L’Associació de Diàbetics de Pego i Comarca es concentra esta vesprada per commemorar el Dia Mundial de lluita contra la pandèmia del segle XXI

La cita és a les 18.30h., a la plaça de l’Ajuntament, on es presenciarà l’encesa de llums blaus que il·luminaran la façana de la casa consistorial. El color blau és el que representa la lluita contra esta malaltia crònica. La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, en la presentació de l’Estratègia de diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021, ha anunciat que «la Conselleria de Sanitat finançarà uns nous dispositius de mesurament de glucosa, Flash, per a prop de 1.400 menors d’edat amb diabetis tipus 1». A Pego, hui la farmàcia d’Ignacio Pascual Rovira realitza analítiques de glucosa en sang per a tots aquelles persones que ho desitgen.

imagesUns 422 milions de persones patixen diabetis a tot el món i per això és considerada una pandèmia per l’Organització Mundial de la Salut. En 2011 a l’Estat espanyol més de 5,3 milions de persones la patien diabetis de tipus 2 o el que és el mateix, el 13,8% majors de 18 anys. D’ells, quasi 3 milions de persones havien estat diagnosticades, però 2,3 milions, el 43% del total, desconeixia que patia la malaltia. A la Comunitat Valenciana, la prevalença de diabetis tipus 2 diagnosticada és del 7,8%, es calcula que unes 400.000 persones patixen esta patologia i que un 6% més podria patir-la sense saber-ho. A més, prop de 200.000 persones patixen diabetis tipus 1.

estrategia diabetisEn este context, s’ha presentat hui, Dia Mundial de la Diabetis, la nova Estratègia de diabetis de la Comunitat Valenciana 2017-2021, que engloba les línies d’acció que es duran a terme per a garantir una atenció integral en els pacients amb este tipus de patologia.

Este treball ha comptat amb la col·laboració dels pacients, familiars, professionals, societats científiques i responsables de la gestió pública per a determinar les bases i aspectes essencials en la prevenció i atenció d’estos pacients.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón ha anunciat que «la Conselleria de Sanitat finançarà uns nous dispositius de mesurament de glucosa, Flash, per a prop de 1.400 menors d’edat amb diabetis tipus 1».

Amb el finançament d’estos nous dispositius es permet guanyar en qualitat de vida a un grup tan vulnerable com són els pacients menors d’edat amb esta patologia, ja que suposa un sistema de monitorització de glucosa de forma continuada i mínimament invasiu.

El sistema consistix en un dispositiu que té un elèctrode que s’introduïx en la pell i permet mesurar la glucosa intersticial (entre les cèl·lules). La lectura es realitza de forma molt senzilla perquè simplement es tracta d’apropar un aparell que disposa d’un sensor on s’acumula tota la informació.

Segons ha destacat la consellera de Sanitat «este sistema permetrà evitar una mitjana de huit punxades al dia en els menors per a conéixer la seua glucèmia. Per això, és un sistema que oferix tranquil·litat tant al xiquet/xiqueta com als seus pares/mares perquè d’una forma molt senzilla facilita tota la informació sobre en quin estat es troba».

WDD17_infographics_ES_final_1_OPTEn 2017 la Federació Internacional de Diabetis (FID) ha triat com a lema del Dia Mundial de la Diabetis, ‘Les dones i la diabetis. El nostre dret a un futur saludable’. I és que en l’actualitat hi ha més de 199 milions de dones que patixen diabetis. És la novena causa principal de mort entre dones a tot el món, causant 2,1 milions de morts cada any. Fruit de les condicions socioeconòmiques, les xiquetes i les dones amb diabetis s’enfronten a barreres en l’accés a la prevenció i tractament de la mateixa.

Al territori valencià, la Conselleria també fa una crida l’atenció a la incidència d’esta malaltia en el col·lectiu de dones. Es calcula que a la Comunitat Valenciana hi ha 180.000 dones afectades per esta patologia. D’altra banda, en el 90% dels casos de dones jóvens es podria haver evitat ja que en la immensa majoria deriva d’un problema d’obesitat.

En este sentit, la consellera de Sanitat ha assenyalat que «en la nova estratègia per a fer front a la diabetis, la prevenció i detecció precoç són línies estratègiques prioritàries. D’esta manera, quant a prevenció s’han creat aliances amb ajuntaments i agents municipals per a desenvolupar programes específics orientats a evitar l’obesitat i excés de pes per mitjà de la realització d’exercici físic i accions que promoguen l’alimentació saludable».

En quant a detecció precoç l’estratègia arreplega la necessitat de potenciar que la població amb risc de diabetis acudisca al seu centre de salut i facilitar un cribratge automatitzat en els centres de salut. I quant a l’assistència, es contempla potenciar la coordinació de tots els professionals implicats en l’atenció a esta patologia, tant des de primària com des de l’àmbit hospitalari.

WDD17_infographics_ES_final_2_OPTD’altra banda, l’Estratègia inclou la línia estratègica sobre diabetis i gestació tenint en compte que la diabetis gestacional és el problema mèdic més freqüent durant la gestació. Els objectius se centren a millorar l’atenció a la dona embarassada, millorar l’atenció a la dona amb diabetis gestacional amb adequat control glucèmic i promoure la lactància materna.

A Pego, hui, per commemorar el Dia Mundial de lluita contra la Diabetis, un any més, l‘associació de Diabètics de Pego i comarca ha convocat, als 18:30 de la vesprada, una concentració a la plaça de l’ajuntament per presenciar l’encesa de llums blaves que il·luminaran la façana de la casa consistorial. El color blau és el que representa la lluita contra esta malaltia crònica que és considerada una pandèmia per l’Organització Mundial de la Salut. El símbol de la lluita contra la diabetis, el cercle blau simbolitza la unitat de la comunitat mundial front la pandèmia de la diabetis.

23559391_2584673395185985_7184398184356136475_nPerò a mes, l’associació de diabètics de Pego i Comarca enguany compta amb el recolzament extra. Així informen que durant tot el dia la farmàcia d’Ignacio Pascual, s’unix a la celebració del Dia Mundial de la Diabetis i realitzarà analítiques de glucosa en sang per a tots aquelles persones que ho desitgen.

 

1486 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!