L’Assumpció i Sant Roc omplin de festa la comarca

Les festivitats del 15 i 16 d’agost és aprofitada per molts pobles de la Marina Alta per a dur endavant les seues desfilades de moros i cristians i les seues festes patronals. Dénia, El Verger, Parcent, El Ràfol d’Almúnia, Benigembla, són alguns d’eixos pobles que s’omplin de música i color en aquests dies. Dies d’estiu. Dies d’oci, de vacances i de festes populars. La nostra comarca en aquestes dates no dóna a abast amb tanta activitat a gran part dels pobles que la conformen. De fet, fent una ullada per la pàgina web del Macma hem pogut comptabilitzar fins a 8 pobles que tenen entre hui, demà i el dijous el gruix de les seues festes patronals o de moros i cristians. El cas més cridaner és el de Dénia, la capital comarcal que va poder observar el desembarcament de les tropes moros ahir al port. Aleshores es va recrear la conquista musulmana d’estes llars allà per l’any 713. Amb aquest esdeveniment, comencen els dies de dominació mora en la ciutat marinera, però serà només fins el dijous, quan les tropes cristianes fan efectiva la reconquista. Així són les festes de Moros i Cristians de Dénia, que concentren en les hostilitats d’estos dies una història que en la realitat es va prolongar durant més de cinc segles. L’any 1244, la ciutat, encara musulmana, es rendiria a les tropes del capità Pere Eiximén en Carròs.

Des d’ahir, la ciutat se submergeix en els actes centrals de la festa, que no té ja descans fins a conclòs el dijous, dia de Sant Roc. Sense anar més lluny, hui té lloc un dels actes que més protagonisme ha guanyat en les últimes edicions, la desfilada de gala infantil, que va començar com un assaig per als més menuts de la festa i ha acabat per convertir-se en un acte amb entitat pròpia que suscita l’interès de milers d’espectadors. La desfilada anirà seguida, també en Marqués de Campos, d’una entrada de les bandes de música, que interpretaran després peces de música festera en la Plaça del Consell. Serà l’antesala de la Gran Desfilada De Gala del dimecres.

Però Dénia no és l’únic poble de la comarca amb moros i cristians. Les desfilades de El Verger tenen fama d’espectaculars i molta és la gent que en aquests dies es desplaça fins a aquesta població per a poder admirar les gales dels dos bàndols. Ahir va ser el primer dia de desfilada. Avui se celebra al Verger el dia de Sant Isidre, hi haurà missa solemne i repartiment de fruita beneïda, a més d’ofrena. A mitjanit actuarà l’orquestra Montecarlo. Demà, serà el dia major de les festes. Hi haurà despertà, cercaviles, missa solemne i batalla de l’aigua. A la vesprada serà la segona desfilada de gala. El dijous, dia 16, es dedicarà la jornada festiva a Sant Roc i serà la processó amb tots els sants patrons.

Altres pobles com Parcent avui tenen com a actes centrals les paelles que aquestes migdia seran les protagonistes perquè a més de ser populars estaran amenitzades per la música de la dolçaina. Per la vesprada les disfresses seran les protagonistes i de nit, discomòbil per a passar-ho bé. Demà dimecres els esports prendran força. Pel matí futbol tres i per la vesprada partida de pilota.

Benigembla hui celebra el dia dels fadrins on destaca a la 1.30 hores la convidada per a beure les tradicionals cassalles, absentes, cerveses i candeles acompanyades per la banda de música. A mitjanit macrodiscomòbil. El dia 15 d’agost dia tranquil i religiós amb despertà i missa en honor a la Mare de Déu.

Al Ràfol d’Almúnia aquesta vesprada se celebren jocs populars a partir de les 7. A les 10 de la nit sopar popular i ja entrada la matinada ball amenitzat per l’orquestra Vertigo al poliesportiu municipal. Dimecres els xiquets i xiquetes estaran ben entretinguts en el món infantil des de les 10 del matí fins a les 8 de la vesprada. A les 12 de la nit correfoc després de sopar tots junts a la Plaça Sant Francesc de Paula.

I hui comencen les festes de Castell de Castells, de Llíber i de Benimaurell, a la Vall de Laguar. Així que durant aquests dies no hi ha excusa per quedar-se a casa.

Per a més informació sobre els actes que ofereix cada poble es pot consultar la pàgina web de la Macma. www.macma.org


369 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!