L’Ajuntament de Pego autoritza, per unanimitat, concertar una operació de crèdit per a cancel•lar deute amb el Fons de Finançament per al pagament a proveïdors

És el primer pas perquè, abans de final d’any, el plenari aprove una important baixada d’interès per al crèdit de 3.514.756 € del Pla de pagament a proveïdors. L’estalvi que es calcula reporte este canvi d’interès es calcula al voltant dels 75.000€ anuals. Associat a esta concertació, el plenari també aprovava, per unanimitat l’aprovació d’un Pla de reducció del deute.
Divendres passat es va celebrar sessió plenària extraordinària a l’Ajuntament de Pego. Dos eren els punts que es pujaven per a aprovació de la corporació municipal. Tots dos relacionats amb la Hisenda local. Tots dos lligats. Tots dos s’aprovaven per unanimitat.

El primer punt proposava la concertació d’una operació de crèdits per a cancel•lar deute amb el Fons de Finançament per al pagament a proveïdors. Una nova possibilitat que dóna el Govern per millorar la situació financera de les entitats locals. El passat 15 d’octubre es publicava al BOE la Llei 18/2014 d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència. La finalitat, explicava el regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà, és «reduir el percentatge d’interès que carreguen les entitats bancàries» pel deute de 3.514.756,05€ del Pla de pagament de proveïdors.

L’Ajuntament de Pego es pot acollir a esta nova proposta del Govern, recollida en la secció segona sota el títol «Préstamos a las entitades locales peor el fonda para la financiación de los pagos a proveedores» perquè, el període d’amortització que resta per a la cancel•lació completa de les operacions de crèdit és el mateix que l’inicial.

Recordem que anteriorment el Ministeri d’Administracions Públiques va facilitar als ajuntament tres possibilitats per millorar la seua situació financera. L’Ajuntament de Pego es va acollir a l’opció més avantatjosa. Esta comportava una reducció del tipus d’interès en 140 punts bàsics (1.4%), mantenint els inicials períodes de carència i d’amortització.

Detallava Ortolà que, «segons les dades que tenim, si poguérem aconseguir un nou tipus d’interès de al voltant de l’1,5%, que és el que està donant-se al mercat actualment, estaríem parlant d’un estalvi d’uns 75.000€ en concepte d’interessos anuals».

El regidor d’Hisenda parla de supòsits perquè l’aprovació de divendres és per autoritzar que es concerte amb els bancs este canvi d’interès. Fins el 24 de novembre tenen de temps les entitats financeres per fer les seues propostes.

Compromís per Pego considerava que la rebaixa d’un 6% aproximat del tipus d’interès a un 1.5% aproximat és positiva. Afirmava que «indubtablement estem d’acord perquè és una rebaixa important de despesa i són diners que no servixen per a res. Són interessos bancaris». Així mateix, Conxa del Ruste puntualitzava que «si estàvem pagant eixos interessos era per obligació». Alhora també considera la portaveu de Compromís que «encara que siga per motius electorals, benvinguts siguen si estos motius fan que les arques municipals s’estalvien 75.000€ anuals».

Des del PSPV, Andreu Dominguis, declarava que «seria un acte de bogeria no agarrar-se a parlar açò [..] perquè tindre un estalvi de 75.000€ […] en un any, si algú votara en contra no estaria en els seus cabals».

La portaveu del PP, Maite Ferrándiz, començava la seua intervenció posant en dubte les dades econòmiques que manegen els diferents grups polítics. Entrant en el punt expressava que els populars consideren «que és una mesura important per a l’Ajuntament de Pego».

El segon punt que es debatia en el plenari extraordinari sobre aprovació d’un Pla de reducció del deute. Es tracta d’una de les condicions per a poder signar la cancel•lació del deute anteriorment aprovada per a poder obtenir un nou tipus d’interès més baix. L’Ajuntament de Pego, al superar el límit de deute, d’acord amb l’article 53 de la Llei d’Hisendes Locals, havia de fer un Pla de Reducció del deute.

Segons els càlculs del departament d’Intervenció, a «31/12/2014, comptant més o menys la liquidació de l’exercici de 2013, el % d’endeutament estaria en el 81.35%». A 31/12/13 l’endeutament de l’Ajuntament de Pego es trobava en el 111.75%. «En 2015 estimem que la reducció del deute se situe en el 68.57%», explicava l’auxiliar d’Intervenció. Este nivell estaria per sota del mínim establert pel Govern per a complir amb el Pla de reducció.

El regidor d’Hisenda explicava que «dins d’un mes i mig estarem al voltant del 81.35% i estarem donant compliment al pla d’ajustament i al pla de reducció i això és el que s’ha de traslladar al Ministeri». Afirmava Carmelo Ortolà que les «coses en 2014 estan clares» i comentava que en 2015 haurien de «passar coses molt grosses perquè no es complira la reducció del deute».

Conxa del Ruste, per Compromís per Pego, demanava un aclariment sobre el nou Pla. Preguntava si «el Pla de Reducció és el mateix que hi havia. Simplement el que hem fet és reflectir les dades per a vore s s’acomoden als percentatges exigits?». En confirmar-li l’extrem, avançava que Compromís aprovaria el punt.

El socialista Andreu Dominguis també apuntava al recolzament del punt «perquè ve a reflectiu que les coses cada dia van fent-se millor».

Per la seua part, la portaveu popular, Maite Ferrándiz, també avançava el vot favorable de la formació «perquè és una forma d’anar reajustant un poc la situació». També declarava Ferrándiz que «quant menys deute té un ajuntament més positiu és» i, dirigint-se a la resta de grups de la corporació, els feia notar que «no sempre votem en contra de tot».

748 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!