L’Ajuntament de Pego s’adherix al pacte valencià contra la violència de gènere i masclista

Ho va fer en el ple ordinari de novembre. En eixa sessió es van votar conjuntament tres mocions, presentades per PSPV, Compromís per Pego i Volem Pego, sobre esta temàtica. El debat al voltant de la qüestió va ser tens, però finalment tots els acords proposats en les tres mocions es van aprovar per unanimitat.

«Des de principi d’any ja han estat assassinades 49 dones a tot l’Estat, a més de 5 fills i filles, és una xifra que no podem deixar passar. No és una xifra anecdòtica, l’any passat varen ser 53 les dones assassinades, el 2015 64, el 2014 59, el 2013 57, i així podríem seguir. En els últims 10 anys, des de 2007 fins ara han estat assassinades per ser dones 714 persones, a les que hem de sumar també a algunes filles i fills, això equival a 65 dones a l’any, un problema massa gran per a no demostrar tota la condemna institucional possible», estes xifres estan reflectides en una de les tres mocions que van ser presentades en el ple ordinari de novembre a l’Ajuntament de Pego i venen a mostrar la dimensió pública de la violència cap a les dones.

Esta dimensió pública és la que va provocar que durant eixe plenari es presentaren, com hem indicat, tres mocions diferents, una per part del PSPV, l’altra per part de Compromís per Pego i l’altra per Volem Pego, sobre la problemàtica de la violència de gènere i com lluitar contra ella. Es van presentar pel tràmit d’urgència i es van incloure totes elles per al debat. El ple va decidir que es votarien com a una sola moció. I així va ser. Cada portaveu va llegir els acords de la moció presentada i es van votar de forma unitària aconseguint l’aprovació unànime de la corporació municipal.

Esta unanimitat, però, va contrastar bastant en el to que va agafar el debat en alguns moments del ple.

P1340941Compromís per Pego va proposar tres mesures que consideren que «són necessàries perquè fan visible un dels majors problemes de la societat, i Pego no és alié a aquesta xacra». Estos són:

«1- Que l’Ajuntament faça campanyes específiques en festes i altres esdeveniments oberts a la ciutadania, en que participe o col·labore, per a evitar l’assetjament, i qualsevol tipus de violència masclista.

2- Penjar de la façana de l’Ajuntament la pancarta morada amb el lema “Contra la Violència Masclista” durant una setmana cada vegada que una dona siga assassinada víctima de la violència masclista.

3- Que la persona que ostente l’alcaldia llija un manifest institucional, redactat amb el consens de tots els Grups Polítics de la Corporació, al ple de novembre de cada any, per tal de donar la màxima rellevància institucional al rebuig a la violència masclista».

P1340957El Partit Socialista, en veu del regidor d’Igualtat, José Merí, proposava 2 adhesions de l’Ajuntament de Pego «al manifest i al pacte valencià contra la violència de gènere i masclista de la Generalitat Valenciana i l’adhesió al pacte de l’Estat contra la violència de gènere que es va aprovar el passat 28 de setembre».

El Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista interpel·la les diferents parts que hi intervenen perquè assumisquen i desenvolupen 293 compromisos i mesures concretes per a combatre la violència masclista i treballar per una societat basada en la cultura de la no-violència, la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, i que respecte la diversitat i els drets humans, per a desenvolupar les mesures i accions en els pròxims 5 anys. El Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista inclou en l’agenda pública valenciana la lluita col·lectiva contra les violències masclistes i per la igualtat de gènere. Una oportunitat per a enderrocar els murs que encara hui invisibilitzen la violència de gènere i masclista i la consideren un fet privat i domèstic, i socialitzar-la com un conflicte polític, social, cultural i simbòlic.

P1340947Volem Pego afegia 9 acords més per a lluitar contra la violència de gènere des de l’àmbit local. Irene Sendra qualificava estes nous mesures com a «iniciatives concretes que es podrien fer al poble i que estaria bé que es dugueren a terme», ja que considerava que «enguany ha estat un any un poc passiu pel que fa a este tema». Eixes 9 mesures són:

«1- Dotar de pressupost a les polítiques locals per a la Igualtat de gènere i la prevenció de violència amb la quantia necessària per fer efectives aquestes iniciatives.

