La Ruta de les Fonts obri les activitats obertes del programa Comenius Regio dedicat a l’aigua

A aquesta ruta, dissenyada pel Centre Excursionista de Pego, cobreix un recorregut de 9 quilòmetres de dificultat baixa i abraça tres fonts, la de l’Asbeurà, la de Rupais i la del Baladrar. L’assistència és oberta, només cal estar a les 9 del matí de diumenge, 4 de març, al Pla de la Font amb cantimplora i esmorzar.
El programa europeu Comenius Regio entre la Comunitat de Municipis dels Tossals del Llac Leman i Pego fa temps que està en marxa. No obstant, fa relativament poc que es va aprovar definitivament el projecte que té com a eix central i principal, l’aigua i la seua sostenibilitat, tenint en compte que les dues regions són riques en aquest element bàsic per a la vida.

Així –s’explica en la pàgina web www.aiguamoll.org- les dues regions estan desenvolupant una estructura per valoritzar aquesta riquesa en una època en que la seva deficiència causa problemes greus. En aquest context, sembla just establir les bases d’una educació per al desenvolupament sostenible, basada en les nostres realitats i oberta al món.

El conjunt de les dues poblacions: nens, joves adults i majors amb les autoritats i els actors de l’aigua participaran en un desafiament comú:

• Desenvolupar una sèrie d’accions i experiències per compartir una visió general en matèria educativa per al desenvolupament sostenible i l’aigua.
• Constatar la realitat existent, identificar els punts febles i esmenar les seues mancances.
• A continuació, a través de totes les accions, millorar l’intercanvi d’experiències en els valors educatius, tant a nivell local com europeu.
• Crear una dinàmica local d’educació al voltant de noves associacions: l’escola / centre recreatiu / actors de l’aigua, … la gent gran i els joves i població en general del llac Leman i Pego.

Amb tot això es vol induir a la reflexió compartida, que conduirà a altres maneres de ser i de viure. Paral•lelament, l’objectiu és més ambiciós, ja que amb les conclusions a les que s’arribe després dels dos anys de projecte es vol també activar la ciutadania local i europea per aconseguir un ús raonat, raonable i equitatiu de l’aigua.

A les escoles de Pego fa temps que s’estan desenvolupant activitats que giren al voltant de l’aigua. Ho vivíem la setmana passada al Col•legi Ambra assistint a un espectacle de màgia on l’aigua l’element sobre el que giraven els experiments de la maga Abra i el mag Cadabra.

Un pas més en el projecte Comenius és l’activitat que ha organitzat el Centre Excursionista de Pego per a aquest diumenge, 4 de març, la Ruta de les Fonts. Una excursió oberta a tota la població, on no cal inscriure’s, només acudir un poc abans de les 9 del matí de diumenge al Pla de Font per a, a les 9 començar a caminar.

Aquesta ruta, de 9 quilòmetres de recorregut de dificultat baixa, abraça tres fonts del terme pegolí, la Font d’Asbeurà, la Font de Rupais i la Font del Baladrar.

Explicava Ximo Sala que el Centre Excursionista de Pego ha tardat dos mesos en condicionar la ruta de les fonts perquè fos transitable en tota la seua extensió. Assegurava el membre del Centre Excursionista de Pego que és “molt xula”. El centre està obert a possibles modificacions abans de senyalitzar la ruta a partir de l’experiència d’aquelles persones que la recórreguen.

“Només s’ha de dur cantimplora d’aigua i esmorzar”, recordava Ximo Sala i animava a la gent a acudir perquè, recordava, “la pujada més forta és la que rodeja el Castell d’Ambra”.

693 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!