L’Ajuntament de Pego aprova per unanimitat que el Tren de la Costa siga de rodalies

Una moció presentada per Compromís per Pego després de la publicació de l’informe del Ministeri de Foment declarant no viable la infraestructura que hauria d’unir València amb Alacant per la costa i que l’empresa encarregada del mateix va redactar amb paràmetres exclusivament d’un tren d’alta velocitat. La moció, aprovada per unanimitat, indica la inclusió de parades, almenys, en «Bellreguard, Oliva, Hostal de Sant Jaume, el Verger, Ondara, Dénia, Pedreguer, Gata, Benissa, Altea, l’Alfàs del Pi, Benidorm, la Vila Joiosa, el Campello i Sant Joan perquè servisca de transport eficient per a la ciutadania de les 4 comarques, i no un tren d’alta velocitat sols per a les destinacions més turístiques».
Al ple ordinari d’agost celebrat ahir dijous a l’Ajuntament de Pego el grup Compromís per Pego va presentar una moció demanant que el Tren de la Costa siga de rodalies i no d’alta velocitat al·legant que les comarques per les que passaria esta infraestructura (Safor, Marina Alta, Marina Baixa i Alacantí) han reclamat històricament «un tren de rodalia que servisca de transport entre els diferents pobles de les quatre comarques i que servisca per a unir-les a les dues grans ciutats valencianes [Alacant i València]».

La moció defensada per Àngel Oltra, començava recordant que «El 1974 es va acabar amb una història de més de 90 anys amb el tancament de la línia ferroviària entre Gandia i Dénia, una línia que originàriament servia per a transportar les produccions agrícoles des de la Ribera fins al port de Dénia i que va ser pionera a tota la península Ibèrica en ser el primer ferrocarril de via estreta, a més aquesta línia tenia una parada prop de Pego, a l’Hostal Sant Jaume, on encara resta la casella com a vell record per a tota la ciutadania de Pego d’aquell antic ferrocarril tants anys reivindicat». Compromís proposa també esta parada en el rodalies, no només per la gent de Pego i l’interior de les Valls, sinó també «per tota la gent que viu o estiua a la platja de la zona».
Des què es va clausurar la línia Gandia-Dénia, han passat 42 anys. Des d’aleshores afirma la moció, «els ajuntaments de la Marina Alta i de la Safor reclamen que es reòbriga la línia, per tal que des de la Marina es puga arribar a València ciutat i als pobles i ciutats de la comarca veïna, cosa que de moment no ha succeït mai».

La desestimació del projecte per part del Ministeri de Foment ha provocat que l’esperança de la construcció ferroviària s’ «esvaïsca». Denuncien des de Compromís que l’estudi de Foment «ha estat elaborat per TRN Ingeniería, una empresa acostumada a fer estudis de trens de llarga distància i d’alta velocitat i que ha projectat, com no podia ser d’altra manera, un tren d’altes prestacions i alta velocitat que, entre les estacions de Gandia i Alacant, sols preveu tres parades (Oliva, Dénia i Benidorm) contravenint totes les reivindicacions que, des de tots els sectors de la societat de les quatre comarques implicades s’han anat reclamant històricament».
La moció qualifica eixe estudi del Ministeri de Foment de «inacceptable perquè no es basa en un tren de rodalia real i vertebrador del territori sinó en un tren d’alta velocitat» el que comporta que deixa «de banda els interessos de les persones de les comarques afectades, creant un greu efecte túnel, i centrant-se únicament en termes de rendibilitat econòmica i no de prestació de servei públic».

La aposta de Compromís per Pego per al tren de la costa, tenint en compte eixes històriques reclamacions contempla «la dotació d’un tren de rodalia que efectue diverses parades en cada comarca com podrien ser les de: Bellreguard, Oliva, Hostal de Sant Jaume, el Verger, Ondara, Dénia, Pedreguer, Gata, Benissa, Altea, l’Alfàs del Pi, Benidorm, la Vila Joiosa, el Campello i Sant Joan». Este són les parades que, segons la moció, correspondrien «més a un tren de rodalia que la proposta de l’estudi en què es proposen tres parades per a 120 km des de Gandia a Alacant, enfront de les 11 actuals per als 70 km que unixen València amb Gandia».

