Gelibre exigeix la protecció de la Marjal Pego-Oliva a la EU


L’associació ecologista de L’Atzúvia exigeix a la Unió Europea que impedisca que les quasi 2.000 cases previstes en aquesta població danyen la Marjal Pego-Oliva per l’extracció d’aigua directa dels ullals que nodreixen el Parc Natural.

Un recorregut pel subsòl de la subcomarca de Pego i les Valls ha portat a l’associació Gelibre a sol•licitar la intervenció de la Unió Europea perquè les 1.958 vivendes que contemplen els tres Programes d’Actuació Integrada (PAI) aprovats per l’equip de govern del PP no afecten directament el parc natural de la Marjal.

Segons els ecologistes, les prop de 2.000 cases disposaran de subministrament d’aigua potable i de reg per a jardins, piscines i zones verdes que arribarà des de la xarxa pública actual del municipi. Una xarxa que capta l’aigua de les extraccions que fa la Societat Agrària de Transformació (SAT Crist del Miracle) dedicada a usos agrícoles. Aquesta entitat obté els recursos hídrics de l’aqüífer Abuerca-Gallinera-Mustalla i també d’explotacions privades.

Aquest aqüífer passa per ser un brollador excedentari però resulta que precisament eixa abundància fa possible que siga el principal proveïdor del riu Bullent que al seu torn és el major afluent d’aigua dolça de la Marjal Pego-Oliva, com tots els pegolins i pegolines sabran.

En estos termes es dirigeix l’associació Gelibre al comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, Stavros Dimas, a qui sol•liciten que exigeisca la redacció d’un «verdader i seriós informe d’impacte ambiental que s’ajuste a la legislació vigent». Els conservacionistes fan aquesta referència en el sentit que l’informe existent per a donar llum verda als tres PAI no fa menció alguna de l’aiguamoll quan els tres projectes que comportaran 2.000 cases estan ubicats en la zona d’amortització d’impacte del parc natural de la Marjal Pego-Oliva.


A més de l’informe, des de Gelibre també sol•liciten al comissari europeu que demane «que no es permeten més actuacions urbanístiques d’aquest tipus que puguen provocar la variació del nivell freàtic i la intrusió d’aigua salada cap a l´interior de la zona provocant salinització i desertització» així com «la garantia del suficient i estable cabal hídric del riu Bullent que permeta un manteniment òptim i estable de l’aiguamoll».

La mateixa advertència en forma de sol•licitud ha sigut enviada per Gelibre a la Junta rectora del parc natural de la Marjal Pego-Oliva, a la Conselleria de Territori i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

404 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!