La Junta Central de Moros i Cristians de Pego present a la XV edició d’Expofesta

El cap de setmana del 22 i 23 de novembre els moros i cristians pegolins van acudir a l’edició número 15 de la Fira Nacional de Festes Populars celebrada a Alacant. D’altra banda, l’associació ingressa en la UNDEF i reclama que la festa pegolina siga declarada d’interès turístic. Encara queda molt per al darrer cap de setmana de juny, però la Junta Central de Moros i Cristians de Pego no s’està quieta i per demostrar-ho el passat cap de setmana, 22 i 23 de novembre, una representació es va desplaçar fins a la Institució Firal Alacantina (IFA) per a participar en la XV Fira Nacional de les Festes Populars, més coneguda com Expofesta per mostrar que a Pego també es duen a terme unes bones festes de Moros i Cristians. A aquest fet s’ha d’afegir que la Junta Central de Moros i Cristians de Pego acudia a aquesta fira com a membre de ple dret de la UNDEF, la Unió Nacional d’Entitats Festeres en què va ingressar tan sols fa uns mesos.

Segons Àngel Portes, president de la Junta Central de Moros i Cristians pegolina “ha sigut tot un encert ingressar en la UNDEF, perquè amb això gaudim d’una sèrie d’avantatges que ens permeten donar a conèixer a d’altres municipis la nostra festa més genuïna”. Amb això s’aconsegueix “superar la barrera comarcal amb què sempre s’han topat els moros i cristians de Pego, per la qual cosa si és veritat que les nostres desfilades han pres una especial importància a la Marina Alta, igual de veritable és que a penes se’ns coneix quan eixim de la comarca”. Per esta raó, des de la Junta Central de Moros i Cristians es va acordar dur a terme tota una sèrie d’accions “per a donar-nos a conèixer en tota la província i és per això mateix que tenim la intenció de reclamar que la nostra festa siga declarada d’interès turístic provincial”, va assegurar Portes.

Fins a IFA es van desplaçar els membres de la Junta Central de Moros i Cristians, els que es van encarregar de repartir fullets, cartells i altres materials promocionals de la festa de la mitjana lluna. Al certamen també va acudir el primer edil de Pego, Carmelo Ortolà, acompanyat del regidor delegat de l’àrea de Festes, Ricardo Cabrera. Segons Ortolà “és importantíssim recolzar des dels organismes municipals iniciatives tan destacables i que aportarien tant de prestigi al municipi de Pego, com la que intenten dur a terme des de la Junta Central: que es concedisca a la festa pegolina de Moros i Cristians la distinció d’interès turístic, tot un aval en matèria de turisme, per la qual cosa tota l’ajuda que els brindem per a aconseguir-ho és poca”.

La primera desfilada documentada de Moros i Cristians a Pego de la que es té constància data de 1902, encara que no va ser fins a 1964 quan la festa es concep com la coneixem hui en dia i se celebra de manera ininterrompuda. Per això, i segons Àngel Portes, “amb orgull podem dir que les nostres desfilades i entrades són unes dels més antigues de tota la comarca” i segons pareix amb l’edat es revitalitza la festa perquè “per a l’any que ve apareixeran dos noves filaes mores, quedant set comparses en el bàndol cristià i huit en el moro”.


702 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!