L’Arxiu municipal i l’IES Enric Valor de Pego, junts en l’estudi del fenomen dels refugiats i evacuats a Pego durant la Guerra Civil

Un treball de col·laboració en el que participen 14 alumnes de l’assignatura ‘Història del món contemporani’ sota la direcció del professor d’Història Joan Morell i de l’arxiver Joan Miquel Almela. Entre els objectius marcats, donar a conèixer l’arxiu municipal al jovent pegolí perquè sàpiguen el que atresora.
Dijous a primeres hores del matí coneixíem que l’Arxiu municipal i el departament d’Història de l’IES Enric Valor de Pego s’han unit en un projecte d’investigació sobre els refugiats i evacuats a Pego durant la Guerra Civil.

La iniciativa va començar a gestar-se a finals del curs passat, quan l’arxiver municipal Joan Miquel Almela es va posar en contacte amb el professor d’Història Joan Morell per veure la manera d’obrir l’arxiu al jovent. Durant l’estiu Morell va estar pegant-li voltes a la proposta i se li va encendre la perilla, cristal·litzant-se en un projecte de col·laboració en què participen 14 dels 16 alumnes de l’assignatura ‘Història del món contemporani’ —els dos alumnes que no participen és per qüestió d’agenda. Esta dada mostra l’interès que ha suscitat entre l’alumnat la proposta i també la implicació amb el projecte.


Font:Arxiu municipal de Pego


En esta assignatura es treballen molt les fonts, les primàries, aquelles que no han estat interpretades per cap altra persona i s’elaboren paral·lelament als esdeveniments i les secundàries, fonts indirectes, elaborades i transmeses per intermediaris que han analitzat, descrit o interpretat el document primari. Cercar directament a l’arxiu municipal implica que l’alumnat experimente de primera mà que és acudir i treballar una font directa, una font primària. Alhora, l’elaboració del treball, permetrà que coneguen quins documents atresora l’arxiu municipal de Pego.

La temàtica triada per a l’estudi és «tan interessant com desconeguda» com és el fenomen dels «refugiats i evacuats, la majoria xiquetes i xiquets de Madrid, que arribaren a Pego durant la Guerra Civil» apunta l’arxiver Joan Miquel Almela. Sobre esta qüestió l’arxiu municipal conserva diferents carpetes amb documentació a l’espera de ser analitzada i interpretada.


Font:Arxiu municipal de Pego


L’alumnat de l’IES Enric Valor de Pego s’encarregarà, informava Joan Morell, de «buidar la informació d’eixes carpetes, és a dir, d’extraure allò rellevant del que contenen els documents de l’arxiu i bolcar-los a una base de dades» que ja s’ha començat a elaborar.

Els i les alumnes estan treballant en grups. Ràdio Pego ha pogut parlar amb el primer en enfrontar-se amb la documentació de l’arxiu. Ells són Sergi, Gonzalo, Arnau i Cormac. Asseguren que estan davant un projecte que comportarà molta feina perquè, apunten, han d’anar buscant papers d’ací i d’allà i, a més, els documents de consulta presenten «unes lletres molt difícils de llegir». Malgrat esta dura tasca, declaren que «no es fa pesat» el treball i consideren que és «millor consultar les fonts en directe».

En estos moments, els documents que estan llegint conten la història de cada xiquet que va vindre a Pego. Es tracta de xiquets i xiquetes de quatre col·legis de Madrid. Ells estan estudiant la història dels xiquets i les xiquetes del col·legi Goya. De moment, porten bolcada a la base de dades que han configurat per al projecte, la informació de 12 xiquets. No obstant, encara queden per abordar les històries de 50 xiquets i 30 xiquetes de l’escola Goya. Però encara hi ha més, perquè han avançat a Ràdio Pego que saben de l’existència a Pego d’una dona que va ser refugiada i tenen previst entrevistar-la per poder confrontar la informació que ara consulten i la versió d’algú que va viure en primera persona eixa experiència.

Amb la informació consultada han pogut adonant-se que hi ha bastants xiquets que tenen germans i que, tot i la consanguinitat, uns se’n van a viure a d’altres poblacions i altres es queden a Pego, és a dir, que se separen. Així mateix, han pogut comprovar que a Pego han anat canviant els noms dels carrers amb els anys.

Confessen Sergi, Gonzalo, Arnau i Comarc que abans d’este projecte no havien sentit mai parlar sobre els refugiats i evacuats de Madrid a Pego durant la Guerra Civil i la temàtica els sembla interessant. De fet, confirmen que, a mesura que van llegint documents els ixen noves preguntes que fins aleshores no s’havien plantejat. Així mateix, asseguren que la col·laboració entre l’Institut i l’arxiu municipal els pareix una bona iniciativa perquè els permet conèixer més cultura històrica.

Este treball que té una durada indeterminada està previst que cristal·litze en un article que, el més probable, és que s’incloga al llibre de Festes de 2016. Una circumstància esta, però, que a hores d’ara no està confirmada però que, totes les parts implicades desitgen que esdevinga realitat. D’altra banda, des de Ràdio pego els hem oferit un espai perquè, quan el treball estiga més avançat, ens el conten de viva veu els i les protagonistes de la recerca històrica.

Des de l’arxiu i la Regidoria de Cultura expressen que «estem molt contents d’aquesta col·laboració i de que la gent jove treballe directament els documents i que conega de primera mà la història del nostre poble». Així mateix, obrin la convocatòria i demanen que «si conegueu alguna cosa sobre el tema a Pego ens ho feu saber».
893 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!