L’alcalde de Pego reivindica durant el 9 d’octubre «el nostre naixement com a poble»

Ha defensat també, durant l’acte d’homenatge al rei Jaume I, «el respecte a les diversitats culturals» i recuperar la memòria històrica per no perdre els orígens i, per tant, la identitat. Enrique Moll ha llegit este discurs acompanyat de tots els regidors i les regidores que conformen l’equip de govern, socialistes i Ciutadans de Pego, i la portaveu del PP. Les Dansaires d’Uxola han interpretat tres balls davant els presents.
Després d’una vespra plujosa i les primeres pluges del 9 d’octubre, a mesura que ha avançat el matí, el sol s’ha imposat amb força i ha deixat que la processó cívica organitzada per l’Ajuntament de Pego per a retre homenatge a Jaume I, s’haja pogut desenvolupar com estava prevista. Així, a les 12 en punt, han eixit des de la plaça de l’Ajuntament camí a la plaça de Jaume I, La Clandestina obrint la comitiva, les Dansaires d’Uxola amb el ramell per a ofrenar el Conqueridor i tots els regidors i regidores de l’equip de govern, PSPV i Ciutadans de Pego; a més de la portaveu del Partit Popular.






En arribar a la plaça de Jaume I la regidora de Cultura, Laura Castellà i la més joves de les Dansaires d’Uxola, han dipositat la corona al bust del rei i, li han passat el testimoni a l’alcalde, Enrique Moll.



Este, durant el seu discurs ha estat flanquejat per tots els representants municipals. Per part del PSPV: Raúl Tamarit, Andreu Dominguis, Rebeca Bañuls, Laura Castellà, José Merí i Rosa Maria Ferrer. Per part de Ciutadans de Pego: Carmelo Ortolà i Alícia Siscar. També s’ha incorporat la portaveu del PP, Ana Ortolà.




El discurs institucional ha estat centrat en recordar que «el 9 d’octubre de 1238 el rei Jaume I va entrar a València després de la capitulació que es va signar amb Zayyân, sobirà dels musulmans, i aquesta data va quedar com símbol de la conquesta». Una data, apuntava Enrique Moll que «marca l’inici del que anava a ser el regne de València, fruit d’un llarg procés de colonització feudal».

No s’ha oblidat Moll del naixement de la vila de Pego perquè, ha recordat, «en eixe procés, a partir de dues cartes de poblament atorgada la primera en 1279 i la segona en 1286, és on cal cercar el veritable origen del poble de Pego. És ací —afirma Enrique Moll— on cal fixar també la nostra data de naixement com a poble».




Ha recordat l’alcalde que «la població musulmana que vivia a les alqueries» de la vall de Pego «va ser substituïda en la seua majoria per colons cristians» amb l’objectiu de «crear una vila cristiana», esta es va fer «envoltada de muralles» per defensar-se del possible enemic. El que va provocar que es quedara «cert contingent musulmà a les alqueries supervivents d’Atzaneta, Favara i Benumeia».

Esta realitat tan llunyana, apuntava l’alcalde, s’ha de tenir present perquè, «en celebrar una data de contesta estem fent-ho alhora de sotmetiment d’una societat que va viure al nostre territori durant molts segles». I això el feia reflexionar que «les commemoracions són de vegades capritxoses i només tenen sentit històric sempre i quan es tinguen en compte i es respecten totes les diversitats culturals».




En tornar al present i connectant amb el que acabava de recordar als presents, Enrique Moll, ha defensat que, «ara més que mai, davant les onades migratòries actuals, val a dir que hui no cal celebrar cap conquesta sinó més bé celebrar el nostre naixement com a poble i recordar allò tan conegut com poc practicat de què qui perd els orígens per la identitat».




L’acte ha finalitzat amb les mirades atentes als tres balls que han protagonitzat les Dansaires d’Uxola al compàs de la música del tabal i les dolçaines de La Clandestina. Balls tradicionals que enllaçaven perfectament amb l’esperit del discurs pronunciat en 2015 per l’alcalde de Pego, Enrique Moll.


664 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!