La pluja deixa 77 litres/m2 a Pego

L’aigua caiguda al llarg de tot el cap de setmana a Pego i la Marina Alta ha estat molt beneficiosa pel camp ja que a més de la sequera de la terra, la pluja ha servit per a netejar les plantes. No obstant fa falta més aigua per a recarregar els aqüífers.
Sols cal eixir a passejar pel camp per a adonar-se que a penes hi ha basses. Quasi tota la pluja caiguda al llarg del cap de setmana ha estat engolida per una terra que feia més de sis mesos que no es banyava. La pluja no s’ha produït torrencialment el que ha facilitat que la terra poguera engolir-se-la. De fet aquest matí continuaven en molts camps de Pego i la Marina la recollida de cítrics malgrat els 70 litres /m2 d’aigua arreplegada.

Després de la dura estació estiuenca passada i les altes temperatures que es van perllongar fins ben entrat el mes d’octubre, estes pluges arriben en el moment més oportú. La quantitat d’aigua registrada és acceptable perquè la terra la pot absorbir bé. De fet “no s’ha perdut ni una gota de la pluja caiguda perquè ha sigut una pluja flexible. És més, hi ha molts barrancs pels que no circula aigua perquè tota ha estat xuclada per la terra. Les pluges no sols han portat beneficis per al camp, netejant-lo, sinó que també han rentat les plantes”.

No obstant, l’aigua caiguda ha estat insuficient per a recarregar els aqüífers, que a penes ho han notat. Encara que si continuara plovent més dies amb la mateixa intensitat afectaria la recollida de cítrics.

Per altra banda, l’aspecte dels tres rius que desemboquen en el litoral nord de Dénia ha canviat per complet en tan sols dos dies. Les pluges que han mullat pràcticament la totalitat de la Marina Alta han deixat els cursos del Girona, de l’Alberca i del Racons a la vora del desbordament en els trams més pròxims al mar.

La pluja ha sigut bona per als tres rius en tots els sentits. En primer lloc, la neteja dels llits s’ha traduït en una millora de la qualitat de les aigües que es trobaven sota mínims o estancades. En el Racons, just en el límit dels termes de Dénia i Oliva, les aigües s’escampaven ahir en la desembocadura sense arribar a unir-se al mar i les embarcacions mantenien tenses els caps d’amarrament per la recent crescuda del riu. La intermitència de la pluja en la jornada d’ahir va permetre als veïns eixir a passejar o a pescar, malgrat el temporal de mar.

643 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!