La sequera posa de nou el focus en la gestió de l’aigua a la Marjal

La situació d’extrema sequera està afectant als nivells hídrics del parc natural de la Marjal, segons va reconèixer l’equip de govern dijous passat en el ple ordinari del mes d’abril. La problemàtica va eixir a relluir arran una pregunta del Partit Popular. El portaveu, Ferran Gonzàlez, va demanar explicacions per la paralització de les bombes d’extracció de l’aigua durant uns dies, segons li havien traslladat alguns productors d’arròs.


Davant la pregunta, la resposta va tindre diferents vessant. En primer lloc, es va aclarir que l’Ajuntament no té cap competència en la gestió de l’aigua a la Marjal. De tota manera, l’alcalde, Enrique Moll, anuncià que parlarà d’aquest assumpte amb el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, qui té previst visitar Pego dilluns pròxim.


Però, el més important és el per què les bombes han estat parades. Ho va explicar la regidora de Transició Ecològica, Laura Castellà. Segons manifestà, a causa de la sequera que estem patint, els nivells de l’aigua a la Marjal han estat per baix del que haurien d’estar, la qual cosa posaria en perill la preservació dels ecosistemes aquàtics a la zona de màxima protecció del parc natural. Sembla que la situació és preocupant, més encara quan la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha anunciat un Pla Especial contra la Sequera que inclou un punt en el qual s’insta al «reforç de la vigilància per a la conservació dels ecosistemes aquàtics i protecció de zones humides i espècies fluvials. Així com a fiscalitzar l’impacte d’altres mesures sobre el medi natural, amb especial atenció a la Marjal de Pego-Oliva».


Els socialistes van parlar a més d’altres qüestions legals a tindre en compte en la gestió de l’aigua, perquè, asseguren, eixes bombes no poden ser utilitzades per a dessecar la Marjal. Laura Castellà va advertir que l’assumpte pot arribar a tindre conseqüències legals per a qui té la potestat en aquest moment.


De fons hi ha una altra qüestió, que van posar damunt la taula Laura Castellà i Enrique Moll, i és que des de la constitució del nou govern valencià no s’ha convocat cap reunió de la Junta Rectora del Parc Natural.


Demà els tres partits de la corporació municipal aprofundiran en la problemàtica en el programa A Debat de Ràdio Pego, en directe, a les set de la vesprada. A Debat es pot escoltar en el 107.8 de l’FM i en www.radiopego.com, on es pot trobar, a més, els podcast per a escoltar i compartir en qualsevol moment.

345 Visites
Hola!!