L’Ajuntament de Pego exigix que s’incrementen les inspeccions a les ETT que contracten amb el sector agrícola

I que s’introduïsquen amb urgència els canvis normatius necessaris per eradicar els abusos que s’estan produint amb les contractacions a collidors i becaris. S’aprovava per unanimitat esta moció presentada per Compromís per Pego.
Defensava el regidor de Compromís, Josep Nadal, la moció presentada per la seua formació per a denunciar les males pràctiques de contractació de les empreses de treball temporal (ETT) envers els collidors. Demanava a la resta de la corporació que, l’Ajuntament de Pego, donara suport a la gent del camp i evitara així que se’ls explote per estes ETT. Assegurava el regidor de Compromís, Josep Nadal, que s’estan donant situacions de «semi esclavisme» en ple segle XXI. Era l’exposició per saber si s’incloïa la moció presentada a l’ordre del dia.
La moció ve donada pel «coneixement de serioses irregularitats en el procés de contractació de persones que treballen com a collidors de taronja per part d’ETT». Això, junt amb la denúncia explícita de treballadors i treballadores, concretament denuncien els salaris molt baixos. S’assenyala que s’estan cobrant 19€ per més de 10 hores de treball cada dia.

També es denuncia la figura del «becari collidor», descrita per la moció com una figura que representen «persones aturades, menors de 30 anys que cobraran menys de 6€ l’hora per aprendre a tallar taronges i a carregar-se-les al llom […] jornades de 136 hores teòriques i 74 de pràctiques no laborals sense compromís d’inserció que han estat denunciades pels sindicats». Per a Compromís, «una nova forma d’explotació laboral i que permet la precarització d’un treball ja de per si precari».

Per tot això la moció proposa:

1- «Que l’Ajuntament de Pego demane al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social:

1.1- que incremente les inspeccions en les empreses de treball temporal que contracten persones que treballen en el sector agrícola i sobre les hores teòriques o de pràctiques no laborals del personal becari.

1.2- Que introduïsca amb urgència els canvis normatius necessaris perquè estos abusos no continuen produint-se».

El PSPV incidia que «està a l’ordre del dia i en boca de tots que estan passant coses molt rares». Andreu Dominguis també assenyalava que «les ETT no tindrien perquè ser dolentes» però en este cas tot indica que no és així.
Ciutadans de Pego també defensava que «estan fent-se veritables atropellos amb els collidors que, l’únic que fan, és desfer el mercat dels 4 jornals que puguen entrar en els treballadors del poble».
El PP també recolzava la moció, tot i que els qualificatius de la primera exposició feta per Josep Nadal, no els consideraven correctes ni s’identificaven amb ells. No obstant, assenyalava Maite Ferrándiz que, com l’argumentari de la moció en sí no és tan agressiu, estaven d’acord amb la demanda. Així mateix, instava l’Ajuntament a «promoure i donar més suport a eixe tipus de treballadors i revisar els acords amb certes empreses».
L’alcalde, Enrique Moll, declarava que «tots sabem qui està beneficiant-se d’eixe tipus de pràctiques i a qui està perjudicant». Qüestionava «de qui serà la culpa el que la gent estiga fent eixe tipus de treball» i exposava el seu record «de moltes mobilitzacions fa 25 anys enrere i no recorde cap en el camp dels últims 10 ó 15 anys».
La moció era aprovada per unanimitat.
867 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!