La indústria de transformació de cítrics contracta a preus ruïnosos per als agricultors

LA UNIÓ-COAG denuncia que les indústries de transformació de taronges en sucs firmen en estos moments contractes amb les organitzacions de productors (cooperatives i Societats Agràries de Transformació-SAT) a uns preus ruïnosos per als agricultors que no representen ni tan sols la meitat dels contractes anteriors. Per la seua banda, AVA denuncia que continuen els robatoris d’aigua al camp, una situació que afecta especialment a la Safor. La indústria de transformació s’aprofita de la gran oferta existent per a pressionar els preus dels contractes a la baixa. Les xifres arriben fins als 0,03 €/kg, molt menys del que es va pactar per a la primera data inicial de novembre que és quan se signen els primers contractes de transformació que eren d’al voltant de 0,08 €/kg.

Els agricultors que envien la seua producció a la indústria a través d’una organització de productors perceben una ajuda comunitària de 0,098 €/kg. Per tant, l’ingrés final que percep, si se li suma el preu que reben en l’actualitat, és de 0,128 €/kg, a aquesta quantitat cal descomptar les despeses de recol•lecció i transport al magatzem. Finalment, l’ingrés net que podria arribar-li a l’agricultor si la seua producció va dirigida a la indústria seria d’al voltant de 0,046 €/kg, per davall del cost de producció d’eixe quilo de taronges que se situa en 0,19 €/kg.

La Unió ha informat que el conjunt del sector citrícola va demanar una sèrie de mesures urgents al Ministeri d’Agricultura com a conseqüència de la situació de crisi de preus per als productors i critica que eixa quantitat ridícula de 0,03 €/kg que ofereix la indústria a les organitzacions de productors perjudicarà la renda dels agricultors i no servirà com a mesura reguladora del mercat, tal com es pretenia inicialment.

Josep Botella, responsable del sector de cítrics de La Unió, en un comunicat remés a Ràdio Pego indica “està comprovat que totes les mesures que s’estan posant o facilitant per part de les dos administracions l’única cosa que aconsegueixen al final és beneficiar a tots excepte a l’agricultor que és qui més les necessita per a compensar la seua minvada renda. Molta promoció de suc de clementina, molt d’avanç de l’entrega de cítrics per a transformació, molt d’anunci de creació d’una Agència Valenciana d’Exportació; tot això propostes que afavoreixen al comerç, a la indústria, a la gran distribució, però no al productor que continua cobrant el mateix, menys o inclús res”.

Per la seua banda, El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado ha denunciat l’alarmant gravetat i reincidència dels robatoris en instal•lacions de reg durant la campanya citrícola i adverteix que la situació d’inseguretat al camp és “insuportable” i reivindica un enduriment del Codi Penal, major dotació policial i una vigilància en els punts de venda de material robat

A la comarca veïna de la Safor, a la zona de Beniarjó s’han saquejat més de deu pous en les dos últimes setmanes. Un pou d’este municipi ha sigut objecte d’un robatori per valor de 23.000 euros. Inclús la Comunitat de Regants Regs del Riu Alcoi, inaugurada dilluns passat per la Ministra d’Agricultura, Elena Espinosa, ja ha patit robatoris de comptadors i divers material encara quan les obres no han finalitzat totalment.

452 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!