La vaga citrícola ajornada

Les organitzacions agràries han decidit aturar la vaga prevista per al 14 i 15 de desembre i comprovar l´efecte de l´acord de preus mínims al que han arribat les cooperatives i el comerç privat. Uns preus, però, que no satisfan els productors, tot i que es considera que és un començament acceptable. Pego és un poble on la producció citrícola és molt important, perquè tot i que els propietaris dels bancals no visquen de la venda de la taronja, és una realitat que la majoria d´ells compten amb eixe extra per tal d´acabar de passar l´any. També és una realitat que la rendabilitat final ja no és comparable a la de fa uns anys, aquesta ha anat a menys. La situació d´insostenibilitat fa temps que s´arrossega i en comptes de remetre ha empitjorat. És per això que des de fa un temps les organitzacions agràries valencianes i estatals s´estan mobilitzant per tal d´aconseguir un canvi en la legislació que assegure un mínim de guanys per a l´agricultor. Múltiples i variades negociacions s´han hagut de produir per a arribar a un acord de preus mínims, actualment en estudi.

Davant de la nova situació de consens, la citricultura espanyola no paralitzarà finalment la seua activitat els pròxims dies 14 i 15 de desembre. Les organitzacions convocants de les dos jornades de vaga -Coag, Asaja i UPA amb el suport de la Confederació de Cooperatives Agràries han decidit «ajornar» la protesta fins a comprovar els efectes que puga tenir sobre el mercat citrícola l’acord aconseguit la setmana passada pel comerç privat i cooperatiu, un acord que fixa uns costos mínims de producció per a taronges i mandarines una vegada confeccionades i a través de la materialització de la qual s’intenta que els productors de cítrics puguen obtenir un preu mínimament digne. Són 40 cèntims per quilo de taronges i 55 per a les clementines, per a fruita ja seleccionada i empaquetada, a l’eixida de les cadenes de confecció dels magatzems.

Els preus mínims només tenen en compte els calibres exportables, per tant, els preus són més bé simbòlics i no abracen tota la producció, sinó que s´ajusten a els cítrics amb el calibre idoni per a l´exportació. Però, com assenyala Ximo Sala, comercial de Coopego, el més important de l´acord ha estat l´acord en si.

Els responsables dels sindicats agraris de la Comunitat Valenciana, que és on s’ha estat gestant l’organització de les mobilitzacions, que consisteixen, essencialment en aturar l´exportació de cítrics de tot l´Estat Espanyol, prefereixen parlar d´«ajornament» de la desocupació general en compte de fer-ho de «desconvocatòria» ja que abans d’anul•lar totes les protestes volen assegurar-se que l’esmentat acord entre els comerciants té conseqüències reals i positives sobre els preus en el camp. Per tant, ara es tracta de vigilar el compliment de l´acord de preus mínims.

La sensació més estesa dilluns entre els líders de les organitzacions que representen els agricultors resultava un tant agredolç. Si les cotitzacions no repunten en el termini d’unes setmanes, l’ombra de la desocupació general tornarà a estendre’s sobre el sector. Per la seua banda, exportadors i cooperatives van concloure dimecres passat que és necessari no vendre més barat que els 55 cèntims d´euro per a les clementines i els 40 cèntims d´euro per a les taronges, perquè sinó suposaria una pèrdua d´ingressos. De fet, Josep Botella, representant de cítrics de la Unió, denunciava que els preu de compra-venda és un dels problemes que sofreix l´agricultor i apuntava altres factors que dificulten la professió d´agricultor professional.

Des de Coopego es veu la situació actual com un mar de dubtes, perquè moltes de les comunitats autònomes productores de cítrics no accepten l´acord de preus mínims, el que implica que el seguiment d´allò pactat siga difícil de complir. Per tant, tot i el pas donat, la inestabilitat regna en el món citrícola.



782 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!