La N-332 genera una energia acústica de 16 a 32 vegades superior a la permesa, al seu pas per tres poblacions de la Safor

Investigadors del Campus de Gandia de la UPV han realitzat un estudi acústic en la N-332 al seu pas per l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard i Palmera, a petició dels seus consistoris. L’informe assenyala que s’han registrat cabals de circulació molt elevats, tant en horari diürn com a nocturn, amb màxims de 128 vehicles cada 5 minuts, la qual cosa es traduïx en un trànsit de 1536 vehicles per hora. L’única solució possible a este problema, segons apunten els investigadors en el seu informe presentat als ajuntaments, consistix a desviar trànsit per vials secundaris o alternatius a la N-332.

romina-del-rey-midiendoLa carretera N-332 genera una energia acústica d’entre 16 a 32 vegades superior a la permesa, al seu pas per les poblacions de l’Alqueria de la Comtessa, Bellreguard i Palmera. Esta és una de les conclusions de l’estudi acústic realitzat pels investigadors Romina del Rey, Jesús Alba i Laura Bertó sobre esta infraestructura que confirma el que es podia intuir. L’informe científic s’ha realitzat a petició dels ajuntaments de les tres poblacions afectades.

Per a l’estudi s’han realitzat mesuraments exhaustius la finalitat dels quals era determinar si la carretera N-332 complix els objectius de qualitat acústica que exigix el Reial Decret 1367/2007- Llei 37/2003 del soroll (d’àmbit estatal) i la Llei 7/2002 de Contaminació Acústica de la Generalitat Valenciana. Segons els resultats finals de l’estudi, la carretera no complix la llei: la població suporta un nivell de contaminació acústica prou superior al que determina la legislació.

L’informe assenyala que s’han registrat cabals de circulació molt elevats, tant en horari diürn com a nocturn, amb màxims de 128 vehicles cada 5 minuts, la qual cosa es traduïx en un trànsit de 1.536 vehicles per hora. Els nivells sonors arriben a ser de fins a 15 dB superior al que permet i el volum de la població afectada directament per habitatge o treball en zona d’exposició acústica de la N -332 és, segons l’estudi, de 800 persones: el 9% de població de l’Alqueria de la Comtessa, el 27% de Palmera i el 7% de Bellreguard. Estos nivells de contaminació acústica tenen efectes nocius importants sobre la salut i la qualitat de vida de la població afectada, com a cefalees, estrés, insomni, pèrdua auditiva… segons assenyala l’estudi científic.

L’única solució possible a este problema, segons apunten els investigadors en el seu informe presentat als ajuntaments, consistix a desviar trànsit per vials secundaris o alternatius a la N-332; només d’esta manera es podrien disminuir els nivells de pressió sonora registrats i adequar-los a les exigències de la legislació estatal: ‘És necessari reduir els cabals, tant de vehicles pesats com de vehicles lleugers; per a això caldria diversificar el trànsit’, expliquen els investigadors.

Abans d’arribar a esta conclusió, els investigadors han contemplat diversos escenaris, però només amb la disminució del cabal de la N-332 a la quarta part dels nivells actuals i la prohibició de vehicles pesats es podria arribar a un nivell de soroll compatible amb la llei i la protecció de la salut que la legislació establix, segons es desprèn de l’informe.

A més del problema acústic, els investigadors han constatat un problema addicional causat pel gran cabal de trànsit de la N-332: que el centre esportiu, el centre sanitari, de referència per a diverses poblacions de la comarca de la Safor i el centre educatiu, amb estudis de primària i secundària i també d’abast comarcal, queden separats de gran part de la població per la carretera N-332.

Estudi científic

Per a l’estudi s’han realitzat mesuraments acústics en la carretera que determinen els nivells de soroll actuals en diferents franges horàries i el nombre de vehicles que transiten i la seua tipologia; s’ha quantificat la població afectada, és a dir, quants veïns que viuen en la zona d’afectació de la N-332, quins estudiants transiten a través de la N332 als centres educatius, quina població que accedix a servicis mèdics… s’ha realitzat un model predictiu que permeta establir escenaris i mesures de millora i finalment s’han integrat les dades obtingudes amb els de la resta de trànsit de la N-332, des de l’entrada sud d’Oliva fins a l’eixida nord de Bellreguard i connexions amb la resta de poblacions, com Piles.

 

1907 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!