L’associacionisme, la clau per reforçar el comerç comarcal


La I Trobada de Comercials de la Marina Alta que es va celebrar dimecres passat a Xàbia va examinar les vies per a enfortir el comerç local i comarcal amb propostes com una unificació d’horaris, millora dels accessos, posada al dia dels comerciants, entre d’altres qüestions.

Xàbia va acollir dimecres passat la primera trobada d’associacions de comerciants de la Marina Alta. Estaven convidades totes les associacions de comerciants de la comarca i els tècnics del Consorci per a la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta, Creama. En representació de Pego van acudir Alicia Carbonell, agent de desenvolupament local del Creama i Ximo Bolta, president de l´Associació de Comerciants de Pego.

Un total de 14 associacions es van donar cita a la Casa de Cultura de Xàbia, per a analitzar la problemàtica comercial de la comarca, intercanviar experiències i prioritzar objectius per a aconseguir una oferta cada dia més atractiva.

L’associacionisme és una de les propostes fortes que arriben des del Consorci per a la Recuperació Econòmica i de l’Activitat de la Marina Alta, tot i que durant les jornades de treball també es va intentar projectar les claus que impulsarien el comerç si es produís una crisi.

Algunes d’aquestes claus o mesures per tal de reforçar i reactivar el comerç local i comarcal que es van contemplar durant la trobada van ser la unificació d’horaris, la creació d’un urbanisme comercial, la potenciació de campanyes dinamitzadores de comerç, entre d’altres.

Durant les taules de treball es van intentar extraure les inquietuds dels distints grups de comerciats reunits a la trobada per poder donar solucions concretes a allò que neguiteja els empresaris i actuar sobre l’arrel del problemes, amb la idea de l’activació econòmica d’aquests comerços al darrere.

Després d’una enquesta realitzada als distints empresaris agrupats en taules de treball, es va concloure que la meitat del sector opina que hi ha crisi a causa d´ «una creixent demanda en el mercat de grans superfícies i centres comercials». No obstant, l’altra meitat de comerciants creu que es genera crisi quan «un no s’adapta als canvis». I aquesta qüestió l’adaptació als canvis, va ser un dels punts en els que més van incidir els agents de desenvolupament local del Creama.

En aquest context s’emmarca el nou centre comercial d’Ondara, que obrirà les seues portes a finals de 2007. En la Trobada d’associacions de Xàbia es respirava certa inquietud respecte a aquest complex comercial que a l’obrir les seues portes estarà obrint també més d’un centenar de tendes de tot tipus de coses. Totes elles reunides en un mateix espai i en uns mateixos horaris. És, per tant, una amenaça real que en el futur pròxim els comerços de la Marina Alta hauran d’afrontar.

I per a fidelitzar els clients i evitar l’èxode cap als centres comercials pròxims a la comarca, el col•lectiu va proposar ahir «unificar la imatge dels comerços de la comarca» i inclús crear una federació de comerços de la Marina Alta, ja que durant la jornada s’ha vist que tots els municipis afronten les mateixes inquietuds i problemes, en paraules de Ximo Bolta, president de l´Associació de Comerciants de Pego, tots parlen el mateix idioma.

Després de l’èxit aconseguit per aquesta I Trobada d’associacions de comerciants de la Marina Alta, des de l’Ajuntament de Xàbia es va advocar per continuar celebrant anualment aquesta trobada per a «treballar» pel comerç de la comarca. Una trobada que sembla que podria tenir un caràcter itinerant segons apuntava el president de l’Associació de Comerciants de Pego, Ximo Bolta.

337 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!