La Junta de Govern del Consorci MARE ratifica la instal·lació de la nova línia de recuperació de vidre

La Junta va aprovar, per unanimitat, modificar l’ordenança l’any que ve permetrà implementar la taxa del consorci, seguint la normativa legal que establix que han d’existir dos taxes diferenciades: una taxa d’àmbit municipal per l’arreplegada i transport dels residus municipals; i una taxa dels consorcis per la valorització, transferència i eliminació dels residus.

El Consorci Mare, Marina Residus, responsable de la gestió dels residus urbans de 52 municipis de la Marina Alta, la Marina Baixa i El Campello, va celebrar ahir de matí Junta de Govern ordinària en El Campello. A la que va assistir la regidora de Residus de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà. En el transcurs de la Junta es va ratificar la implantació en el Centre de Tractament Integral de Residus “Les Marines” d’un sistema automatitzat de recuperació d’envasos de vidre amb punt verd que es reben en la planta mesclats amb la resta de residus urbans. La inversió en esta línia de classificació de vidre ascendix a 1,8 milions d’euros i serà finançada per ECOVIDRIO, mitjançant l’abonament d’una quantitat per cada tona de vidre recuperat, material que esta entitat posarà novament en el mercat per a la producció de nous envasos de vidre.

15-12-16-junta-gobierno-consori-mare-iAixí mateix, la Junta de Govern celebrada ahir va aprovar, per unanimitat, el Pla Normatiu per a l’any 2017 (que conté les iniciatives legals que seran elevades en el següent exercici) i que arreplega la futura“ordenança fiscal reguladora de la taxa per a la prestació dels serveis de tractament, valorització, eliminació i transferència de residus urbans”. L’aprovació d’esta ordenança l’any que ve permetrà implementar la taxa del consorci, seguint la normativa legal que establix que han d’existir dos taxes diferenciades: una taxa d’àmbit municipal per l’arreplegada i transport dels residus municipals; i una taxa dels consorcis per la valorització, transferència i eliminació dels residus.

Està previst que l’aplicació de la doble taxa del fem entre en vigor en 2019 tenint en compte que primer s’ha de modificar l’ordenança anteriorment assenyalada i que després s’ha de ratificar pels plenaris dels 52 municipis que hi formen part del consorci MARE, segons explicava la regidora pegolina a Ràdio Pego.

15-12-16-junta-gobierno-consorci-mareEn el transcurs de la Junta la presidenta del Consorci Mare, Cynthia Alabés va destacar que: “la Junta de Govern ha donat hui el vist-i-plau a les principals línies de treball de MARE per a 2017: la pròxima implantació de la taxa del consorci per la prestació dels servicis de tractament, valorització, eliminació i transferència de residus urbans i la incorporació d’importants millores en la planta d’El Campello”. En este sentit, la presidenta va ressaltar que “després d’anys de queixes és ara quan per fi s’estan prenent mesures realment efectives per a millorar el funcionament de la planta d’El Campello i les molèsties generades. Amb la incorporació de la nova línia de vidre millorarem substancialment els nivells de recuperació de les instal·lacions amb el que es reduirà considerablement la part de vidre que abans anava a abocador.”

A la celebració de la Junta de Govern va assistir un grup de representants de l’associació d’afectats per l’abocador de Les Canyades, que va poder conèixer de primera mà la situació de les mesures per a millorar els nivells de recuperació de materials i de reducció d’olors. Així mateix, en pro de la gestió transparent i pròxima de l’actual equip de govern del Consorci Mare, s’ha donat veu al col·lectiu i s’han atès les seues reivindicacions que han de veure, principalment amb les olor que desprèn l’abocador i també amb l’alta presència de rates per la presència de l’abocador, segons relatava a Ràdio Pego Laura Castellà, qui va estar parlant amb membres de l’associació que van manifestar el seu malestar per la instal·lació a El Campello. Castellà, davant l’acusació que «no fem res», va demanar paciència amb la nova composició del consorci MARE, tenint en compte que fa poc més d’un any que està constituïda i, per tant, recordant-los que no es poden canviar les coses tan ràpidament.

Es va deixar damunt la taula un altre dels punts de l’ordre del dia, el referent a la cessió dels ecoparcs al consorci perquè molts dels representants dels municipis que conformen el consorci, com és el cas de la regidora de Residus pegolina, van manifestar el seu desacord amb les clàusules de la cessió. Es va demanar, per tant, que s’estudie alguna altra opció que deixe més clares les obligacions de l’empresa que hauria de gestionar els ecoparcs, FCC, qui té la concessió del Centre de Tractament Integral de Residus “Les Marines”.

El consorci MARE es tornarà a reunir el proper dijous en un Ple Extraordinari per a abordar com assumir el pagament d’una sentència favorable a FCC que insta al consorci a abonar-li, en un termini de 10 dies, 300.000€ per interessos de demora, segons informava Laura Castellà.

 

1599 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!