesos. Pel que respecta al conveni de 2011 es va decidir el mateix procediment que per al deute de 2010, però amb la diferència que començaria a pagar-se a partir de l’1 d’abril de 2012. Els ajuntaments consorciats tenen 40 dies per a pagar. En cas que s’incomplisquen les condicions establertes, es passarà per la via executiva a SUMA i SUMA es cobraria, íntegrament la quota anual del conveni incomplit.

L’Ajuntament de Pego a dia de hui ha pagat, segons informava l’alcalde del municipi, gener i febrer de 2012. També ha pagat el primer termini de l’any 2010. A més, la Junta de Govern d’ahir dijous, 15 de març, aprovava el pagament de la segona quota corresponent a març i abril 2012.

De l’explicat es deduix que l’Ajuntament de Pego està complint l’últim conveni aprovat pel Consorci Provincial de Bombers, aleshores, per què es denega el servei de prevenció d’incendis el dia de la cremà?

L’alcalde explicava que “el consorci, per a no atendre la sol•licitud que fa l’Ajuntament de Pego perquè vinga el retén de bombers la nit de Sant Josep al•ludix a una assemblea de l’any 2006 en la que es va acordar els que tingueren deutes no anaven a tindre dret a serveis” i per tant, com Pego es trobaria en eixa situació no li correspondria el servei.

Davant esta contestació a l’Ajuntament de Pego les tres juntes falleres decidixen enviar, a títol personal, una sol•licitud al Consorci de Bombers. La contestació de l’organisme és que “lamente comunicar-los que este Consorci només presta dit servei a sol•licitud dels Ajuntaments que són els que autoritzen i assumixen les responsabilitats de la crema dels monuments, sent la nostra comesa preventiva, donat que no és una emergència en actuaríem d’ofici; pel que no procedix atendre la seua petició i per això mateix, la liquidació de les despeses que això genera a les Juntes Falleres”.

La presidència de les tres comissions falleres pegolines, Convent, Plaça i Natzarè i La Font, no veuen bé la postura presa pel Consorci Provincial de Bombers que els manté “disgustats i preocupats” perquè si no es canvia l’ordre del Consorci “no podrem cremar perquè això comporta un risc”. A hores d’ara encara alberguen una xicoteta esperança de què es puga arribar a algun acord. Així mateix, “ja estan buscant alternatives a guardar la Falla de cara a l’any que ve”, ironitzaven.

El regidor de Festes i membre de la Falla La Font, Raül Tamarit, recordava que “la finalitat de la Falla és cremar-la” i és per això que declarava que el Diputat responsable del Consorci de Bombers, Juan Molina, “està jugant en els sentiments d’uns fallers, d’un poble”. Tamarit nomenava a eixes falleres majors i eixes regines de 2012, un any de faena “que este home es vol carregar”.

D’altra banda, “arribat aquest punt, tant els representants de les tres falles, com de l’ajuntament, prenen la decisió de no fer la mascletà prevista per al dia de Sant Josep ni cremar els monuments, per tal d’evitar els riscos que puguen ocasionar aquestes actuacions, tot i que es tracta d’una decisió molt difícil i dolorosa de prendre per a les tres comissions”, asseguren en un escrit. No obstant això, continuen albergant l’esperança que la qüestió se solucione en el que queda de dies d’ací a Sant Josep.


A hores d’ara les negociacions amb el Consorci Provincial de Bombers continuen obertes, ja que l’Ajuntament de Pego ha remés esta vesprada un fax amb l’últim conveni acordat i l’actualització dels pagaments duts a terme fins ara pel consistori. De moment, encara no ha rebut resposta de la Diputació d’Alacant.
710 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!