L’educació, eix central de la Falla del col•legi Sant Antoni

Este tema partix de la celebració del 350 aniversari de la presència franciscana a Pego. L’alumnat encarregat de guiar les visites en la diada de hui, expliquen que els franciscans, una de les primeres coses que van crear va ser una aula de gramàtica “on van poder anar els xiquets en moments històrics com les guerres”.
De segur que si acudírem a totes les escoles de Pego podríem admirar la destresa dels més joves de la casa donant forma als papers de diari i altres objectes que s’utilitzen per a crear una falla. Hui, tots els col•legis lluiran la seua falla. Ràdio Pego, n’ha visitat una, la Falla del col•legi Sant Antoni que hui celebrava dia de portes obertes per a mostrar el seu monument. L’hem visitat, perquè ens han convidat i també perquè el 2014 és un any assenyalat per al centre educatiu, ja que junt als franciscans, celebren el 350 aniversari de la presència franciscana al municipi de Pego.
L’alumnat de 6é de primària és l’encarregat de guiar-te pel recinte. Dos alumnes ens ha explicat que “al novembre de 1664 es va signar un acord perquè es fera el convent de Pego”, poc després, explica, “els franciscans van crear l’aula de gramàtica, gràcies a la qual els xiquets van poder anar en moments històrics com les guerres”. Este ha estat el punt de partida del tema escollit per a la falla del col•legi Sant Antoni, l’ensenyament. En ella es poden veure alumnes aprenent i material relacionat, directament amb eixe procés d’ensenyament.
Una altra de les alumnes de 6é, Gemma, ha estat l’encarregada d’explicar-nos el procés de creació del conjunt de ninots que composen el monument faller. El paper de periòdic és la base. Amb ell es fan els ninots. Amb diferents classes de cinta es moldegen i, una vegada amb la forma desitjada, es pinten. Els i les artistes fallers han estat els i les alumnes de 4t d’ESO.
Vicenta Pérez, la professora encarregada d’este projecte, explicava que “enguany, al celebrar els 350 anys de la fundació de l’escola la idea va ser plasmar-ho des d’un primer moment i vam elegir elements que representaren l’ensenyament”. Explicava també que “les crítiques plasmen molt el que volem representar amb esta falla”.
L’alumnat de 4t d’ESO, els artistes fallers de 2014, un any tan especial per a l’escola, ens explicaven que els havia agradat el procés de creació: que va començar amb unes boles de paper de períodic per a fer la forma, moldejada amb celo, reafirmada amb cola i, finalment, amb macilla. Després de tres mesos de feina, “dóna gust vore-ho”. El procés el coneixien perquè “ja fa anys que es fan falles a l’escola”. Estan, podríem dir, orgullosos perquè enguany han muntat la més alta feta fins ara. Una de les coses que més els ha agradat del procés de preparació ha estat el companyerisme.
Enguany seran dos els ninots indultats. La resta de la falla serà cremada a les 16.30h. Una crema a la que està tot el poble convidat.
831 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!