L’alumnat de primer de Primària entre llibres, història i art el dia del llibre infantil i juvenil

Ahir tots els xiquets i les xiquetes entre 6 i 7 anys de les escoles de Pego van passar per la Casa de Cultura en motiu del dia internacional del llibre infantil i juvenil. Allí van conèixer la biblioteca, el museu d’art i el museu etnològic. A més, a la majoria els van donar el carnet de lectura i gràcies a la col•laboració entre La Caixa i l’ajuntament de Pego, la Regidoria d’Educació i Cultura els van regalar un llibre. Des del 1965 es promou la celebració del Dia Internacional del Llibre Infantil, el dia 2 d’abril, per a homenatjar i commemorar el dia del naixement de Hans Christian Andersen, escriptor danès, conegut, sobretot pels seus contes infantils, alguns inspirats en rondalles i llegendes nòrdiques, però la majoria inventats per ell i caracteritzats per una gran imaginació, humor i sensibilitat. Gràcies a aquestos contes infantils Andersen va gaudir del privilegi de ser reconegut en vida com a autor tot esdevenint un dels clàssics de la literatura infantil.

A Pego ahir es va celebrar aquesta data important per als i les infants amb una visita a la Biblioteca i, en general, a tota la Casa de Cultura. Així, en la seua visita al temple dels llibres els van contar, entre d’altres coses que el pegolí José Vidal Bernabeu va llegar a la Biblioteca Municipal 1.500 llibres que formaven part de la seua biblioteca privada i que arreplega, en la seua major part, obres de la generació del 98 escrites per autors tan importants com Unamuno, Pio Baroja, Pérez Galdós o Azorín.

L’avantatge de la Biblioteca de Pego és que es troba dins de la Casa de Cultura que també alberga al seu si el Museu Etnològic i el Museu d’Art, una circumstància que es va aprofitar perquè l’alumnat de Primer de Primària de totes les escoles de Pego els conegueren. La primera parada va ser al Museu Etnològic on van conèixer com es treballava abans la terra d’arròs i com es guardaven els grans per tal de comercialitzar-se, una circumstància que explicava la regidora de cultura, Elvira Ciurana, com també explicava com eren les planxes d’abans, que es s’escalfaven amb carbó, entre d’altres curiositats.

De l’exposat al Museu Etnològic el que més va cridar l’atenció als xiquets i xiquetes de 6 i 7 anys va ser la barca que presideix el centre de l’estança i que antigament s’utilitzava per navegar pel Bullent i pels canals de la marjal per tal de transportar l’arròs o altres matèries.

Baixant esglaons l’alumnat va descobrir el Museu d’Art Contemporani on s’exposen les obres guanyadores i els accèssits dels successius Certàmens Nacionals de Pintura Vila de Pego, que enguany arriba a la seua XXXIII edició.

En acabar la visita la majoria dels xiquets i les xiquetes van rebre, d’una banda el carnet de lectura de la Biblioteca Municipal perquè puguen fer ús de la mateixa agafant llibres, CDs o pel•lícules. D’altra banda, tots els assistents van rebre, de la mà de la regidora de Cultura i Educació, Elvira Ciurana, un llibre de la col•lecció Babalà (fet que va crear una gran alegria entre l’alumnat). Un regal aquest fruit de la col•laboració entre La Caixa i l’ajuntament de Pego.


“No podré oblidar mai com vaig aprendre a llegir. Quan era una nena, les paraules em corrien davant dels ulls com petits escarabats fugissers. Però jo era més intel•ligent que elles. Vaig aprendre a reconèixer-les sense que importés la seua veloç carrera. Al final, vaig poder obrir llibres i entrendre tot allò que hi havia escrit. Vaig ser capaç de llegir contes, acudits i poemes jo sola (…)

Vivim una època en què el món és ple de llibres. Forma part de la travessia del lector trobar, entre la jungla dels escrits, alguna història que salte de manera màgica… alguna història tan emocionant i misteriosa que el transforme. Crec que cada lector viu per al moment en què la paraula quotidiana canvia per deixar pas a una nova broma, a una nova idea, a una nova possibilitat amb una nova veritat donada pel poder de les paraules. <> diu una veu en el nostre interior. <>, quina emoció llegir!”. Aquest és el missatge de Margaret Mahy, guanyadora del premi Andersen 2006, adreçat a tots i totes les infants del món.
659 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!