La X Festa de la Cirera serà reivindicativa el 10 i 11 de juny a Benirrama

Tal com s’indica des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, enguany s’hauria de celebrar una Festa de la Cirera especial per diversos motius. Per una banda que ja no hi ha COVID (motiu pel qual els 3 últims anys no s’ha celebrat), per altra què és compleixen 20 anys de la primera edició i, per últim, que hauria de celebrar-se una campanya reeixida com ha sigut sempre.

Però d’aquests tres motius sols s’acompleix dos: l’especial aniversari i que la COVID ja no està present a les nostres vides. Per contra, la part més fonamental i per la qual es va iniciar aquesta festa agrícola, és just la que més perilla en l’actualitat.

Aquest any, i per cinquè any consecutiu, la campanya de la cirera de la Vall de Gallinera (i de la gran part de la Indicació Geogràfica Protegida de la Muntanya d’Alacant, creada al 1991 a Alpatró a la Vall de Gallinera) ha sigut nefasta per diversos condicionants: l’aparició d’una nova plaga, com és la Drosophila suzukii, la inadaptació de les varietats actuals i el canvi d’estacionalitat de les hores de fred o uns períodes de pluja anormalment llargs lligats al continu canvi climàtic, sense oblidar els elevats costos de producció i la no adaptació de la cobertura de l’assegurança de rendiments a aquest territori de minifundis. Aquests fets provoquen un abandonament palatí de les terres de cultiu d’aquestes valls de la Marina Alta, que a més són indrets del territori amb perill de despoblament.

Amb aquest nou paradigma l’Ajuntament de la Vall de Gallinera es troba amb la responsabilitat de fer una festa reivindicativa que parle de la problemàtica actual que està vivint aquest producte agrícola, sent la zona una de les primeres en produir de l’Estat, on perilla greument el seu futur si les institucions pertinents no focalitzen els seus esforços en preservar aquest patrimoni agrícola valencià.

Motiu pel qual, s’ha organitzat una programació especial tenint com a fil conductor en tot moment el moment històric que estem vivint en el camp agrícola i on el paradigma està canviant sense quasi adonar-nos. 

LES ACTIVITATS

Des del consistori s’ha preparat un seguit d’activitats que a desenvolupar totes al nucli urbà de Benirrama, la Vall de Gallinera, els dies 10 i 11 de juny.

Els dos dies hi ha preparada una excursió interpretativa de la cirera, amb eixida a les 8.30 h des de Benialí fins a Benirrama, que comptarà amb la participació de la Unió Cultural d’Amics i Amigues de la Vall de Gallinera, la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant de la Vall de Gallinera i Javier Savall, productor de cirera ecològica d’Agrivall. Entre d’altres temes es posarà en valor la idiosincràsia de la producció de cirera en els nostres minifundis, les varietats existents (Burlat, Early Lory, Prime Giant, Stark Hardy Giant, Picota Ambrunesa i Sweet Heart), com es realitza la recol·lecció, i quines són les problemàtiques actuals que està sofrint el cultiu.

Pel que fa al dissabte, 10 de juny, es destaca a les 11, la xerrada (a l’església) “Etnobotànica de la cirera: del bancal a la taula i al museu” amb Daniel Climent, catedràtic de Ciències Naturals i divulgador d’històries de les nostres plantes. A continuació a les 12.00 h (a l’església) tindrà lloc la xerrada “El territori i la societat rural en la cruïlla: respostes necessàries per a un nou paradigma.”, a càrrec de Rafael Delgado Artés, professor de Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals de la Universitat Politècnica de València, president de la Plataforma Forestal Valenciana i Membre de la Plataforma Territori Viu de les Comarques Centrals Valencianes.

A les 17 hores, hi haurà un Show cooking sobre la cirera amb Evarist Miralles del restaurant El Nou Cavall Verd de la Vall de Laguar.

Pel que fa al diumenge, 11 de juny a les 11:30 h, es destaca la taula rodona: “La producció de la cirera a la Vall de Gallinera, problemàtica actual i perspectives de futur”.

A més, el públic assistent també podrà gaudir d’una gran varietat de parades amb productes de la terra, ecològics, artesanals i de km 0 amb el tradicional mercat de proximitat. També hi hauran activitats infantils, música en directe o taller de ceràmica entre d’altres.

Les comissions de Festes de la Vall de Gallinera s’encarregaran del sopar popular de dissabte i del dinar popular de diumenge. Els tiquets es podran comprar, fins al divendres 9 de juny, a la tenda Carmen d’Alpatró i al Forn Alfonso de Benissivà.

Cal destacar que l’Ajuntament ha posat a disposició de tot el públic visitant transport públic d’autobusos i trenet turístic, que facilitarà l’accès al nucli urbà de Benirrama donat que allí no es podrà accedir amb cap tipus de vehicle.

Des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera es fa una crida a la ciutadania per a que participe d’aquesta peculiar Festa Reivindicativa de la Cirera, els pròxims 10 i 11 de juny, amb l’objectiu d’omplir de debat agrícola els carrers de Benirrama.

637 Visites
Hola!!