La Setmana de la Dona pegolina arriba al seu punt àlgid aquest cap de setmana

Ahir Maria Segundo i Àngela Sánchez, dos dones guaranís, explicaren el projecte de l’Associació Ñandereko Ñomai de revalorització i difusió de la cultura, art i artesania guaraní. Avui es coneixerà la guanyadora o guanyador del concurs fotogràfic del dia de la dona i tindrà lloc el concert de la soprano Dolores Amèlia Medina i el Quintet de Metalls Al Vent. El dissabte tindran lloc el dinar i la cursa del dia de la dona, a més de la projecció de la pel•lícula ‘Dieta Mediterranea’. Diumenge, III Trobada de Boixeteres. La setmana de la dona continua el seu curs i ahir dijous les participants en el curs d’art floral es veien ben satisfetes en el seu ramell a la Casa de Cultura. A més, coneixíem el projecte de l’Associació d’Art i Cultura Ñandereko Ñomai, una entitat que realitza el seu treball a la Capitania de Santa Cruz, a Bolívia. Està formada per organitzacions comunals de dones i artesans, i té com a objectiu l’enfortiment del poble guaraní a través de la recuperació, revalorització i difusió de les formes tradicionals d’organització, cultura, valors i forma de ser, expressats en el seu art, cultura i artesania.

Ahir Maria Segundo i Ángela Sánchez explicaren que “en cada regió –de Bolívia- hi ha un teixit diferent i que les dones sempre han d’eixir a treballar per a mantenir l’economia familiar i sobretot per a mantenir als fills”. També apuntaven a que “tots treballem junts, també les xiquetes en l’època de collita”. Maria Segundo ens situava a Bolívia, un país de 8 milions i mig d’habitants amb una riquesa natural molt important.

Ángela Sánchez traduïa el títol de l’Associació d’Art i Cultura Ñandereko Ñomai “la nostra cultura, la nostra forma de ser d’abans, de hui i per sempre”. En l’any 2004 es funda l’Associació, un projecte amb el suport del Fons Valencià per la Solidaritat, que beneficiarà directament a aproximadament 300 dones i 50 homes guaranís organitzats en 20 comunitats del departament de Santa Cruz.

El projecte en el que col•labora el Fons Valencià per la Solidaritat consisteix en la realització d’una sèrie d’activitats amb les organitzacions comunals membres de l’associació per enfortir l’organització de les dones i dels artesans. Es pretén així consolidar les xarxes d’intercanvi, comercialització i difusió que faran conèixer la riquesa cultural del poble guaraní i crearan fonts de treball que complementaran les activitats econòmiques realitzades a les comunitats.

Des de la formació de l’Associació Ñandereko Ñomai les dones han après administració i gestió del treball, a més de realitzar els tràmits de la documentació legal per a dur endavant un negoci. I l’evolució en els seus anys d’existència ha sigut positiva, ho corroborava Maria Segundo explicant que ja tenen una tenda a Santa Cruz on hi ha varietat de productes artesans. Tot i això no deixava de reconèixer que encara els queda molt de camí per recórrer davant la gran competència que existeix en el sector.

Avancem en les activitats de la Setmana de la dona per a arribar a l’actualitat i és que hui, a les 5’30 de la vesprada es resoldrà qui ha guanyat el primer i segon premi del Concurs fotogràfic del Dia de la Dona. El tema a tractar era el mateix Dia Internacional de la Dona i els premis una càmera fotogràfica i un Mp4, respectivament. La cita aquesta vesprada a la Casa de Cultura.

A més, aquesta nit, a les 10 i amb entrada gratuïta, tindrà lloc el concert del Quintet de Metalls Al Vent i la soprano Dolores Amèlia Medina. L’auditori del teatre municipal podran delectar-se amb un programa ben complet que contempla peces que d’alguna manera estan relacionades amb el món de les dones.

I Part
• Fantasia de Carmen (G. Bizet)
• L’entrada de la reina de Saba (G. F. Händel)
• Adieu sweet amaryllis (J. Wilbye)*
• Thoug amaryllis dance (W. Byrd)*
• Is est bel et bon (P. Passereau)*
• Àlbum d’Anna Magdalena Bach (J.S.Bach)
II Part
• Orfeu als inferns (J. Offenbach)
• Ària de la reina de la nit (W.A. Mozart)
• Erbarme dich, mein Gott (J.S. Bach)*
• Non m’è grave (B. Marcello)*
• Come scoglio (W.A. Mozart)*

Dissabte serà una jornada carregada d’activitats. La primera cita és a la 1 del migdia al Passeig Cervantes on tindrà lloc el dinar del dia de la dona. La nova ubicació es deu perquè, segons expressava el regidor d’igualtat d’oportunitats, Àngel Sendra, “s’ha d’agafar un poc d’iniciatives i canviar un poc les coses, no quedar-nos sempre estancats en les mateixes coses, sempre intentant fer el mateix”. L’ajuntament posarà les taules i cadires, la beguda i la picadeta, a més de la música del dinar, el dinar en si mateix serà el que cadascú es porte de casa, com ja sol ser habitual.

Unes hores més tard, una vegada que ja s’haja fet la digestió està prevista la II edició de la Cursa del Dia de la Dona, que té el tret d’eixa a les 6 de la vesprada des de la Plaça de l’Ajuntament. Sendra, sobre aquesta cursa recordava que “hi haurà gent que anirà corrents però que és una caminata no competitiva” ja que assegurava que “no vull que la gent es pose a córrer i li agafe alguna cosa”. Des de l’organització es demana que s’arribe cap a les 5 de la vesprada per tal d’agafar els dorsals i les samarretes que es distribuiran a les persones participants. En l’organització de l’acte a col•laborat Dorsal 19- Club Esportiu Ambra.

I per a fer un tancament de la jornada tranquil s’ha programat la projecció de la pel•lícula ‘Dieta Mediterranea’, una comèdia de Joaquin Oristrell protagonitzada per Olivia Molina, Paco León i Alfonso Bassave. L’argument conta que Sofia naix prematurament en una barberia, rodejada d’homes que necessiten un tall de cabells el mateix dia de juny de 1968 en que Bob Kennedy és assassinat. Durant 15 anys, creix entre els fogons i les taules de la casa de menjars dels seus pares. Dona treballadora, ambiciosa i imprevisible, molt aviat s’enamora de dos homes: amb Toni, el gendre que tota mare voldria tenir, es casa i té tres fills; amb Frank, el representat que tot artista voldria tenir, descobreix el secret de l’alta cuina. Amb els dos arriba a un acord professional i amorós que revolucionarà el món de la cuina.

Diumenge el protagonisme el tenen les boixeteres amb la seua III Trobada de Boixeteres que enguany se celebrarà al Passeig Cervantes. Allí les boixeteres de Pego acompanyades per les d’altres localitats convidades mostraran al públic que s’acoste el seu art de menjar els boixets a una velocitat de vertigen sense barrejar els fils.

Per acabar informar que ahir desenes de dones arribades de tota la comarca respongueren, una vegada més a la crida feta des de la Xarxa de Dones de la Marina alta per a concentrar-se a la Glorieta de Dénia i reivindicar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. També un nombrós grup d’homes va participar en la concentració que enguany tenia com a lema ‘Les dones decidim, els governs legislen, la societat respecta’.
465 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!