La Salpassa enceta el gruix de la Setmana Santa pegolina

En 2014 hi ha algunes novetats en els horaris. La processó de dijous sant s’avança mitja hora, s’iniciarà a les 21.30h. La processó de divendres sant, de pujada al Calvari també s’avança mitja hora començant a les 7.30 del matí. En esta processó també hi ha canvi en l’itinerari de tornada que baixarà del Calvari, pel Passeig Cervantes, Pla de la Font, Moreral, Ramón i Cajal, Major i Ecce-Homo.
La SALPASSA és una festa tradicional dels pobles valencians, que es fa el matí de Dimecres Sant. Una tradició, que en molts pobles s’ha perdut. A Pego, però, continua la tradició ben viva. Dimecres Sant les cases del poble s’obrin per esperar l’arribada de la Salpassa, perquè es beneisca casa i es desitge una bona Pasqua.




Antigament, el dia de la Salpassa, a l’entrada de casa se solia posar una taula amb un cobretaula blanc i flors, un plat amb ous, un altre amb sal i a vegades, fins i tot diners. El rector passava i ho esguitava tot i a tots, amb aigua beneïda, i s’emportava l’almoina i els ous.




Els escolanets que acompanyen el rector durant la Salpassa, s’avancen a la seua arribada per a anunciar-la amb el característic dringeix de les campanes menudes.





PROGRAMACIÓ DE LA SETMANA SANTA I PASQUA PEGOLINES:

DIJOUS SANT, 17 d’abril.
A les 10 del matí, via crucis a l’ermita de Sant Antoni per a Júniors i xiquets i xiquetes de 1ª comunió.

Eucaristies: A les 16h. a la residència Sant Joan de Déu. A les 16.30 i a les 18 de la vesprada, a la Sagrada Família. A les 17 i a les 18.30 de la vesprada, a la parròquia de l’Assumpció.

Dijous, la parròquia de l’Assumpció romandrà tota la nit oberta.
Com a novetat de 2014, la processó general de la Passió del senyor s’avança mitja hora. Esta s’iniciarà a les 9.30 de la nit des de la capella de l’Ecce-Homo, Plaça de l’Ajuntament, Mayorazgo Cendra, Ramón i Cajal, Camilo Pérez Pastor, Mar, Jaume I, Sant Marc, Mestre Berenguer, Sant Ferran, Poeta Lorente, Major i Ecce-Homo.

DIVENDRES Sant de la passió i mort del senyor, 18 D’ABRIL:
La Junta Central de Setmana Santa informa de dos novetats en la processó de la pujada al Calvari, des de la Capella de l’Ecce-Homo.

– La primera novetat és que esta avança mitja hora el seu inici. Així, la processó de la pujada al Calvari, des de la Capella de l’Ecce-Homo s’iniciarà a les 7.30 del matí.

– La segona novetat afecta l’itinerari de tornada. Serà el següent: Calvari, passeig Cervantes, Pla de la Font, carrer Moreral, Ramón i Cajal, Major i Ecce-Homo.

La resta d’actes són els habituals:
– A les 11.30h., del matí, tamborrada a la plaça de l’Ajuntament.
– A les 12 del migdia, Hora Santa a la parròquia de l’Assumpció.

Acció litúrgica de la passió i mort del senyor:
– A les 18h., a la Sagrada Família.
– A les 18.30h., a l’Assumpció.

A les 21.30h., processó del sant enterrament.

DISSABTE Sant de la sepultura del senyor, 19 d’abril
Durant este dia no hi ha culte. L’església espera en silenci la resurrecció del Senyor.

A les 20.30h., solemne vigília pasqual de resurrecció del senyor a la parròquia de l’Assumpció.

DIUMENGE de pasqua de la resurrecció del Senyor, 20 d’abril
– A les 10 del matí, processons de la joiosa trobada pasqual.
Des de la Sagrada Família acompanyant la imatge de la Mare de Déu de Pasqua. Des de l’Assumpció, acompanyant la imatge de Crist Ressuscitat.
En arribar les dos imatges al Pla de la Font, se celebrarà el moment gloriós de la Trobada de Jesús ressuscitat amb sa mare, la mare de Déu, Maria. En eixe moment l’Himne de l’alegria serà entonat per totes les bandes de cornetes i tambors. Acabat l’acte, cada imatge tornarà a la seua parròquia i, en arribar se celebrarà l’Eucaristia Solemne de Pasqua.

960 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!