2- Crear la comissió d’igualtat el més aviat possible per començar a treballar des del consistori, amb la participació de tots i totes les representants de la societat.

3- Incloure en el barem de les subvencions municipals que s’atorguen a la diferents associacions locals, criteris i accions d’igualtat de gènere com a requisits indispensables per demanar la subvenció.

4- Dotar de pressupost per poder realitzar al llarg de l’any i en sentit de continuïtat conferències, xerrades i tallers sobre feminisme igualtat i violència de gènere, dirigit a diferents sectors de la població: infància, adolescència, persones majors, població immigrant, minories ètniques i associacions. Com a exemple: Donar continuïtat a les jornades socioeducatives que es van realitzar entre març i abril de 2017, ‘Violència 0 des dels 0 anys’.

5- Fer visible la tasca de les dones en els diferents àmbits de la vida professional, familiar i cultural, etc., mitjançant campanyes informatives amb una funció social i educativa utilitzant els espais públics per publicitat amb la intenció de feminitzar els àmbits tradicionalment masclistes i eliminar els estereotips de tasques i professions d’homes o dones, com per exemple el futbol, els treballs del camp o les professions en el sector serveis.

6- Crear un espai específic on es tracte el tema de la igualtat, la violència de gènere i el masclisme des d’una visió històrica, didàctica i pedagògica.

7- Demanar a l’església que s’implique els dies que hi haja un assassinat i que toque el bol durant 15 minuts cada vegada que hi haja un assassinat masclista.

8- Posar els noms les persones assassinades i edats sobre la pancarta reivindicativa de l’Ajuntament i deixar-ho tot l’any, de manera que al llarg del mateix es faça visible quantes són les víctimes mortals amb noms i cognoms.

9- És evident que l’educació és la principal ferramenta per evitar la violència de gènere i de tot tipus per la qual cosa proposem que des de les diferents escoles municipals d’esports es forme als monitors/es, entrenadors/es, coordinadors/es i tot tipus de personal que estiga en contacte amb l’alumnat, amb la formació adequada per tractar temes de violència masclista, micromasclismes, la diversitat de gènere. Fer visible els reptes de les esportistes. Que cada escola present un projecte de gènere transversal».

P1340950Des de Ciutadans de Pego Independents es demanava que s’intente consensuar una moció conjunta perquè «tots estem d’acord sobre el problema que suposa la violència de gènere» i és per això que «l’any que ve estaria bé que arribàrem a un acord». D’altra banda, també comentava que amb els 9 punts presentats per Volem Pego pareix que des de l’Ajuntament no s’està fent res, una circumstància que no compartia en absolut.

P1340946El PP també manifestava estar «totalment d’acord en el contingut de les mocions». Ana Ortolà compartia, en certa manera, el desig de Carmelo Ortolà sobre el fet que allò idoni seria, potser a través d’una Comissió d’Igualtat, «fer una moció conjunta» i demanava que «el que aprovem es duguen endavant». Analitzar quins punts es poden materialitzar. I desitjava que açò dure tot l’any i no es concentre en el 25 de novembre.

El regidor d’Igualtat va informar, entre d’altres coses, que el pressupost d’Igualtat en 2017 havia augmentat un 200% respecte a l’any anterior i s’havia situat en 9.000€. Així mateix, va assenyalar José Merí que hi havia alguns dels acords que s’anaven a aprovar que ja s’estaven duent a terme com és el cas de les campanyes contra les agressions masclistes en festes o la pancarta que l’Ajuntament lluïx cada setmana del 8 de març i cada setmana del 25 de novembre.

Després de moltes discussions i debat, que el reprendrem a la ‘Vesprada Política’ de Ràdio Pego el proper dimecres, 22 de novembre, les tres mocions es van aprovar per unanimitat.

1846 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!