L’Audiència denega la suspensió de la pena de presó que va demanar Carlos Pascual

L’exalcalde de Pego recorre la interlocutòria per a evitar la seua immediata detenció i empresonament. Les forces de seguretat tenen ordre de detenir-lo una vegada l´auto siga ferm. A poc a poc s’acaben les possibles maniobres jurídiques per a retardar l’ingrés a la presó del polític pegolí Carlos Pascual. L’Audiència ha demanat a José Orihuel que acredite la seua greu malaltia.

La secció tercera de l’Audiència d’Alacant ha denegat la suspensió de la pena sol•licitada per l’exalcalde de Pego i demana que s’executen sense demora els sis anys de presó per danys ecològics en 600 hectàrees del parc natural de la marjal Pego-Oliva entre els anys 1996 i 1998. Fonts de l’Audiència provincial van indicar que la interlocutòria té data de 15 de març del 2007 i contesta a la sol•licitud de Pascual al respecte de la suspensió de la seua condemna al•legant motius humanitaris, de protecció al menor i de salut.

La interlocutòria que desestima la suspensió de la pena va establir cinc dies hàbils per a recórrer-la i ja deixa clar que, una vegada que la mateixa siga ferma, s’executarà la sentència. De fet insta a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a detenir Pascual per a facilitar el seu ingrés a la presó. No obstant, el mateix té l’opció d’ingressar en el centre penitenciari voluntàriament sense esgotar el termini. L’Audiència ha demanat a José Orihuel que acredite la seua greu malaltia.

La defensa de Pascual va confirmar dijous a LAS PROVÍNCIAS que el dimecres al matí va presentar a Alacant un recurs contra la desestimació. Una nova prorroga judicial per al que ja pareix inevitable, l´ingrés a presó. L’exalcalde ha utilitzat totes les bases possibles per a evitar aquest ingrés al demanar empar al Tribunal Constitucional i el seu indult al Govern, del que encara no s’ha pronunciat. Per això, l’advocat de Pascual, Fernando Gil, ha explicat que esta nova petició es recolza en la decisió del Tribunal Constitucional de no pronunciar-se sobre la petició d’empar que també han presentat fins que l’Audiència Provincial decidisca en ferm si es deu suspendre la pena.

L’altre condemnat per danys en la Marjal, l’exregidor d’Agricultura José Orihuel encara té possibilitats per a eludir la presó. De fet, la secció tercera de l’Audiència ha dictat una providència en què es demana a Orihuel que acredite “amb informes mèdics” la malaltia greu que suposadament pateix i que al•lega per a evitar el seu ingrés a la presó.

Les peripècies judicials dels dos polítics pegolins ara condemnats s’arrosseguen des de fa deu anys. Carlos Pascual havia sigut condemnat a sis anys de presó pels danys en la Marjal de Pego entre els anys 1996 i 1998 quan era alcalde de la localitat per Unió Valenciana. El llavors alcalde pretenia dessecar el parc natural per a destinar el sòl al cultiu de l’arròs. Esta ha sigut la primera condemna a un alcalde a Espanya per un delicte ecològic, en una sentència que va ser confirmada pel Tribunal Suprem. L’Audiència va imposar a Pascual a 6 anys de presó i altres 6 d’inhabilitació, així com el pagament de 7.920 euros de multa, per delictes contra els recursos naturals i el medi ambient, així com per atemptat a l’autoritat per enfrontar-se al director del parc natural, Vicente Urios.

El tribunal també va condemnar José Orihuel -tinent d’alcalde i regidor d’Agricultura quan van ocórrer els fets i que va ser president de la Comunitat de Regants- a altres tres anys de presó i inhabilitació especial per a càrrec públic, així com una altra multa de 7.920 euros.

Després de passar per diverses sales judicials a base de recórrer totes sentències, el Tribunal Suprem finalment els va condemnar a sis i tres anys de presó, respectivament. Una resolució que el passat 17 de novembre va ser confirmada i declarada ferma per la Sala Penal de l’Alt Tribunal, que a més va emetre una providència per a fer efectiva la condemna. No obstant, va ser en eixe moment quan Pascual i Orihuel van demandar la suspensió pels motius abans citats. La sala va donar veu a les parts que es van personar en el judici perquè al•legaren contra esta suspensió.

En este sentit, Acció Ecologista Agró, va manifestar la seua disconformitat a la suspensió de la condemna al deixar patent que els implicats no havien mostrat cap penediment. Quant a la petició dels condemnats de procedir al pagament ajornat de les indemnitzacions (1,2 milions d’euros), l’Audiència ha donat trasllat d’este assumpte a la Generalitat, que és la beneficiària de les quanties, perquè es pronuncie.

En la sentència de gener del 2004, l’Audiència va acordar que ambdós indemnitzaren a la Generalitat amb 1,2 milions d’euros pels danys causats en 600 hectàrees de la marjal, encara que va fixar que la responsabilitat civil subsidiària l’assumiren l’Ajuntament de Pego i la Comunitat de Regants. El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Pego, Joan Carles Cambrils, del Bloc, va preguntar dijous en el transcurs de la Junta Rectora de la Marjal de Pego, celebrada a Oliva, sobre la intenció de la Conselleria de Territori respecte als 1,2 milions d’euros que rebrà en concepte d’indemnització per la sentència que condemna a l’Ajuntament de Pego i a la Comunitat de Regants com a responsables civils subsidiaris.

En este sentit, un responsable de la Conselleria de Territori va apuntar que els diners aniran a parar a un compte bancari de la hisenda de la Generalitat. El director del parc natural va apuntar ahir que la seua voluntat resideixen a invertir els 1,2 milions en actuacions per a recuperar i mantindre la Marjal de Pego.

No obstant, des de l’Ajuntament de Pego, Joan Carles Cambrils, va proposar que «la indemnització requerida siga reintegrada a l’ajuntament com, per exemple, una subvenció a fons perdut, amb l’objectiu que siga el propi consistori el que invertisca en la Marjal» . El regidor del Bloc va assegurar que la intenció de l’Ajuntament de Pego passa per «destinar els diners a polítiques mediambientals en al parc i el seu entorn».

Fonts pròximes a l’exalcalde van manifestar que els condemnats podrien fer front a la major part de la multa gràcies als avals econòmics que van depositar diversos veïns de Pego i partidaris de Carlos Pascual.


524 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!