La Xylella fastidiosa s’endinsa a la Marina Alta

Els resultats obtinguts en les últimes anàlisis dels mostrejos realitzats indiquen que s’han detectat nous casos de Xylella en ametler que afecten a camps de Benigembla, Benissa, Castell de Castells, Murla i Xaló. Poblacions que s’afegixen a Alcalalí, el primer poble de la comarca on es va detectar el bacteri que, de moment, no té tractament.

17-07-05__Fotos_parcela__Xylella_Fastidiosa_(7)La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha anunciat que ha finalitzat l’aplicació de les mesures fitosanitàries previstes en la normativa europea, Decisió (CE) 2015/789, respecte al primer focus de Xylella fastidiosa detectat en la província d’Alacant. Això, però, no significa que el problema haja finalitzat. I és que els resultats de les últimes anàlisis apunten que la Xylella fastidiosa va avançant pels camps d’ametlers.

IMG_8652Segons informa la Conselleria, esta està realitzant una àmplia tasca de prospecció i monitoratge en tot el territori per a determinar l’abast del brot, amb especial intensitat en la contornada de la zona demarcada, tant sobre els cultius i espècies forestals susceptibles, com sobre els vectors que poden actuar com a portadors del bacteri. Fins a la data, el nombre de mostres analitzades a la Comunitat Valenciana ascendix a 3.185, de les que 1.719 s’han realitzat en la província d’Alacant, i més de 1.200 en la zona demarcada.

Els resultats de les últimes anàlisis i els últims mostrejos van ser comunicats a la Comissió Europea, a través del Ministeri d’Agricultura, el passat 20 d’octubre. En esta última comunicació, es confirmen 61 positius addicionals, procedents de 58 parcel·les dins de la zona demarcada i que només afecten ametler. Amb això, el nombre de positius confirmats en total és de 106, en 86 parcel·les d’ametler. Les anàlisis realitzades en insectes vectors capturats en la zona han donat resultat negatiu.

IMG_8645Les parcel·les on s’han detectat positius en ametlers indiquen que la Xylella està endinsant-se a la Marina Alta, ja que entre els termes afectats hi trobem els de Benigembla, Benissa, Castell de Castells, Murla i Xaló, que s’afegixen a Alcalalí que ja tenia parcel·les infectades. Les mesures fitosanitàries que s’apliquen per a lluitar contra l’expansió de la Xylella fastidiosa deixen una imatge desoladora amb els bancals afectats, i un radi de 100 metres al seu voltant, totalment arrabassats, atenent a que es procedix a l’arrancada i destrucció mitjançant triturat i/o incineració in situ del material afectat.

Hi ha més pobles en què s’han detectat nous positius en ametlers en altres comarques veïnes com són les localitats de Beniardà, Fageca i Famorca, que s’afegixen als municipis que ja tenien parcel·les infectades com són Balones, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d’En Sarrià, El Castell de Guadalest, Confrides, Polop i Tàrbena.

El passat mes de setembre, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, va comparéixer a petició pròpia davant de la Comissió d’Agricultura dels Corts Valencianes, on va detallar la situació de la Xylella fastidiosa a la Comunitat Valenciana i va explicar les actuacions dutes a terme per la Conselleria.

En eixa compareixença, tots els grups polítics recolzaren les actuacions de la Conselleria i van compartir la necessitat d’abordar la situació de forma conjunta, entre les administracions local i autonòmica, representants del sector agrari i cooperatiu, planteristes i productors de planta, col·legis professionals i centres d’investigació.

Igualment, van donar suport a la petició de la Conselleria perquè el Ministeri preste un major suport institucional i financer, per a fer front a la Xylella fastidiosa, donada la virulència del bacteri i l’alt risc d’expansió a altres cultius i altres zones, l’enorme despesa extraordinària a què ha de fer front l’administració autonòmica i les conseqüències econòmiques, socials i ambientals que poden ocasionar l’aplicació de les mesures fitosanitàries obligatòries sobre el sector agrari i els municipis i comarques afectades.

1854 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!