L’àguila anomenada Marina ha mort a l’Albufera

Marina, una de les quatre àguiles reintroduïdes aquest estiu a la Marjal, ha mort electrocutada. Es va criar junt amb altres tres exemplars, procedents també d’Andalusia i de les Balears, en el projecte de reintroducció de l’espècie en la Comunitat Valenciana. Marina era una femella d’àguila pescadora nascuda el 23 d’abril a Cadis i cedida per la Junta d’Andalusia al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva. Segons la Conselleria de Medi Ambient, l’àguila s’havia instal·lat des del passat 6 de setembre en el Parc Natural de l’Albufera on ha mort després de posar-se sobre una torre elèctrica sense aïllament.

És la segona de les quatre àguiles que mor, perquè fa uns mesos Quillo també va perdre la vida de la mateixa manera: es va electrocutar en una estesa, en aquest cas a Fez (Marroc).

Marina va ser alliberada a la Marjal de Pego el passat 8 de juliol. Va aprendre a volar i a pescar i, segons ha assenyalat ara la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat, havia demostrat una excel·lent adaptació al medi natural. Com solen fer aquest ocells, havia fet altres exploracions que l’havien portada des de Cartagena fins a Castelló, abans d’arribar a l’Albufera.

Allí, i segons la conselleria, l’emissor GPS amb el qual estava dotada l’àguila va emetre per última vegada el seu senyal el passat 28 de gener, en coordinades coincidents amb un suport elèctric. Al no rebre més informació, el 3 de febrer el personal del parc de l’Albufera va procedir a localitzar-la en un arrossar inundat amb l’ajuda d’una embarcació.

El cadàver de Marina va ser trobat el 6 de febrer. La posterior necròpsia va aclarir qualsevol dubte: es va electrocutar.

És per això que la Conselleria ha denunciat que aquest accident il·lustra els riscos que suposen les torres elèctriques que encara queden en les zones humides. En el comunicat, la Conselleria destaca que «De fet, Marina no ha parat d’usar-les des que va volar per primera vegada a Pego, en un perillós exercici fins que fatalment ho va fer en una torre sense dispositiu d’aïllament».

Els fets han estat comunicats a Iberdrola, propietària del pal. I la conselleria ha celebrat una reunió urgent per a intentar eliminar aquest tipus de suports en l’Albufera. El director general de Medi Natural de la Generalitat Valenciana, Francisco Javier Quesada, ha manifestat que espera «que la mort de Marina no haja sigut debades i dispare la resposta d’administració i empreses per a prevenir aquest tipus d’accidents».

Ara totes les esperances estan depositades en les dues supervivents, Lulú i Luigi. De les quatre àguiles pescadores Lulú és la que més vegades va ser rescatada al principi. Fins i tot va haver de ser ingressada en un centre veterinari després de la DANA de setembre. I, Luigi, és l’àguila més viatgera: en onze dies va volar 1.600 quilòmetres fins a Tolosa.

924 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!