La moció posava d’acord a tots els grups que conformen la corporació municipal. Irene Sendra, per Volem Pego, manifestava que «fa falta que fem força tots els pobles. Que no es quede sols a l’Ajuntament de Pego […] per veure si en un futur aconseguim vertebrar millor tota la comarca i tota la província».
Des de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, declarava estar «totalment d’acord» i felicitava Compromís per la insistència en la qüestió «perquè ja fa temps que, també des de l’Ajuntament de Pego, estem insistint» i per corroborar-ho va recordar la presència pegolina a la manifestació comarcal que es va fer a Dénia per reivindicar el tren. En no veure resultats, Ciutadans de Pego Independents es preguntava si no era una «pantomima preelectoral», sobretot en comparar la realitat de la Marina Alta amb «altres llocs del territori nacional on s’han fet línies d’alta velocitat que en realitat tampoc són rendibles», aleshores és quan «t’agarra malícia i et veus en la impotència de dir, xe, ja està bé».
La moció també introduïx la deficient connexió entre Dénia i Alacant «que actualment consta d’un tren sense electrificar i deficient que, a Benidorm, a la Marina Baixa, continua amb un tramvia cap al sud fins a arribar a la ciutat d’Alacant, fent que el viatge siga de més de 3 hores». A això se suma, i també ho recull la moció, «que fa pocs dies es van paralitzar els viatges del TRAM entre Dénia i Calp fins que es finalitze la renovació de les vies i la instal·lació del bloqueig automàtic als trens, cosa que no se sap fins quant pot durar i que deixa, definitivament, la Marina Alta sense transport per tren». Esta qüestió va ser introduïda també per la portaveu del PP, Ana Ortolà.
La popular va començar assegurant que «de nosaltres no depèn que es faça o no, tot i que estem d’acord, per suposat, perquè trobem que és un desastre històric en matèria de transport i que suposa un greu trastorn, no només en l’àmbit turístic, sinó sobretot sobre les persones que van a treballar cada dia de Pego a Alacant». I és per això que proposava la inclusió a la moció que «instara al Consell a iniciar de manera immediata i en el menor temps possible les obres de modernització i condicionament de la línia Dénia-Calp, línia que recentment FGV ha suprimit, pel trastorn que suposa la seua supressió a la població que la usava».
L’alcalde de Pego, Enrique Moll, en este cas com a portaveu del PSPV va exposar al ple la reunió a la que va assistir dilluns passat de la Xarxa d’Alcaldes per a tractar, justament, de l’estudi publicat pel Ministeri de Foment sobre el tren de la costa. Va explicar que «la majoria dels alcaldes el que defensàvem era que una vertebració de la Marina Alta», sense concretar les parades que havia de tenir el tren, perquè allò important és que «tot el món puga tindre les mateixes prestacions que algú que viu a la Safor». També va explicar que es plantejar presentar una esmena a la totalitat del projecte «atenent que hi ha estudis anteriors de la Conselleria que conclouen que sí que és viable el tren de la costa».
Així les coses, l’Ajuntament de Pego va acordar, per unanimitat:

«1- Que l’Ajuntament exigisca al Govern Central, i al Consell de la Generalitat Valenciana perquè també li ho demane, que es pressuposte el Tren de la Costa per a unir les ciutats de Gandia i Alacant com a un veritable tren de rodalia, amb almenys les parades a les següents poblacions i llocs: Bellreguard, Oliva, Hostal de Sant Jaume, el Verger, Ondara, Dénia, Pedreguer, Gata, Benissa, Altea, l’Alfàs del Pi, Benidorm, la Vila Joiosa, el Campello i Sant Joan perquè servisca de transport eficient per a la ciutadania de les 4 comarques, i no un tren d’alta velocitat sols per a les destinacions més turístiques.

2- Que es tinguen en compte els possibles futurs projectes d’infraestructures viàries que estiguen en qualsevol dels passos per a la seua redacció o construcció, i que es puguen veure afectats per la futura línia ferroviària perquè es puguen adaptar al traçat i siguen el més eficients i econòmics possible».

987 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!