La regidoria de Sanitat i Acció Urgent activen el protocol d’actuació especial davant l’onada de calor

Les persones majors o malaltes és recomanable que tinguen el telèfon d’Acció Urgent aprop, 653.867.383. Les famílies que ho creguen convenient també es poden posar en contacte amb Acció Urgent perquè el servei d’emergències controle els seus majors o persones malaltes durant els dies de calor.
Hui estem en alerta groga per temperatures màximes. Segons l’Agència Estatal de Meteorologia podem arribar als 38ºC. L’alerta està activada entre les 12 del migdia i les 19h.

La cosa, però no acaba ahí i és que per a demà l’alerta puja de color i se situa en taronja, el que significa que podem arribar als 39ºC. L’alerta taronja per temperatures màximes de divendres, 11 d’agost, està activada des de les 12 del migdia fins les 20h. Per a dissabte torna l’alerta groga, podent-se arribar als 38ºC, activada durant el mateix període de temps que divendres. I fins ahí arriben hui les alertes per temperatures màximes, tot i que s’haurà d’estar atents perquè tot indica que diumenge també hi haurà activació.

Estes alertes per temperatures màximes venen aparellades a les alertes d’alt risc d’incendis. La Conselleria de Governació de la Generalitat Valenciana ha decretat per a hui i demà Nivell 3 de Preemergència, risc màxim d’incendis forestals. És per això que en les àrees recreatives hi ha prohibició en l’ús del foc, inclús en els llocs preparats i autoritzats per a eixa activitat, dins les instal·lacions recreatives forestals.

A més, tampoc està permès realitzar cremes en la muntanya i a 500 metres de massa forestal. Concretament, es prohibix la crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals, la crema de canyars, canyissers o matolls lligada a algun tipus d’aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altres tipus, així com operacions de destil·lació de plantes aromàtiques.

Tornant a l’onada de calor, s’aconsella, per a evitar al màxim caure malalt/a:

– Evitar esforços físics innecessaris.
– Procurar estar en un ambient fresc.
– Ingerir aliments salats per compensar les sals minerals que es perden en la transpiració.
– Beure abundants líquids frescos.
– Evitar les begudes alcohòliques perquè accentuen la deshidratació.
– Emprar cremes hidratants amb filtres solars abans d’exposar-se al sol.
– No exposar-se al sol de forma perllongada, i si es fa, evitar les hores del migdia i de l’horabaixa.
– No posar-se colònia abans ni després de l’exposició al sol perquè produeix taques i irritacions.
– Posar-se roba lleugera i de colors clars, que reflecteixen la calor i el sol.
– Realitzar les activitats durant les primeres hores del matí i les darreres de la vesprada.
– Refrescar el cos durant el dia amb aigua freda.

No obstant això, les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi o sodi, entre altres) necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si fos el cas, des de la regidoria de Sanitat de l’Ajuntament de Pego, junt a Acció Urgent s’ha posat en marxa un protocol d’actuació durant l’onada de calor.

Així mateix, des de la Mancomunitat de Serveis Socials ja s’ha passat un llistat de gent que necessita estar controlada per Acció Urgent per prevenció, com explicava la coordinadora de la Mancomunitat, Anna Frau, “perquè tinguen un coneixement un poc més proper de les persones que reben ajuda a domicili i que tenen malalties cròniques”.

Eixe control a les persones en risc de que se’ls agreuge una malaltia crònica o de patir deshidratació i esgotament per la intensa calor s’amplia a tot el poble. Així, les famílies que tinguen algun familiar amb estes característiques poden posar-se en contacte amb Acció Urgent al 653.867.383 i deixar les dades perquè controlen el seu familiar.

Els símptomes que poden alertar-nos que podem estar patint un cop de calor són:
– temperatura molt alta
– mal de cap
– nàusees
– set intensa
– convulsions
– somnolència o pèrdua del coneixement

Davant d’aquests símptomes, traslladeu la persona a un lloc més fresc, doneu-li aigua, mulleu-la, venteu-la i aviseu urgentment els serveis d’emergències sanitàries de Pego, Acció Urgent, 653.867.383. Pedro Barranco, el seu sanitari insistia en el fet de tenir registrat eixe telèfon perquè la rapidesa en casos d’emergència és “vital”.
663 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!